Stiri, informatii...

Creat de Woolf, Septembrie 23, 2011, 12:38:59 AM

« precedentul - următorul »

Mircea77

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 14, 2011, 09:51:46 PM
Dar de ce CEC Bank?
Nu v-ati gandit ca s-ar putea sa fie o diversiune? CEC este banca romaneasca... sacalii europeni nu trag malaiul de aici!
Nu cumva se vrea discreditarea CEC pentru a avea cresteri la bancile lor, cu sucursale la noi?
Pentru ca nimic nu este intamplator. Cine a avut interes se pare ca si-a atins scopul !!!!!

Kov iulian

#211
Eu am card am si paypall atasat si un serviciu telefonic pt operatiuni etc, dar la alta banca, iar in acel cont tin doar maruntis .
Bani multi ii am intr-un alt cont la CEC si la care nu am dorit nici card nici serviciul ala de bankyng online,

Woolf

Nu mai sunt gaze. Februarie poate aduce îngheţ în casele din tot Sudul României



Furnizorii nu importă pentru că pierd bani iar depozitele nu pot suplini importurile mai ales dacă vine frigul. Rămânem doar cu speranţa că vremea va ţine cu noi.

Cantitatea de gaze produsă, importată şi scoasă din depozite în prezent este insuficientă pentru tot sezonul rece deşi, culmea, temperaturile de până acum au avut valori în general pozitive. Penuria de gaze se va simţi, cel mai probabil, la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie dacă prima lună a lui 2012 va avea cel puţin 10 zile geroase ceea ce conforma prognozelor, este foarte posibil să se întâmple. Sincopa din gaze se datorează importurilor foarte mici, aproape absente, care au lăsat aprovizionare cu gaze a României doar în seama producţiei şi cantităţilor înmagazinate, spun surse guvernamentale, pentru MONEY.RO. ,,Acum se aduc  din Vest 2-4 milioane mc pe Arad-Szeged, de la ruşi nimic pe Isaccea – Negru Vodă, nimic pe la Medieşul Aurit.

Producţia Romgaz e constantă iar din depozite s-au scos cam 30% din gaze într-o lună. Mai important este, însă, că gazele extrase sunt de 1,5 ori mai multe decât cele din ultimii doi ani deşi temperaturile au fost sensibil mai ridicate în 2011. E foarte nasoală treaba. Sudul României n-o să reziste dacă nu se importă gaze într-o lună", au spus sursele citate. S-a ajuns la această situaţie din cauză că furnizorii de gaze au refuzat să mai facă importuri pentru că Agenţia de Reglementare în Energie nu le recunoaşte costurile de achiziţie. Astfel, ANRE recunoaşte doar 495 de dolari mia de metri cubi de gaze în timp ce ruşii vând pe România cu 545 de dolari mia de metri cubi.

Din cauza penuriei de gaze acum două săptămâni Bucureştiul a fost aproape să fie deconectat aşa cum MONEY.RO scria aici. Presiunea în conducte a scăzut până la 2 bari de la 6-10 cât este în mod obişnuit. Ţevile RADET-ului erau să crape astfel încât bucureştenii puteau rămâne în frig până la primăvară, dat fiind că o schimbare totală a ţevilor în iarnă nu s-ar fi putut face.

"Dacă avem 10 zile cu -10 până la – 15°C riscăm un colaps total pentru oraşele care se găsesc la mai mult de 100 de km de depozitul de gaze, adică mai tot Sudul", au precizat sursele.

România are nevoie, în sezonul rece, de circa 55 de milioane de mc de gaze zilnic cu un vârf de consum de maxim 70 de milioane de mc. În prezent, de pe Arad – Szeged vin 4 milioane mc, prin Isaccea nimic, la fel şi prin Medieşul Aurit, iar producţia este de circa 30 de milioane mc. Depozitele sunt nevoite să asigure 20 de milioane de mc pe zi de unde, în anii trecuţi, nu trebuia să asigure mai mult de 10-12 milioane mc astfel încât într-o lună se pot depleta dacă vremea nu ţine cu noi.

Ce este cel mai rău e că, în scenariul pesimist în care vine un val de frig peste noi, nu prea este nimic de făcut decât să se importe. Ceea ce furnizorii nu vor face, apreciază sursele, atâta timp cât ANRE nu le recunoaşte costurile. Şi nici nu pot fi obligaţi. Costul gazelor din Vest este de circa 495 de dolari mia de mc.

"O soluţie ar fi crearea unui operator de echilibrare sub forma unei firme ai cărei acţionari să fie toţi operatorii mari de pe piaţă, privaţi şi de stat care să facă ceea ce nu face acum Ministerul Economiei. Dacă mâine îţi trebuie 4 milioane mc pe Isaccea atunci operatorul să cumpere urgent de la ruşi chiar şi la un cost mai ridicat. Costurile s-ar împărţi între toţi operatorii. Sau modelul unguresc, cu un depozit strategic unde să fie asociaţi totţi cei din producţie şi de care să nu se atingă nimeni decât în situaţii absolut excepţionale", mai spun sursele.

Strict pentru perioada următoare, însă, soluţii nu prea sunt  aşa încât trebuie doar să sperăm că nu va fi prea frig ori că furnizorii ar putea fi, totuşi, înduplecaţi să importe inclusiv cu ameninţarea unor procese din partea unor clienţi cărora nu li se asigură aprovizionarea contractuală cu gaze.
România are o capacitate de inmagazinare gaze de 3,1 mld. mc dintre care 2,7 mld. este partea Romgaz-ului. Un proiect de depozit mixt Romgaz - Gazprom de 4 mld. mc trenează de mai mult de patru ani.

sursa:  money.ro

Woolf

Metanul din Oceanul Arctic ameninţă Pământul

Oamenii de ştiinţă ruşi au descoperit sute de suprafeţe gigantice în care gazul metan din Oceanul Arctic iese la suprafaţă şi ajunge în atmosferă. Gazul, de 20 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon, poate grăbi schimbarea climatică, scrie The Independent.



"În urmă cu ceva timp, am descoperit structuri gen torţă, dar acestea nu depăşeau câteva zeci de metri. Este pentru prima dată când descoperim scurgeri continue, puternice şi impresionante. Vorbim de suprafeţe cu peste 1.000 de metri în diametru", a spus un membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia, Igor Semiletov.

Semiletov a catalogat descoperirea drept una şocantă şi a avertizat că se aşteaptă să existe mii de astfel de scurgeri gigantice în zona cuprinsă între coasta rusă şi platforma continentală est-siberiană.

"Într-o zonă foarte redusă, de mai puţin de 10.000 de mile pătrate (circa 26.000 de kilometri pătraţi), am numărat mai mult de 100 de fântâni,  unde gazul ieşea în bule şi ajungea direct în atmosferă. Unele zone aveau diametre de peste un kilometru, iar emisiile ajungeau direct în atmosferă. Concentraţia în acele locuri (cea de metan în aer - n.r) era de 100 de ori peste valorile normale".

Sute de milioane de tone de metan

Oamenii de ştiinţă estimează că rezerve de sute de milioane de tone de metan sunt blocate sub permafrostul Arctic. Permafrostul defineşte un strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii. Una dintre cele mai mari griji este că temperaturile tot mai mari duc la topirea acestui permafrost şi la eliberarea metanului.

sursa: realitatea.net

Kov iulian

#214
Pregatiti-va cutia postala. Bancile, obligate sa trimita lunar situatia conturilor clientilor

Toate bancile din Romania sunt obligate de acum incolo sa le trimita lunar prin posta clientilor situatia conturilor. Potrivit guvernatorului BNR, institutiile financiare trebuie sa ofere acest serviciu gratuit celor care au carduri, credite sau conturi deschise.
Potrivit guvernatorului, toate aceste modificari sunt trecute in noul Cod Civil.  Peste 100 de milioane de scrisori vor pleca dinspre banci spre clienti in fiecare an.

