buletinul apicol al lui marinlm64

Creat de marinlm64, Octombrie 30, 2011, 09:28:09 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Daca nu e cu suparare, vrem sa vedem si presa.

marinlm64

filmu cu presa numa ce lam căutat si nu lam gasit o să filmez  când o sa fac faguri în iarna asta ..salut

popa georgian

Foarte frumos ceea ce aveti , multa sanatate si putere de munca in continuare.

stefan1

Citat din: Mircea77 din Noiembrie 07, 2011, 09:31:18 AM
Stefan1 imi permit o observatie: Temperatura intr-o asemenea cuva este mai mare de 100 de grade Celsius. La 100 de grade este punctul de fierbere al apei iar in cuva aburul are o temperatura mai mare pentru ca sursa de incalzire nu este indepartata, deci aburul este supraincalzit.
Oricum anul asta o sa-mi fac si eu unul si o sa fac masuratori cu un termometru industrial ca sa vin cu date concrete pentru a sustine ceea ce am afirmat.

  Temperatura nu poate urca peste 100 grade daca se lucreaza la presiunea normala, atmosferica.
  De la fizica ne amintim de punctul de topire si punctul de fierbere. Cand se ajunge la unul din aceste puncte, orice substanta deci si apa, absoarbe in continuare energie termica, dar isi pastreaza aceasta temperatura pana toata apa se transforma in vapori. Se numeste caldura latenta. Aburii supraincalziti se pot produce numai dupa ce toata apa din incinta s-a evaporat.
  O supraincalzire a cerii a putut sa o faca la topirea finala, fara apa, dar nu este indicat, pentru ca nu avem un control al temperaturii si se poate degrada ceara.
  Cum spune Marin, pentru ca foloseste numai ceara de la proprii stupi, sanatosi, nu a avut probleme de infestare de la fagurii produsi astfel.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marinlm64

#49
asa bag drodu în faguri

http://youtu.be/3pWcOBeQqoY

Toma Sergiu

Domnule Marin sunteti un om deosebit multa putere de munca in continuare va saluta Sergiu de pe skype

marinlm64

să fi sanătos sergiu ...si sa devi un stupari mare ...salut

tassevasi

Domnul Stefan , cu tot respectul vreau sa mai explic (adaug) inca ceva in legatura cu "caldura latenta " de care specificati .
Intradevar acesta -i caldura latenta de evaporare si daca vasul respectiv ar fi etans si ar creste presiunea nu mai se numeste evaporare  ci  vaporizare .
  Aceata vaporizare se prtrece numai in conditii de presiune si supra presiune .
Nu cred ca in acel vas se poate produce o presiune si inplicit o temperatura mai mare .
  Dar cred ca daca acel capac ar fi etans strins ,jos la teava de evacuare ar fi o presetupa etansa sa nu scape abur ,e posibil sa avem temperatura mai mare de 120 de g ,controlata in functie de temp  flacarii ce o avem (mai puternica / mai slaba )
  Numai bine .

Obombo

Numai intr-un vas inchis, sub presiune, se poate ajunge la o temperatura de 120'°C, cu o presiune in jur de 2 bar.

stefan1

  Cum spune Obombo, sa ajungem la 120 grade, trebuiesc peste doua atmosfere. Sa reziste la asa presiune, iti trebuie un recipient serios. Cel al lui Marin este cu teava de evacuare a cerii deschisa permanent, de aceea am zis ca nu e temperatura mai mare de 100 grade.
  Sterilizarea termica asa se face cum spui, tassevasi, in etuve sub presiune, incat la 120 grade inca nu este atins punctul de evaporare a apei.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marinlm64

va multumesc de asta ce mati scris că stiu ceva în plus ,dar vă rog scrietimi cum faceti voi dezinfectia la ceară si ce faguri întrebuintati ...vă salut si numai bine

marinlm64

#56
pregătirea stupilor naince de pădure.

http://youtu.be/xI_Nn63Xlw0

tassevasi

Nu stiu nu am vazut nu am auzit ,asta mi-a venit in cap .
Dezbatem pe  inventii si inov si cu domn mape

marinlm64

topitoriu ăsta nu lam inventat eu ,ci  numai lam construit după spusa stuparilor de aici dar lam si văzut cum arată pot sa zic doar atăt că eu de 22 de ani topesc ceara în sac iar de vro 18 ani fac faguri cu  toate că aveam atunci foarte putini stupi ,însă am văzut la stupariu meu ce mo îndrumat.. uite sa stiţi că mare sau foarte mare diferentă este între faguri cei cumpărati si sunt plini de parafină  de   faguri din ceară de căpăcele sau ceară din rame carei presez eu .lucru ce lam lucrat la topitu cu sacu a cam durat de la 10 zile în sus ,iar cu topitoriu asta termin în 3 zile .eu nu stiu sa vă dau date stintifice eu doar am arătată cît de bun e, dar e inportant sa fie din prohrom  .. iată sema la topitoru meu ... salut

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube