polistiren

Creat de frantescu, Octombrie 16, 2007, 11:56:27 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

salut, ca tot vine frigul si subiectul e bine de dezbatut , am sa va dau ceva sfaturi poate utile din viziunea unui constructor si proaspat apicultor,
deci , polistirenul dupa cum se stie e folosit si in constructii dupa cum se vede fenomenul caselor izolate cu polistiren a luat amploare si la noi , dar eu vreau sa subliniez faptul,
de ce credetri ca se face izolarea cu acest material pe exterior, are vreun sens ca blocurile chiar si de 10 etaje sa fie imbracate pe dinafara , oare nu e mai comod sa se imbrace pe interior, pai nu , tocmai pentru ca odata peretele imbracat pe interior(si cazul stupilor)caldura ambianta din casa nu va mai ajunge la perete si peretele astfel ramane rece , subliniez faptul ca polistirenul ca material permite trecerea vaporilor de apa prin el dar nu si a caldurii, astfel peretele daca e rece si umed va face condens , condens de care apicultorii vor sa scape cu siguranta, astfel peretele umed in casa va face mai mult decat sigur mult mucegai , dar daca polistirenul e plasat pe exterior caldura interioara incalzeste peretele si il mentine cald fiindca e imbracat pe exterior, deci  ar fi ca peretele sa fie cald cat de cat si  va fi si uscat , sunt sigur ca multi nu o sa fie in total deacord dar asta e , si sigur pe multi dintre noi nu o sa ne deranjeze aspectul unui stup cu cateva placi de polistiren pe dinafara date cu banda-izoler .
spor la treaba si numai bine iernare usoara.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Bistriteanul

Nu cred ca cineva si-a izolat stupul pe interior, pe toti peretii nu e posibil din cauza ramelor.
Asa cum ai zis, nu se izoleaza casele, cu polistiren, pe interior, pentru ca nimeni nu doreste sa-si reduca suprafata camerelor, dar cel mai important (asa cum ai precizat) sa nu apara condensul pe interior. Daca polistirenul se monteaza la interior, condensul va apare pe fata interioara a peretelui (peretele fiind rece), daca se monteaza la exterior atunci "punctul de roua" se muta la exterior. Daca izolatia nu este continua, apar zone punti termice si condensul se formeaza exact acolo.

Umezeala, care oricum apare in stup, se elimina printr-o buna ventilatie,(fund antivarroa).
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

bucovineanu

Folosesc diafragme din polistiren de vreo 20 de ani bineinteles numai la peretii laterali.Bucata de polistiren e bagata intr-o rama din leturi din lemn care pe o fata are batute sipci subtiri din lemn. Niciodata nu se formeaza condens pe acesti pereti. Daca se formeaza putin condens, acesta apare pe ceilalti pereti.

Kiwi Bee

Pina la urma miam facut timp si am citit putin pe siteul familiei Pedersen din mijlocul Canadei.Cei care nu au citit: -De vreo 2 ani buni au avut un viscol mare si fiind nepregatiti toti stupii dintro stupina au fost astupati cu zapada.
Dea lungul anilor(incepind de prin anii '80) au avut multe modificari in felul de a ierna stupii atit in interiorul cladirii cit si afara.In totdeauna era normal o mortalitate de la 8% pina chiar la 25%.

Ei , atunci cind stupii au ajuns sa fie astupati cu zapada doar o familie a murit.Restul au fost bine.Cum spun ei prin zona lor sint schimbari mari de temperatura si asta nu e bine.
De cind cu viscolul, ei in fiecare an isi acopera stupii cu zapada cu venirea primei zapezi si le lasa asa pina primavara.Binenteles cu mincare multa.Nu am inteles cum primesc albinele aer.
Stupii sint imbracati cu folie si apoi zapada cit este.Dar aer........?...... sau imi era mie somn si am sarit rindul  :D
Zapada mentine o temperatura rece constanta si nu conteaza fluctuatia de temperatura de afara.Albinele se misca pina la mincare dar in cazul unor nopti mai reci (chiar si -40 de grade) la ele nu se simte.Zapada izoleaza si e pe gratis..... mai exact angajatul platit lopateaza.
Ei se declara multumiti.Nu mai au mortalitate ca si pe vrenuri astfel nu trebuie sa inceapa sezonul cu recladirea familiilor pierdute peste iarna.

Apoi mam gindit la PO din Suedia care are dea face cu ierni frumoase si probabil ca nu din greseala are toti stupii (cuibul) din polistiren.