Ca sa va faceti o idee, in Romania sunt active in acest moment 12,7 milioane de carduri. Iar romanii au 15,1 milioane de conturi de economii in banci.

Mai in gluma, mai in serios, seful BNR declara ca din acest an isi tine banii doar in doua banci deoarece altfel cutia postala ar deveni neincapatoare.

"O sa fie o adevarata risipa de hartie. Ca ecologisti, suntem total impotriva unui asemenea abuz si masuram numarul de copaci care sunt taiati prin avalansa asta de scrisori recomandate. Necazul asta, umplerea cutiei postale cu tot felul de recomandate de la banci, m-a determinat sa ma opresc numai la doua banci. Nu mai tin banii decat in doua banci", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu sustine totusi ca o asemenea masura este utila pentru prevenirea fraudelor bancare. Clientii pot sa-si verifice mai usor tranzactiile si isi vor da seama mai repede daca le-au disparut bani din conturi.

                                                                                               Sursa Protv - Incont.ro -
http://www.incont.ro/banci/isarescu-ldquo-de-dimineata-pana-seara-mancam-criza-o-punem-pe-paine-pe-biscuiti-si-crizuim-rdquo.html

Am pus stirea asta in sensul  de a informa si pe alti ce sunt in situatia mea , eu am cont la banca pt PFA si trebuia sa merg mereu pana 40-50 Km sa ridic acele extrase lunare,  am cerut sa imi vina acasa dar mi-au zis ca nu se poate asta, sa le ridic de la banca nu se poate altfel o sa ma duc iar si o sa le cer comform legi sa mi le trimita acasa .

Woolf

Kim Jong-il a murit. Japonia şi SUA sunt în alertă

Guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenţă pe teme de securitate, după anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.



Premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma să îl pronunţe la prânz, la Tokyo, şi a mers imediat la biroul său pentru a discuta cu principalii miniştri.

"Sunt la curent cu informaţia şi am dat instrucţiuni pentru a fi verificată", a declarat el presei.

Premierul a adăugat că a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată.

Ministrul Apărării, Yasuo Ichikawa, a declarat că nici o mişcare suspectă a armatei nord-coreene nu a fost semnalată.

"Am cerut (comandanţilor militari) să strângă informaţii şi să fie vigilenţi", a afirmat el, la finalul unei reuniuni. "Nu am fost informat despre ceva neobişnuit".

Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.

Statele Unite urmăresc de  asemenea atent informaţiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, a anunţat duminică seara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, subliniind că Washingtonul doreşte "stabilitate" în peninsula coreeană.

"Urmărim îndeaproape informaţiile privind moartea lui Kim Jong-il. Preşedintele (Barack Obama) a fost pus la curent şi suntem în contract strâns cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Noi rămânem angajaţi pentru stabilitate în peninsula coreeană, precum şi pentru libertatea şi securitatea aliaţilor noştri", a afirmat Jay Carney într-un scurt comunicat.

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a declarat la rândul său că secretarul de Stat Hillary Clinton a fost de asemenea informată despre moartea lui Kim.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.


Kim Jong-un, mezinul lui Kim Jong-Il, se pregăteşte să preia puterea în Coreea de Nord. / FOTO: EPA

Având în vedere diferenţa de fus orar, această informaţie a sosit duminică seara târziu la Washington.

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), agenţia oficială nord-coreeană.

Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.

sursa: realitatea.net

Kov iulian

#216
Citat din: Mircea77 din Decembrie 14, 2011, 09:55:34 PM
Citat din: pharaonu75 din Decembrie 14, 2011, 09:51:46 PM
Dar de ce CEC Bank?
Nu v-ati gandit ca s-ar putea sa fie o diversiune? CEC este banca romaneasca... sacalii europeni nu trag malaiul de aici!
Nu cumva se vrea discreditarea CEC pentru a avea cresteri la bancile lor, cu sucursale la noi?
Pentru ca nimic nu este intamplator. Cine a avut interes se pare ca si-a atins scopul !!!!!
Pana la urma incep sa se scurga informatii cu privire la aceste lucruri, din ce se aude e jale s-au furat date ale cardurilor de la mai multe Banci dar mafioti tin secret asta nu spun lumi
Lumeeeeeeee v-au spart hakey cardurile si vor face cumparaturi pe bani vostri
doar CEC Bank a iesit in fata si a spus lumi ca s-au furat niste date ale cetatenilor care au conturi si carduri .

Woolf

Tensiune la cote majore între Paris şi Ankara . Turcia acuză Franţa de genocid. Parisul, pe cale să piardă contracte de miliarde de euro

Tensiunea diplomatică dintre Paris şi Ankara a atins cote nemaiîntâlnite. Premierul truc Recep Tayyip Erdogan acuză Franţa că a comis un genocid în Algeria , la o zi după ce Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o lege care pedepseşte pe cei care contestă genocidul comisa de Turcia în Armenia în 1915.



"Se estimează că 15% din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi începând cu 1945. Este vorba despre un genocid", a spus Erdogan, citat de presa fanceză care alocă spaţii ample crizei fără precedent care s-a instalat între cele două puternice ţări, ambele membre ale NATO.

Premierul turc l-a atacat direct pe preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy despre care a spus că se înconjoară de islamofobi şi turcofobi şi atacă Tucia din motive personale şi electorale. Încă şi mai mult: "Dacă preşedintele Sarkozy nu ştie ce este un genocid poate să-l întrebe pe tatăl său Pal Sarkozy care a fost legionar în Algeria în anii 1940. Sunt sigur că el are multe să-i spună fiului său despre masacrele comise de francezi în Algeria".

Aflat la Praga, la funerariile lui Vaclav Havel, Sarkozy i-a răspuns premierului turc: "Respect convingerile prietenilor noştri turci, sunt o mare ţară şi o mare civilizaţie, dar trebuie să le respecte şi ei pe ale noastre."
Joi, după ce Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o propunere de lege asupra genocidelor, între care şi cel armean din 1915, Erdogan a anunţat o serie de măsuri de retorsiune împotriva Franţei, acuzată de rasism, discriminare şi xenofobie. Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Paris care a plecat astăzi din capitala Franţei. Vizitele bilaterale au fost suspendate, ca şi toate relaţiile militare. Niciun avion militar francez nu mai pătrunde în spaţiul aerian turc.

Dacă şi Senatul Franţei va aproba legea, atunci Turcia ameninţă cu sancţiuni economice. Prima şi, probabil, cea care va cântări foarte mult ar putea fi anularea de către compania de stat Turkis Airlaines a comenzilor de mai multe sute de milioane de la gigantul Airbus. Turcia pregăteşte un boicot masiv al mărfurilor franţuzeşti, iar presa din Franţa vorbeşte despre o lovitură puternică pe care ar putea-o primi economia franceză.

Turcia care înregistrează o puternică creştere economică, pregăteşte 100 mld. euro pentru modernizarea sectorului său energetic, dar Franţa ar putea să nu ia nicio felie din contractele majore care se pregătesc. Tota aşa, Franţa ar putea să nu participe nici la modernizarea armatei turce - cea de-a doua armată ca forţă din NATO - şi ea în desfăşurare. Schimburile comerciale între Franţa şi Turcia sunt de 13 mld euro, anual.

sursa: zf.ro

POSTASUL

celor ce le place UMORUL  =)) in seara asta pe antena 1 la  opt si douazeci Craciun cu Naie Lazarescu si Vasile Moraru
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

