Cum se aranjeaza cuibul pentru iernat?

Creat de pharaonu75, Octombrie 08, 2011, 09:44:36 AM

« precedentul - următorul »

cipriene

iarna trecuta am facut un mic experiment: am avut familii pe care le-am strans foarte mult (cu rame pline de miere de sus pana jos) si familii pe care nu le-am strans prea mult in ideea ca albina stie ce are de facut. concluzia acestui experiment a fost ca nu spatiul din cuib conteaza ci marimea familiei, starea de sanatate si rezerva de hrana.  :wink:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

dorindafi

shi ash mai zice eu:
cuibul fiind prea larg in primavara vor bloca celulele cu polen shi natalitatea va mult mai lenta,
cuibul find prea larg matca poate oua pe mai multe rame iar in noptzile friguroase puietu va ramane cu fundul gol :nono:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cipriene

sigur ai dreptate, dar la mine nu a fost asa. practic apicultura este biologie, lucram cu organisme vii, fata de matematica unde 1+1=2. probabil daca mai fac asa ceva patesc ce zici tu, cine stie? oricum  :thanks:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

marian sima

Citat din: pharaonu75 din Octombrie 08, 2011, 09:44:36 AM
Cum se aranjeaza cuibul pentru iernat?

a. ramele pline cu miere se pun la extremitati, dupa care cele cu miere si pastura, apoi cele cu mai putina miere spre centrul cuibului;
b. ramele pline cu miere si cele cu pastura se pun intr-o parte a cuibului, dupa care, in ordine descrescatoare, ramele cu mai putina miere;
c. ramele pline cu miere si cu pastura se pun in centru, iar spre extremitati ramele cu miere din ce in ce mai putina;
d. se pun intercalat, rame pline cu miere si rame cu miere mai putina.

Varianta C in pat cald,variantele sint dupa situatii ,la mine aceasta este mai buna,am stupi la 7-8 metri de sosea ,trec tiruri cu cereale de vibreaza pamintul ,acum de sarbatori petarde si artificii,daca se intimpla sa fie si o iarna lunga atunci am probleme,cu aceasta varianta ies din iarna fara probleme.

cipriene

stau si ma intreb: oare albinele chiar asteapta sa le organizam noi? :lol:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

filip

Citat din: cipriene din Decembrie 18, 2011, 03:10:16 PM
stau si ma intreb: oare albinele chiar asteapta sa le organizam noi? :lol:
Da,fiindca tot noi le dezorganizam,cand scoatem mierea.
Ele stocheaza mierea in magazii ori cuib la stupul orizontal.
In natura in scorbura mierea se afla stocata sus,cand nu mai au puiet urca sus la miere.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

cipriene

ok filip, dar totusi mi se pare putin tras de par.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

filip

Ok,un stup are puiet la greu,ramele marginase sunt pline.
In mijloc coronite cu miere anemice si puiet la greu pana toamna tarziu.
Stupul va forma cuibul de iernare pe rame cu coronita.
In ianuarie va incepe ponta matca,consumul de miere va creste.Vin 2-3 saptamani de ger,albina va ramane pe puiet si va crapa.Chiar daca la 2-3 rame distanta e miere suficienta.
Asta ar fi un rezumat dece trebuie sa impachetam si sa scoatem ramele cu putina miere din cuib.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)


dorindafi

 :uimit: cum adica e bine oricum
pai  una e sa iernezi cu ramele pline cu miere circa 2/2,5kg miere pe rama familia fiind pe minim 5 rame shi alta e sa ai acelashi nr. de rame cu 4/5kg de miere  :nod:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cipriene

nu vreau sa fiu carcotas, dar cred ca fiecare familie are particularitatea ei. aici ma refer la cat puiet are in momentul restrangerii cuibului (asta daca mai are puiet), cum este depozitata mierea pe rame, cum se aseaza ramele unele langa altele dupa ce strangi cuibul, etc.
daca vb de impachetat, aici alta folozofie..
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

bucovineanu

S-a discutat mult despre cum trebuie aranjate ramele cu mancare pentru o buna iernare. Cei mai multi sunt de parerea ca trebuie puse ramele mai goale in mijloc si ramele pline pe margini. Asta tinand probabil cont de faptul ca asa se prezinta un cuib daca nu se intervine de catre apicultor toamna: la mijloc vor fi ramele cu coroana de miere de unde a eclozat ultimul puiet.
Eu sunt de alta parere: la mijloc trebuie puse ramele pline si cele partial pline , la margini. In prima faza albinele vor forma cuibul in partea de jos apoi pe masura ce consuma mierea pana la venirea frigului, vor incepe sa urce. Odata cu declansarea pontei albinele vor muta mierea, pentru a face loc pentru ouat.

marian sima


dorindafi

la mijloc trebuie puse ramele pline si cele partial pline , la margini.

                                               =D>
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

  Nu am incercat iciodata o asemenea asezare a fagurilor si nu stiu cum ar reactiona albinele. Dupa mine, ghemul este ca o minge, care ar trebui ca in partea superioara sa 'sptijine' coroanele de miere. Cum se poate realiza asta daca in mijloc mierea este pana jos iar spre margini e putina, mai cu seama daca cuibul este strans? Eu cred ca albinele se vor concentra pe fagurii centrali intr-un spatiu mic iar marginasii nu vor fi in prima faza ocupati. Sau se va forma un ghem diform, cu o scobitura in mijloc, dar atunci nu este cel mai economic ghem. Sau albinele din mijloc vor ocupa cu ghemul si o suprafata mare cu miere, unde caldura se tine mai greu. E adevarat ca mai spre primavara forma coroanelor se va modela natural si 'mingea' se va putea sprijini pe coroanele de miere.
  Pe de alta parte si o asezare cu rezervele la margini va necesita un mare efort al albinelor in perioadele mai calde din iarna si primavara devreme, de a se deplasa spre marginile cubului, a incalzi si eventual decristaliza acea miere, pe care apoi sa o aduca in zona ghemului, unde e consumul cel mai mare.
  Doar experienta poate arata care din variante este per total mai favorabila.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)