SALCIA

Creat de sorin75, Decembrie 12, 2011, 11:16:17 AM

« precedentul - următorul »

ion patrut

salcia sau rachita se planteaza cam  pana in luna mai se prinde si daca o arunci pur si simplu intru-n loc mai umed

jonny_it

Citat din: Doru2011 din Martie 16, 2012, 01:48:53 PM
O intrebare pentru cunoscatori... doresc sa fac un gard in jurul stupinei si mi-as dori ca stalpii sa fie din salcie(crengi mai groase  5-10 cm.......cand e perioada optima de taiat si plantat ca  totusi sa se prinda ?  acum in martie inainte de inflorire se poate ce spuneti?
Multumiri anticipat!

Salcia se prinde destul de usor, adica si daca lasi o bucata de trunchi direct pe pamand incepe sa faca radacini.
Eu pur si simplu am infipt in pamant niste bucati tot asa peste 10 cm grosime si 2 metri lungime, mai bine zis le-am batut cu un ciocan putin mai serios.  :)
Primavara sunt foarte bune deoarece daca vremea permite se aduc cantitati destul de mari de miere si polen.

amadeusmbi

Citat din: Doru2011 din Martie 16, 2012, 01:48:53 PM
O intrebare pentru cunoscatori... doresc sa fac un gard in jurul stupinei si mi-as dori ca stalpii sa fie din salcie(crengi mai groase  5-10 cm.......cand e perioada optima de taiat si plantat ca  totusi sa se prinda ?  acum in martie inainte de inflorire se poate ce spuneti?
Multumiri anticipat!
Nu conteaza cand o pui in pamant, apa sa aiba. In 2-3 sapt dau frunzele. Nu incerca totusi mai tarziu de sept-oct  :P

stefan1

Despre salcii:
Grupa salicacee cuprinde salcia si plopul.
Exista vre-o 450 de soiuri de salcie. Majoritatea in emisfera nordica, se intalnesc chiar si in zonele arctice. Pot avea inaltimi foarte variabile, de la 3 cm la 30 m. Si frunzele foarte variabile, de la rotunde la foarte ascutite. Pe ramuri, fiecare frunza este pozitionata rotit cu 2/5 dintr-un cerc fata de precedenta, incat tot a 5-a frunza e pe aceiasi directie. Florile sunt separate, masculine si feminine, cu o singura exceptie in care pot fi flori feminine si in matisori masculini. Matisorii masculini sunt mai grosi si ei contin polenul. Cei feminini mai subtiri, cilindrici, verzi. Ambele tipuri de flori au la baza cate doua glande nectarifere. Copacii pot fi si cu flori masculine si feminine, de obicei putin mai multe feminine. Sunt si copaci numai masculini sau numai feminini, in special cei obtinuti din mladitze (inmultire vegetativa). De obicei infloresc devreme, in martie-aprilie dar sunt si soiuri care infloresc in iunie (ex Salix pantandra). Soiurile timpurii sunt cele mai valoroase , oferind nectar si polen la multe specii, cand inca nu se prea gasesc in natura. Soiurile cele mai timpurii: salix caprea, salix cinarea, salix viminalis, salix daphnoides etc. Semintele se matureaza rapid, in 4-6 saptamani, dar sunt si soiuri care doar iarna elibereaza semintele. Semintele de salcie sunt printre cele mai mici seminte de arbori (1-1,5mm lungime si 0,2 mm latime). Sunt raspandite de vant, dar datorita dimensiunilor nu rezista concurentei altor plante in perioada de inceput. Salciile sunt plante-pionier. Ocupa locurile fara vegetatie dupa incendii de padure sau in soiuri erodate sau mlastini. In conditii bune, samanta incolteste in cateva zile. Din al 4-lea an poate rodi. Ajung rar la 80 de ani. Mai nou, in tari nordice sa cultiva soiuri cu crestere rapida, in scopuri energetice. Se recolteaza timp de 30 de ani sau chiar mai mult si dau castig mai mare ca daca s-ar cultiva cereale. Multe specii se folosesc si pt impletituri. Cu cat frunza salciei este mai ingusta, cu atat mladitele sunt mai maleabile si se pot impleti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Aurel

CitatO intrebare pentru cunoscatori... doresc sa fac un gard in jurul stupinei si mi-as dori ca stalpii sa fie din salcie(crengi mai groase  5-10 cm.......cand e perioada optima de taiat si plantat ca  totusi sa se prinda ?  acum in martie inainte de inflorire se poate ce spuneti?
Multumiri anticipat!
De ce nu plantezi puieti de salcam?  Poti planta din 2in 2 metri sau chiar mai desi iar dupa ce cresc, alegi pe cei mai buni. Eu asa am facut acum un an . Am plantat din jumate in jumate de metru iar acum deja perimetru e conturat si ritmul de crestere este foarte bun . Salcia merge in sol mai mlastinos iar  vtra permaanenta pe un asfel de sol,nu stiu daca e tocmai indicat.

bucovineanu

Ai grija ca salcamul e invaziv. Merge daca alaturi nu e teren arabil.