Kiwi Bee

Data de 21 decembrie 2012 este aşteptată cu sufletul la gură de un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume. S-au făcut numeroase profeţii spectaculoase în legătură cu această dată, de la alinieri planetare cu efecte apocaliptice, ciocniri devastatoare cu diferite corpuri cereşti până la schimbări globale în conştiinţa umană. Totul porneşte, cel puţin în teorie, de la presupusele profeţii făcute de mayaşi.
Cum a apărut însă, acest mit, şi cum de a căpătat o asemenea amploare încât până şi celebra agenţie spaţială NASA a recurs la publicarea unor dezminţiri? Să revenim la mayaşi.
De ce 21 decembrie 2012?
21 decembrie 2012 reprezintă echivalentul datei 13.0.0.0.0 din calendarul mayaş, utilizat de mai multe culturi pre-hispanice din Mezoamerica. Acesta începe cu data de 11 august 3114 î.e.n. şi numără zilele ce au trecut de la acest moment al creaţiei.
Deşi multă lume crede că data de 21 decembrie 2012 constituie capătul calendarului mayaş, acest lucru este greşit. Această dată reprezintă doar finalul celui de-al 13-lea baktun, un ciclu al timpului. Mayaşii foloseau mai multe cicluri temporale, iar baktun-ul, ce măsura 144.000 de zile (puţin peste 394 de ani) era doar unul dintre ele.
Alte cicluri folosite de mayaşi sunt katun (care reprezintă 7.200 de zile) sau piktun (echivalentul a 20 de baktunuri). Un alt ciclu folosit de mayaşi este acela de 18.980 de zile (52 de ani), denumit "rundă calendaristică" de către experţii în cultura maya.
Calendarul poate exprima orice dată din viitor şi din trecut, fiind infinit. De altfel, există inscripţii mayaşe străvechi ce menţionează evenimente ce au loc mult după aşa-zisa apocalisă din 2012.
Una din tăbliţele din Templul Inscripţiilor din Palenque face trimitere la aniversarea încheierii a 80 de "runde calendaristice" de la întronarea regelui Pakal, adică la data de 21 octombrie 4772, la care vor fi trecut opt zile de la încheierea primului ciclu piktun de la crearea lumii. Acest lucru pare să infirme ipoteza apocalipsei din 2012. De altfel, majoritatea specialiştilor în cultura maya nu cred că 13.0.0.0.0 ar fi fost considerată de către aceştia ca fiind data apocalipsei.
Data de 21 decembrie 2012 apare pe un singur monument mayaş, Monumentul nr. 6 de la Tortuguero. Acesta nu s-a păstrat în condiţii foarte bune, astfel că descifrarea textului înscris pe el este un proces dificil. Cu toate acestea, cea mai recentă traducere a inscripţiilor mayaşe menţionează că, la această dată, va fi sărbătorit un zeu numit Bolon Yok'te K'uh.
Chiar dacă această dată constituie finalul unui ciclu din calendarul mayaş, evenimentul era considerat important pentru că reprezenta începutul unei noi epoci mondiale, nu un sfârşit. Conform unui specialist în cultura mayaşă, John Major Jenkins, mayaşii considerau un ciclu epocal drept echivalentul unei "sarcini cosmice", cea mai importante parte a acestuia fiind finalul, sau "naşterea". Astfel, explică arheologii, mayaşii sărbătoreau finalul unui ciclu la fel cum noi sărbătorim Revelionul.
Cum a fost asociată data de 21 decembrie 2012 cu apocalipsa?
Michael Coe, un cercetător al culturii mayaşe, a publicat în anul 1966 cartea The Maya. În această lucrare a lansat ipoteza că mayaşii ar fi văzut finalul unui ciclu calendaristic ca un eveniment apocaliptic. În acel moment nu fusese descifrat monumentul nr. 6 de la Tortuguero, ipoteza sa fiind doar o speculaţie cu care ceilalţi specialişti din domeniu nu au fost de acord.
Acest lucru nu a oprit răspândirea ideii, care a apărut la momentul în care o bună parte a publicului din SUA era atrasă de curentul New Age. Acesta promova apropierea omului de latura sa spirituală, abandonarea dependenţei de planul material urmând să permită umanităţii să intre într-o nouă epocă, una a armoniei universale.
Pasul decisiv pentru introducerea conceptului "apocalipsa în 2012" în conştiinţa publică a fost o conferinţă organizată în august 1987 de José Arguelles în cadrul unui festival New Age.
