Topitor ceara "sub presiune"

Creat de tassevasi, Noiembrie 09, 2011, 08:36:03 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

Citat din: Obombo din Noiembrie 09, 2011, 11:25:56 PM
Corect, dar la dimensiunile astea e bun de facut mancare la nunta. :D


Putem executa vasul din interior pt 5--10 ram si vasul exteror cu citiva cm de jur imprejur mai mare ,jos mai adinc pt apa .
Cred ca nu ar fi mai mare decit un vas in care se parefineaza cutiile .
  Numai bine

marinlm64

aşi fi tare curios să faceţi un astfel de topitor si sal vedem pe youtube cum functionează ...vă salut

tassevasi

Citat din: marinlm64 din Noiembrie 10, 2011, 08:37:29 PM
aşi fi tare curios să faceţi un astfel de topitor si sal vedem pe youtube cum functionează ...vă salut

Am sa incerc domn Marin,timp sa am.
Numai bine

Obombo

Cu riscul de a ma repeta, insist pe faptul ca un capac de 50x50 cm sau cu un diametru de 80 cm la o presione de 2 bar este impins spre exterior cu o forta de 5000 kg si se poate transforma intr-o bomba.

Obombo

Citat din: romikele din Noiembrie 11, 2011, 12:49:01 AM
Nu-i chiar asa. Capacul nu va sta liber, ci va fi asigurat cu chinga metalica. Supapa de reglare va refula la presiuni peste cea setata.
Centralele de apartament lucreaza in mod curent cu presiuni de 2...2,5 bari, fara sa fie din aceasta cauza in pericol de"bomba".
Din pacate este chiar asa, iar problema este tocmai capacul care este ficsat, daca ar fi liber ar rasufla nu ar fi periculos dar ar fi inutil. Nu se poate compara cu o centrala de apartament, in cazul acesta presiunea este aplicata pe o suprafata foarte mare iar o supapa este folositoare doar in cazul in care se face un calcul de rezistenta a vasului, in caz contrar este inutila o supapa care intervine la 2,5 bar daca exista riscul ca vasul sa cedeze la 2 bar.

Obombo

Importanta nu este presiunea ci suprafata pe care este aplicata. Daca am gresit pe undeva socotelile poti sa-mi arati.

stefan1

  Eu am scris ieri un mesaj care vad ca nu a aparut, nu stiu din ce cauza.
Repet pe scurt:
  Topitoarele de ceara nu sunt sterilizatoare si nici nu au de ce sa fie. Ce a facut Marin e foarte bun si simplu. De altfel ca sa se sterilizeze, ceara trebuie sa stea mai multa vreme la acea temperatura inalta, pe cand din topitor e bine sa curga pe masura ce se topeste.
  Sunt de aceeasi parere cu Obombo. Incinta in care se face sterilizarea trebuie sa fie cat mai mica, nu sa se introduca acolo rame intregi. Din ce suprafetele sunt mai mari, pericolul ca acestea sa se deformeze sub presiune sunt mai mari. Sterilizatorul e bine sa fie facut cilindric si cu capacul bombat, caci cele mai mari solicitari le are tabla la canturi. Si etansarea chiar la doua atmosfere nu este chiar simpla.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Citat din: Obombo din Noiembrie 10, 2011, 11:32:38 PM
... un capac de 50x50 cm la o presione de 2 bar este impins spre exterior cu o forta de 5000 kg

Obombo


marius_vfp

salut,  :stop_the_war:
sper sa nu deranjez si sami expun putin idea , de ca facem topitorul sub presiunea doar pentru a putea ridica temperatura de la 100 la 120 ,mie mi se pare putin mai greu , sa zicem ca topitorul e atmosferic la fel ca a lui marian , iar apoi ceara sa fie colectata intun alt cilindru metalic bine izolat termic gen boiler electric si sa fie incalzit (electric) pana la o temperatura determinata cu ajutorul unui termostat de pana la 140 grade si gata . nu avem probleme cu presiunea si altele temperatura se mentine constant pe parcursul mai multor ore , intre topitor si boiler pot  fi amplasate si niste filtre (categoric incalzite si ele sa nu se infunde ) , iar apoi ceara sa fie pusa in vase de diferite marimi dupa preferinta .
o zi buna
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Obombo

Sunt de acord cu Stefan1, Marius si Romikele (practic sunt de acord cu toata lumea  :rotfl:), se discuta din punct de vedere teoretic, practic sistemul acesta este costisitor si nu foarte bun, deoarece pentru a fi sterilizata, ceara trebuie tinuta la peste 120°C mai mult de jumatate de ora. E mai simplu de folosit sistemul lui Marin pentru topit si apoi sterilizata ceara cu alte sisteme. Parerea me e ca cine-si face singur faguri ar trebui sa sterilizeze propria ceara chiar daca nu a a vut nici o boala prin stupina. Rau nu-i face.

marius_vfp

salut  romikele discutam si proiectam , asta e cert , fiecare are parerea lui ,
totusi nu vreau sa dau gres dar asi mai veni cu o idee, DE CE sa incalzim apa care se vede ca se incalzese foarte greu , stiu ca aburii la temperatura topesc ceara din rame , dar totul se transmite prin intermediul aerului, ,AM PUTEA  sa incalzim aerul direct intrun cilindru termoizolat cu ajutorul unui aparat gen uscator de par, sau,  stiu ca sunt suflante de aer cald ceva de genul care aduce aerul pana la 400 grade, ceara sa curga prin partea de jos a recipientului apoi trecuta in alt bazin pentru filtrare si sterilizare,
asi vrea sa va intreb care e temperatura optima de sterilizare , dar si temperatura maxima pana la care ceara se poate incalzi fara a o deteriora.
spor la treaba .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Ceara trebuie sa fie topita numai in prezenta apei sau aburului. Altfel se deterioreaza iremediabil foarte usor.
Sterilizarea se face la temperatura de cel putin 120 de grade si dureaza cel putin 30 de minute. Sterilizarea trebuie facuta numai daca avem ceara care ar putea sa fie contaminata cu spori de loca si vrem sa o presam artizanal. Altfel ea va fi sterilizata oricum, la cei care o preseaza. Noi avem interesul sa extragem ceara din faguri in procent cat mai mare si sa nu o deterioram. Ori pentru acest lucru nu e nevoie de recipient sub presiune.

marius_vfp

domnule bucovineanu, de ce se deterioreaza in absenta apei , puteti sa detaliati , oare topitoarele solare nu fac acest lucru , sunt recomandate sau nu ? :sad:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Obombo

Ceara se deterioreaza in absenta apei cand este topita intr-um vas pus direct pe foc deoarece temperatura in parte de jos unde ceara este in contact direct cu sursa de caldura trece cu mult de punctul de topire in timp ce in partea de sus este inca solida. Nu sunt probleme cand este topita in aburi sau in aer cald, dar nu la 400°C.