Cateva informatii despre Mavrik

Creat de silvius, Aprilie 17, 2012, 10:56:15 PM

« precedentul - următorul »

TDI

VF si Mavrirol sunt exagerat de scumpe.
Scabatox/Tactick, Mavrik 2F.
Alternativa... oxalicul(apa de ploaie), rama oarbă.
Tot amitrazul rămâne.
Am in plan: Formic(in perioada in care-mi permit sa pierd matci - imediat dupa salcâm) o sarma de cupru in fata urdinișului peste care sa treacă albina, o oarece selectie pe matci cu VSH(majoritatea au la mine asa ceva, dar evident insuficient) si matci care întrerup ponta 3 luni(perioada in care femela Varroa devine sterila).

oroles

Oxalicul este o substanta buna pentru tratamentul albinelor. Problema este modul de administrare. La noi se administreaza sub forma de hranire / stropire. Eficienta maxima o are sub forma de fumigatii.

http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/10285919/Honey-bee-treatment-applied-in-wrong-way.html
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bismark

   Si ce efect are acea sirma de cupru peste care trec albinele?.Eu pun asa ceva la rosii sa nu faca mana.Cu respect.
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

TDI

Ionii degajati de cupru perturba activitatea de reproducere a Varroa, albinele trecând peste sarma colectează respectivii ioni. Sursa e franceza, alta bibliografie nu am gasit inafara de o poza si un text pe facebook; rau nu are cum sa facă si atât timp cat cureti oxidul in momentul in care apare totul e ok.
Eu am pus sarma in rand cu oxalicul cu sirop, rama oarba - la alternative. Medicamente, procedee care nu au un efect extraordinar dar care reduc incarcatura de paraziti pe colonie.

oroles

Citat din: TDI din Septembrie 23, 2014, 06:47:36 PM
Ionii degajati de cupru perturba activitatea de reproducere a Varroa,

Asta e ca in bancul cu doi cowboy care se iau la intrecere la tintit. Unul dintre ei arunca un ban in sus, il gaureste si il provoaca si pe celalalt sa arate ce stie. Celalalt ii arata un tantar aflat pe un gard aflat la vreo 20 de  m distanta, il ia la ochi si trage. Adversarul, se tavalea pe jos de ras spunand "Ai ratat! A zburat", la care cel care trasese spune "Da', dar nu mai poate face copii!"
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

TDI

#20
Cam asa oroles.
Pe pagina asta undeva anul trecut sau acum 2 ani era chestia cu sarma de cupru.
https://www.facebook.com/pages/APICULTURE/199940648806?sk=timeline

Jimmy2011

Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

Aurel

Citat din: TDI din Septembrie 23, 2014, 08:11:44 PM
Cam asa oroles.
Pe pagina asta undeva anul trecut sau acum 2 ani era chestia cu sarma de cupru.
https://www.facebook.com/pages/APICULTURE/199940648806?sk=timeline
Din ce retin eu,sarma de cupru trebuia montata in asa fel incat albinele sa treaca pe sub ea.

Jimmy2011

Socrul unui coleg face apicultura in Germania (este neamt) , si nu trateaza familiile de albinele contra varoua decat o singura data pe an, toamna tarziu cu acest aparat, si spune el ca eficienta este de 100%. Peste an foloseste rame claditoare (oarbe).
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

TDI

Citat din: Aurel din Septembrie 23, 2014, 09:07:44 PM
Citat din: TDI din Septembrie 23, 2014, 08:11:44 PM
Cam asa oroles.
Pe pagina asta undeva anul trecut sau acum 2 ani era chestia cu sarma de cupru.
https://www.facebook.com/pages/APICULTURE/199940648806?sk=timeline
Din ce retin eu,sarma de cupru trebuia montata in asa fel incat albinele sa treaca pe sub ea.
Eu m-am gândit ca daca are vreo 2.5 mm diametru(de 6) si e pozitionat chiar in fata intrării in stup se obtine acelasi efect. Mai rau e ca am si vreo 14 metri de sarma, de prin iunie, n-am fost in stare s-o curat de plastic si s-o pun. Dar, este timp.

oroles

Mai simplu se poate pune acid oxalic pe capacul unei astfel de lumanari aprinse. Lumanarea se introduce in catul unui stup si se lasa cateva minute.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apivasmob

Citat din: TDI din Septembrie 23, 2014, 01:35:14 PM

Alternativa... oxalicul(apa de ploaie), rama oarbă.