În anii '70 şi '80, arheologii americani au făcut numeroase descoperiri datând din vremea mayaşilor, reuşind totodată să descifreze un număr crescând de texte ale acestora. Speculând interesul crescut al publicului pentru această civilizaţie şi profitând de faptul că adepţii curentului New Age doreau o mai mare apropiere de spiritualitate, Arguelles a combinat cele două elemente.
Acesta a preluat ipoteza enunţată de Coe şi a asociat-o curentului New Age. Astfel, Arguelles a afirmat că receptase prin telepatie mai multe profeţii. El a susţinut faptul că civilizaţia mayaşă nu era în întregime pământeană, ci avea origini extraterestre, iar "ciclul armonic al istoriei" urma să se încheie în 2012. Conform spuselor lui, acesta era momentul în care omenirea urma să renunţe la materialism şi să trăiască în armonie, graţie unei noi epoci spirituale.
Cu ocazia acestei conferinţe, grupuri mari de oameni s-au reunit în mai multe puncte cheie de pe glob (precum Stonehenge, muntele Fuji din Japonia, Bolinas în California) pentru meditaţii colective, în speranţa că acestea vor facilita tranziţia omenirii spre o nouă epocă spirituală.
Televiziunile au relatat evenimentul la acea vreme, arătând publicului larg imagini cu masele de oameni dansând şi meditând. Chiar dacă majoritatea oamenilor priveau curentul New Age cu amuzament, mediatizarea întrunirilor a permis răspândirea ideilor excentrice ale lui Arguelles.
Un alt moment cheie în istoria fenomenului 2012 a avut loc în 1996, când a fost publicată pentru prima dată o traducere a monumentului nr. 6 de la Tortuguero, în care se menţiona explicit data 13.0.0.0.0 (21 decembrie 2012). Cercetătorii Stephen Houston şi David Stuart, cei care au efectuat această traducere, au speculat că aceasta ar putea fi o profeţie ce anunţă sfârşitul lumii. Ipoteza lansată de aceştia a fost folosită de pasionaţii curentului New Age pentru a-şi răspândi mesajul spiritual.
De atunci, însă, au fost descoperite alte texte mayaşe similare celuia de la Tortuguero, iar analiza lor a relevat faptul că ipoteza celor doi este extrem de improbabilă. Dacă în monumentul de la Tortuguero data menţionată este 13.0.0.0.0 (2012), în celelalte texte se vorbeşte despre 10.0.0.0.0 şi de 9.13.0.0.0, lucru ce sugerează că mayaşii erau atraşi de datele ce puteau fi descrise cu numere rotunde.
Studiind aceste texte, cercetătorii care au efectuat prima traducere a monumentului 6 au realizat că ipoteza formulată de ei în 1996 este eronată. Noile traduceri sugerează că mayaşii intenţionau ca aceste monumente să dăinuiască, iar datele respective reprezentau mai degrabă obiective alese pentru că reprezentau numere rotunde.
Cei doi cercetători au publicat o dezminţire în 2008, afirmând că ipoteza iniţială era eronată şi că "textul de la Tortuguero nu are nimic de a face cu o profeţie". Prea târziu, însă: 2012 devenise deja un fenomen de o amploare prea mare pentru ca declaraţia lor să mai aibă efect.
De ce este întreţinut mitul "apocalipsa în 2012"?
"Pentru mayaşi, atingerea momentului de final al unui ciclu calendaristic era un motiv de sărbătoare, iar a transforma 21 decembrie 2012 într-un moment apocaliptic este o ficţiune şi o şansă pentru anumite persoane să profite de pe urma credulităţii oamenilor", susţine Sandra Noble, directorul unei fundaţii ce susţine cercetările asupra civilizaţiilor mezoamericane (Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies din Crystal River, Florida).
În ultimii ani, fenomenul 2012 a constituit într-adevăr o sursă de profit pentru un număr mare de persoane. Edituri din întreaga lume au publicat zeci de cărţi pe această temă, iar producătorii de la Hollywood au lansat pe piaţă un film purtând acest nume, încasând sute de milioane de dolari.