Raminid putin la zapada mam intelectuat un pic despre iglul construit de eskimosi.Chiar daca afara sint -45 de grade intrun iglu temperatura se mentine la +16 grade datorita temperaturii date de oamenii din iglu si aerul din cristalul de zapada izoleaza perfect.

Deja vad precum stuparii din Baragan se duc la iernat in inima Harghitei  :rotfl:

marius_vfp

salut, kiwe bee,  stupii sunt protejati de zapada precum culturile de grau , atunci cand e zapada si graul e acoperit mai toata iarna va fi o cultura buna anul ce vine , problema e aerul intradevar  albinele mai trebuie si sa respire .
spor la treaba o iarna bune .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

gudas valentin

Zapada afanata permite aerului intre si sa iasa,iar la urdinise sub zapada nici o data nu se va forma dop de gheata pt ca iese caldura din stup (stupi in Canada au 2 urdinise si sus si jos daca au si FA cu atat mai bine)


                  Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

ciucur

Salutari!

Sunt curios cum izolati fundul stupului. Ma refer aici la cel antivarroa.
Bagati polistiren intre sibar (tabla) si plasa?
Daca nu bagati nimic, cat lasati sibarul deschis pentru ventilatie? Intreb pentru ca sunt incepator si vreau si eu sa imi pregatesc cei doi stupi de iernare.

Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

orbanstefan64

#67
la fundul antivaroa eu nu folosesc siberul numai la tratamente. atentie cu polestirenul bagat pe fundul stupului !!! daca stupul nu are in capac fante de aerisire se formeaza condens  :hi: :hi: :hi:

piti

Cand apare condensul ?
Condensul apare cand apare asa numitul punct de roua. Urmatoarea intrebare ar fi: care este temperatura la care apare acest punct de roua ?
Temperatura punctului de roua este temperatura la care trebuie racit, sub presiune constanta, un amestec de vapori si gaze cu continut constant de vapori, pentru ca, din cauza saturatiei cu vapori, sa apara primele picaturi de lichid. Mai concret, daca intr-o camera (al carei volum e constant) umiditatea aerului ramane aceeasi, exista o anumita temperatura sub care vaporii de apa condenseaza pana cand temperatura se ridica peste nivelul critic.
Aceasta este explicatia relativ stiintifica, caci in practica cu totii stim ce este temperatura punctului de roua si efectul de disconfort ce-l are asupra noastra. De aceea este de preferat ca acest punct de roua sa poata fi oarecum controlat, iar acest lucru nu este tocmai imposbil atata timp cat avem in dotare un deumidificator sau daca se elimina acele conditii care duc la aparitia acestuia.
Tabelul alaturat va este de folos sa detectati suprafetele pe care se poate forma condens. In sezonul rece, peretii au temperatura ceva mai scazuta decat aerul din incapere si, de aceea, aceste zone sunt predispuse la igrasiei si mucegai.
Pentru a exemplifica, daca intr-o camera avem 20ºC si o umiditate relativa de 50%, conform tabelului, pe suprafetele cu o temperatura mai mica de 9,3ºC se formeaza condensul. 

gore

Am stupi cu fund antivarooa, in dreptul cuibului sita e trasa la max. iar dincolo de diafragma unde nu am albina tabla de la sita e bagata. Practic de deasupra vad pamantul printre ramele cuibului. Va spun ca se ierneaza perfect, fara pic de condens.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: gore din Octombrie 22, 2011, 09:40:50 PM
Am stupi cu fund antivarooa, in dreptul cuibului sita e trasa la max. iar dincolo de diafragma unde nu am albina tabla de la sita e bagata. Practic de deasupra vad pamantul printre ramele cuibului. Va spun ca se ierneaza perfect, fara pic de condens.

fara suparare... e naspa
daca vezi pamantul printre ramele cuibului, inseamna ca ai albina putina
mai strange-l
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

johnysibiu

Pt @kiwi bee pot sa te lamuresc cum este cu iernarea sub zapada.

Cosnitele vechi aveau urdinisul in treimea superioara. Iata de ce: cuibul este scufundat intr-o atmosfera de dioxid de carbon deci albinele vor hiberna intr-o stare de narcoza.Acest lucru le permite sa -si reduca metabolismul si sa treaca iarna fara sa se uzeze.

Cand eram student am facut un studiu asupra iernarii unor stupi carora l-em inchis jos urdinisele si le-am facut o mica gaura in lada, sus, de cca 8mm.Stupii au iernat foarte bine  si au consumat hrana mai putina. Sub zapada se intampla cam acelasi fenomen.