Aurel

Pentru mine e perfect.Nu creste el cat i-mi doresc eu.

marius_vfp

nu nu , cica nu creste el cat pot taia eu , ,am taiat niste salcami de 30 de ani aporx in toaman trecuta , abia astept sa dea mladite tinere so las ce cea mai viguroasa .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Aurel

Poate cineva sa-mi spuna cum arata salcia capreasca?
Folosind storcatorul, am obtinut o cantitate apreciabila de seminte de catina si ma bate gindul sa o pun in pamint.Ce trebue sa fac pentru o germinatie buna?
Multumesc.

bucovineanu

Salcia capreasca e salcia care are florile barbatesti, cele cu polen, mai mari decat alte soiuri si este cea care infloreste prima. Are secretia de nectar cea mai importanta din toate soiurile. In unii ani se schimba vremea si nu o prind albinele. Mai multe o sa spuna Stefan.
Catina se inmulteste prin lastari. Nu stiu daca acele seminte vor incolti. Oricum, pentru a fructifica e nevoie atat de planta barbateasca cat si de cea femeiasca.

Aurel

Multumesc pentru raspuns.
Cu semintele de catina,am sa incerc totusi.
Sanatate!

pharaonu75

Citat din: Aurel din Ianuarie 03, 2013, 09:09:53 PM
Poate cineva sa-mi spuna cum arata salcia capreasca?
...

Asa:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marcello braileanul

Citat din: pharaonu75 din Ianuarie 04, 2013, 05:12:55 PM
Citat din: Aurel din Ianuarie 03, 2013, 09:09:53 PM
Poate cineva sa-mi spuna cum arata salcia capreasca?
...

Asa:
[/quote
poate sa ma invete si pe mine cum pot face sa am si eu catina sa plantez?  se face din fruct sau la fel ca la salcie?

Aurel

CitatAsa:
Multumesc!

stefan1

  O sa descriu cateva specii de salcii care s-ar putea cultiva si la noi.
Salciile au o capacitare foarte mare de hibridare, de aceea este si foarte greu sa se stabileasca exact carei specii ii corespunde un anumit exemplar. Aspectul difera mult in functie de zona in care creste, de clima si sol, daca sunt feminine sau masculine, de perioada din an. Inmultirea prin seminte nu prea este indicata, deoarece semintele de salcie sunt f mici si in cateva saptamani isi epuizeaza capacitatile germinative daca nu gasesc conditii favorabile de dezvoltare. Inmultirea vegetativa este cea mai indicata, aceasta scurtand si perioada pana plantele infloresc si permit sa cunoastem exact daca este un exemplar feminin sau masculin. Pentru albine multi stupari prefera exemplarele masculine, caci acestea ofera polenul mult cautat in primavara. Totusi se pare ca plantele feminine ofera mai mult nectar decat cele masculine. Despre asta poate vom mai discuta.

  Salix acutifolia (adica cu frunze ascutite)
E un arbust mare, de 5-7 dar poate ajunge si la 12 m inaltime si 3-4 latimea coroanei. Creste 40-75 cm /an. Radacinile sunt superficiale si se poate folosi la fixarea solurilor nisipoase. Infloreste in februarie-martie-aprilie (dupa zona geografica) inainte de aparitia frunzelor si rodeste in aprilie-iunie. E originara din nordul Eurasiei, din Polonia, Ucraina, Finlanda, pana in Siberia. Rezista deci la temperaturi scazute. Ii place umezeala dar rezista destul de bine si la perioade mai secetoase.
  Florile sunt bine vizitate de albine in special pentru polen.
  Ramurile tinere cat si radacinile sunt foarte flexibile si se pot folosi la impletituri de cosuri, unelte de pescuit etc in stare proaspata sau fierte, mai cu seama ca cel putin unele varietati au ramurile tinere de o culoare frumoasa, rosu-violet (vezi foto). Se folosesc coarde de un an sau maxim doi. In medicina se poate folosi ca si alte specii de salcie ca febrifug (contin acid salicylic, dar si tanini 1-12%)dar si in multe alte afectiuni de la anestezic si calmant la afectiuni intestinale sau ginecologice si malarie. Extern, decoctul de coaja se foloseste in afectiuni bucale, dezinfectant pentru rani, in varice sau musculatura slabita dupa boli grave . Curios, se zice ca coaja fiarta sau proaspata, dupa ce se usuca se poate macina si sa se adauge fainii de cereale sa se manance. Se pot manca si mladitele foarte tinere fierte, dar doar in cazul lipsei hranei si nu au un gust bun (probabil rusii au incercat si asta).
  Sunt mai multe varietati:
   -Salix acutifolia Blue Streak (ramurile mai mature sunt de o culoare alb-albastruie, de unde ii vine numele englezesc)
   -Salix acutifolia Hutchinsons Yellow
   -Salix acutifolius Pendulifolius
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)