Acum, mai mulţi "profeţi" încearcă să profite de pe urma fenomenului 2012, vânzând credulilor bilete de călătorie către Bugarach, un sat francez din munţii Corbières. Pasionaţii fenomenului New Age susţin că acesta va fi singurul loc ce va supravieţui evenimentelor cataclismice ce vor lovi Terra în 2012.
Fenomenul a prins o asemenea amploare încât agenţia însărcinată de guvernul francez să vecheze activitatea sectelor a avertizat că există riscul ca numeroase persoane să ia parte la o ceremonie de sinucidere în masă la Bugarach, pe 21 decembrie 2012. Aceeaşi agenţie anunţă că orăşelul, ce numără doar 200 de locuitori, va fi invadat de mii de persoane la finalul anului viitor.
Lorenzo DiTommaso, un profesor de religie specializat în "fenomenul apocaliptic", explică bazele psihologice ale acestui fenomen prezent în toate religiile: "lumea este deseori văzută de oameni drept un loc groaznic şi nedrept, iar apocalipsa oferă o soluţie la aceste lucruri provocatoare de anxietate - lumea este atât de rea, încât nu poate fi schimbată, astfel că este nevoie de un eveniment cataclismic pentru ca ea să revină la starea de echilibru".
Din ce în ce mai mulţi oameni văd lumea prin prisma iminenţei apocalipsei, susţine profesorul, "pentru că numeroase sisteme par a fi disfuncţionale - mediul înconjurător, economia mondială, sistemul politic". Profesorul avertizează că acest lucru este periculos: "fenomenul apocaliptic este un răspuns simplist la o serie de probleme complexe, pentru că aşteptând o soluţie divină la problemele umanităţii, oamenii refuză astfel să-şi asume responsabilitatea rezolvării lor".
Popularitatea profeţiilor apocaliptice este dată de incertitudinea pe care oamenii o au în ceea ce priveşte viitorul. "Scenariile ce profeţesc sfârşitul lumii nu s-au schimbat deloc în ultimii 2.000 de ani", explică profesorul.
De altfel, fenomenul 2012 nu este singura profeţie de acest tip ce a fost popularizată în ultima vreme. Recent, un pastor american prognozase sfârşitul lumii pentru data de 21 mai 2011. După ce această profeţie a eşuat, acesta a "amânat" apocalipsa pentru luna octombrie. În ultimele decenii, diverşi profeţi şi autori au anunţat evenimente cataclismice. Printre acestea se numără catastrofa prezisă pentru 1999 de un interpret al lui Nostradamus şi temerile stârnite de posibilitatea ca computerele din întreaga lume să se defecteze, cu efecte cataclismice, pe 1 ianuarie 2000.
Cu toate acestea, fenomenul 2012 pare să fi luat o amploare nemaivăzută până acum datorită contextului economic dificil şi sumelor imense investite în produsele aferente fenomenului.
Ce efect va avea mitologia 2012 asupra societăţii?
Chiar dacă 21 decembrie 2012 nu va aduce sfârşitul lumii, fenomenul nu va rămâne fără urmări. Mai mulţi cercetători consideră că interesul ridicat de acest fenomen nu va rămâne fără consecinţe, ci va da naştere unor curente religioase sau spirituale noi.
John Hoopes, un specialist în arheologie, explică felul în care popularitatea fenomenului 2012 prezintă aspecte similare contextelor în care au apărut alte tradiţii religioase: "Creştinismul, de exemplu, îşi are începuturile în contextul profeţiilor mesianice. Biserica Mormonă a apărut în contextul speculaţiilor pe care indienii nord-americani le făceau despre sfârşitul lumii. Un alt exemplu este dat de William Miller, care a anunţat că în octombrie 1844 Iisus se va întoarce pe Pământ. Foarte mulţi oameni au crezut în profeţia sa la acel moment, şi chiar dacă aceasta nu s-a adeverit, ea a constituit baza unor noi confesiuni religioase, precum Adventiştii de Ziua A Şaptea şi Martorii lui Iehova".
Astăzi, mulţi oameni cred că data de 21 decembrie 2012 va aduce o schimbare radicală, dacă nu chiar apocalipsa. Chiar dacă această profeţie se va dovedi la fel de falsă ca cea a lui William Miller, nu este exclus ca fenomenul creat în jurul acestei date să constituie sâmburele din care să crească o mişcare religioasă sau spirituală nouă.

