Inmultirea familiilor de albine

Creat de orfan.george, Ianuarie 07, 2012, 03:19:07 PM

« precedentul - următorul »

Gib Cristian

Aha, deci pana la urma matca depune ou si in botca? Accepta sa fie schimbata? eu stiam ca albinele dupa ce pune matca ou il hranesc mai mult (laptisor de matca) si transforma oul normal in ou de matca si botca..
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

Calin Catalin

#16
@Dinstup.ro@    sper sa nu te superi ca te sfatuiesc sa iei ceva carti de apicultura si sa citesti din ele. Nu o zic cu rautate. Pentru a-ti mari sansele de succes, acest lucru este imperios necesar.

Eu am inceput cu asta:  Manualul Apicultorului

dureaza oleaca pana se incarca.
Bafta!
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

orbanstefan64

Citat din: clncatalin din Ianuarie 08, 2012, 08:32:45 PM
@Dinstup.ro@    sper sa nu te superi ca te sfatuiesc sa iei ceva carti de apicultura si sa citesti din ele. Nu o zic cu rautate. Pentru a-ti mari sansele de succes, acest lucru este imperios necesar.

Eu am inceput cu asta:  Manualul Apicultorului

dureaza oleaca pana se incarca.
Bafta!
iar pe linga Manualul_Apicultorului zilnic FORUM APIARDEAL :razz:
:hi: :hi: :hi:

serban-cristi

DREPTATE MARE DMN ORBAN;baga la cap; asa am inceput si eu, carti cumparate toate care existau in librarie si pe net de apicultura citite de n. ori, practica in stupina proprie ,forumul.Vizite in stupinele altora acum am inceput sa fac din cauza meseriei(ing.constructor cu punct de lucru la 200km de casa)nu am putut.Dupa 6 ani am 174 fam, fonduri accesate, matci si roiuri facute de mine si artificiale si prin roire.In fiecare an dupa salcam dublam efectivul ,am inceput cu 13fam.Pana la accesarea de fonduri tot inventarul apicol lazi rame sa....le-am facut eu.FORUMUL ARE TOT CE VREI:POZE<DISCUTII<IDEI<SFATURI etc.

apicmd

Va salu!
am si eu o intrebare) vara aceasta mam comfruntat cu o  situatie in care nu stiam ce sa  fac.am   format un  roi da nu am avut matca sa-i bag..shi tot cautind prin  familii la  una  am gasit o   botca MARE SI   FRUMOASA RAU.era de schimbare  linistita..am luato si  am puso in   roiul cu pricina..acum intrebarea e bine asa? adica  vreau  sa  spun dac o  familie  vrea sa schimbe matca  va continua  sa faca astfel de botci chiar daca  ele "dispar")?
P.S familia din care am  scos  acea botca  nu am mai fost atit de puternica ca la inceput.
BPR!!!!

bucovineanu

Daca o familie trage botci de schimbare linistita in iunie, se pot lua si face cu ele roiuri, in familie vor aparea altele. Daca ne aflam spre sfarsitul sezonului, iulie, august si luam botca unica, e posibil sa nu mai traga altele si familia sa intre in iarna cu regina batrana care e neputincioasa.

apicmd

BPR!!!!

apicraiova

Foarte simpla si eficace explicatia ta.
Multumim!

Gib Cristian

Multumesc si eu pentru sfaturi, eu am citit 2 carti despre apiculutra si cat de cat m-am descurcat pana acum nu am pierdut nici o familie de albine (la a 2a iernare) sper sa imi mearga la fel de bine incontinuare si mare dreptate aveti cand ziceti sa mai citesc, citind forumul si din alte surse mi-am dat seama ca nu stiu nici jumate din cat ar trebui sa stiu.. :D
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

mape 48-petru manea

esti norocos ,eu in 36 de ani am citit multe carti si reviste si nu stiu nuci 5 % din apicultura

Gib Cristian

Adevaru ii ca pun suflet in ceea ce fac si am multa grija sa nu pateasca nimic si incerc sa inteleg tot ce citesc si sa pun in practica cat mai bine posibil. Acum sunt in dilema din ce cauza apare nosemoza si loca:| si cum pot preveni sau nu se poate?
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

bucovineanu

Esential pentru prevenirea bolilor amintite este mentinerea in stupina numai a familiilor puternice, care sunt capabile sa se apere singure. Tratamentele contra varoa au un rol important, deoarece infestarea cu paraziti duce la slabirea imunitatii. Topirea  fagurilor vechi si inlocuirea cu faguri noi e foarte importanta in prevenirea bolilor. Asigurarea rezervelor de hrana de calitate pentru iernare e alta conditie pentru a avea familii sanatoase. Deasemenea nu e bine sa introducem in stupina stupi folositi rame vechi si orice alte ustensile,despre care nu stim cu exactitate de ce au ramas fara albine.
Dar despre toate acestea si despre altele trebuia sa fi aflat din cartile pe care zici ca le-ai citit.  :smile:

Ozzy

In urama cu doua saptamani am descoperit intr-o familie botci de schimbare linistita. Pana acum am recoltat de doua ori cate doua bucati iar azi una si am format roi cu ele. In familie a ramas inca o botca necapacita. Vreau sa stiu daca si pentru cat timp pot profita de situatie si sa recoltez botci . Se poate ca familia sa renunte la schimbarea matcii daca dispar mereu botcile?

RazvanTi

mai da-le pace!
sa zici mercic si de atatea cate ai luat.
in principiu, daca le tot iei botcile, se vor "intoarce"
adica momentan vor renunta la schimbat matca si te trezesti ca-si trag iar botci prin toamna dupa floarea soarelui, ceea ce-i foarte grav.
mai poti acum daca gasesti botca capacita sa iei matca si toate celelalte rame de puiet sa faci un roi  cu ele pana la eclozionarea si imperecherea matcii de schimbare.
dupa, omori baba si faci unificare.
asa, intri in toamna cu o familie cu matca tanara si popor gramada.
succesuri!
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro