Am cumparat in primavara anului trecut 30 de fire butasi ,vie nobila.Mi i-a adus cineva de la Ciumbrud de langa Aiud .I-am plantat .Nu mi s-au parut a fi tocmai straluciti.Am luat 40 de butasi si de la statiunea de cercetare de la Blaj (diferite soiuri) . S-au prins toti butasii dar evolutia celor de Blaj a fost deosebita .Unele vite au avut struguri . Anul acesta , din cele de la Ciumbrud , de la particulari, au mai ramas 3 fire iar cele de Blaj sunt toate viguroase .M-am documentat la statiune si am aflat urmatoarele :dupa altoire,mladita crescuta din altoi trebuie sa aiba minim 7 mm in diametru pana toamna , pentru a fi comercializata. Daca nu are se va replanta anul urmator .Astfel se explica aparitia strugurilor .Deci la statiune se respecta un standard inalt de calitate .Particularul vinde butasul chiar daca mladita are 4 mm. Banul conteaza .Deci va recomand sa luati butasi de la profesionisti .In alta ordine de idei, daca se face udarea mai ales ,trebuie tinut cont de operatia de copcire a vitelor. Asta presupune inlaturarea radacinilor din ochiul (subteran )de sus.Daca aceste radacini se dezvolta si nu sunt inlaturate ,planta se va usca in cateva zile se seceta si canicula .