Ai incercat ? De ce spui asta?
Sanatate tuturor apicultorilor

TDI

Da, am folosit si oxalicul si rama oarba, in mai multi ani. In ultimul an nu.
Spun ca sunt apa de ploaie pentru ca toata vara trebuie sa ai grija ramelor cu trântori. Topeste ceara, scoate ceara, da la găini, stoarce, pune la topitor ca se impute. Evident la familiile la care ai scos 3 rame cu puiet de trantor capacit, incarcatura de Varroa scade considerabil dar tot trebuie sa faci tratament chimic. Singurul avantaj evident e ca nu-ti mai strica rame sa-si faca ele unde au chef celule de trantor au deja rama oarba.
Oxalicul... l-am dat in sirop. Nu te poti baza pe tratamentul cu oxalic cum nu te poti baza nici pe rama oarba, plus ca e recomandat doar unul singur pe an, plus ca prin vaporizare oxideaza tot ce e metalic prin stupi.

apivasmob

Din ce m-am documentat eu intradevar se da o singura data / an in lunile noembrie-decembrie cand s-a format ghemul cat de cat prin stropire intre 35-50ml pe familie iar reteta (35g+800ml apa+200g zahar).


Tratamentul familiilor de albine toamna târziu sau la începutul iernii este parte integrantă a conceptului luptei împotriva varozei, aşa cum se face de exemplu în Germania, landul Baden-Wurtenberg. Ţelul este scăderea nivelului de infestare al familiei de albine cu varoa în apropiere de zero pentru că în anul următor să nu apară probleme de infestare înainte de îngrijirea stupului de la sfârşitul verii, în august. Acest concept şi-a dovedit valabilitatea în practica apicolă.

Pentru tratament se aşteaptă ca familiile de albine să fie fără puiet. Atunci este suficient un singur tratament pentru a obţine un grad de eficienţă de peste 90%. La familiile cu puiet reuşita tratamentului este mult mai scazută. Un tratament anti varoa fără efecte secundare este posibil numai prin folosirea acizilor organici, acid formic şi acid oxalic. Cu toate acestea folosirea oficială  a acestor mijloace alternative este limitată de cadrul juriduc care chiar în cadrul UE nu este unitar. O reglementare a UE (1804/1999) asupra cresterii ecologice a animalelor permite folosirea de acid formic, lactic, oxalic şi tymol ca mijloace anti varoa, însă importanţa  reglementărilor naţionale prevalează. De exemplu în Germania este permisă folosirea doar a acidului în proporţie de 60%. Ceea ce nu este de ajuns. În alte locuri deja s-a ajuns mai departe. În Austria este permisă folosirea şi a tratamentului bazat numai pe acidul oxalic, iar în alte ţari ale EU şi în Elveţia aceasta este tolerată.

Aceeasi retata ai folosit ?
Sanatate tuturor apicultorilor

MOTANUL

Eu marturisesc din start ca nu am facut acest tratament (acid oxalic) - dar citesc pt. ca intentionez sa-l fac.

Ma nedumereste ceva: De ce se picura solutia in loc sa se pulverizeze. Adica albina aia pe care pica acidul cand dai intre rame nu stiu cat de bine o sa fie. Daca ai pulveriza - se atomizeaza solutia si se imparte uniform.

Citez din prospectul de pe net:
Primele îngheţuri de noapte toamna determină matca să înceteze depunerea ouălelor. Trei săptămâni după aceea toate ramele sunt fără puiet. După aceea poate începe tratamentul prin picurare. Deschiderea stupului şi efectuarea tratamentului nu afectează familiile de albine.

Dozare: Se picură 30-50 ml soluţie/familie repartizată în spaţiul dintre toate ramele cu albină:

Diferenta majora fata de VF este ca tratamentul se face in noiembrie-decembrie:
Ce urmărim:



    tratarea în noiembrie sau decembrie la peste 0 grade
    stropirea cât mai fină pe cât mai multe albine (nu turnaţi, stropiţi)
    căderea de acarieni durează 4-5 săptămâni
    eficienţa tratamentului este garantată numai la familiile fără puiet
    tratamentul se efectueaza o singura data.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0