Woolf

Îngrijorător: un super-vulcan aflat în Germania devine din nou activ

Vulcanologii au făcut o descoperire îngrijorătoare: un super-vulcan aflat în Germania devine din nou activ. Supervulcanul aflat sub lacul Laacher din apropiere de Bonn erupe la aproximativ 10.000-12.000 de ani, iar ultima sa erupţie a avut loc acum 12.900 de ani.



Acesta are aproximativ aceleaşi dimensiuni ca Muntele Pinatubo, care în 1991 a provocat cea mai mare erupţie a secolului al XX-lea. Pinatubo a lansat în aer 10 miliarde de tone de magmă, 20 de miliarde de tone de dioxid de sulf şi 16 kilometri cubi de cenuşă, provocând o scădere a temperaturi globale cu 0,5 grade Celsius.

Când a erupt ultima oară, supervulcanul Laacher a acoperit cu cenuşă şi roci vulcanice o suprafaţă de 1.600 de kilometri pătraţi. În ultima vreme, mai multe cutremure au avut loc în această regiune, sugerând că vulcanul redevine activ.

Dacă vulcanul Laacher ar erupe, experţii afirmă că acesta ar putea provoca un dezastru de mari proporţii, fiind necesare evacuări pe scară largă. O erupţie semnificativă ar putea provoca o răcire la nivel global, deoarece norul de cenuşă eliberat de vulcan ar bloca razele solare.

Într-o înregistrare video realizată la lacul Laacher se pot observa bule de dioxid de carbon ce ies la suprafaţă. Vulcanologii afirmă că acest lucru sugerează că vulcanul este activ, camera magmatică a acestuia eliberând aceste gaze.



sursa: mediafax.ro via descopera.ro

Woolf

Scenariul care dă fiori Europei. Grecia se scufundă în abisul crizei

Premierul Lucas Papademos a anunţat azi că Grecia sa riscă să intre în incapacitate de plată, un scenariu cu implicaţii încă necunoscute pentru ţara sa şi pentru Europa. Ieri, Grecia sugera chiar că s-ar putea retrage din zona euro.



Premierul grec, Lucas Papademos, a avertizat, miercuri, că Grecia riscă să intre într-o spirală "necontrolată a incapacităţii de plată" dacă patronatele şi sindicatele nu vor putea ajunge la un acord privind reducerea costurilor de lucru, informează AFP, citat de Mediafax.

"În lipsa unui acord şi a finanţării, Grecia se va confrunta în martie cu o spirală necontrolată a incapacităţii de plată", a avertizat Papademos.
"Partenerii sociali trebuie să depună mari eforturi pentru ameliorarea competitivităţii economice şi stimularea angajărilor", a subliniat primul-ministru.

"Nu putem miza pe faptul că alte state membre UE şi organizaţii internaţionale vor continua să susţină financiar o ţară care nu se adaptează realităţilor şi nu îşi rezolvă problemele", a insistat Papademos.

Ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului elen Pantelis Kapsis, a declarat că Grecia va fi nevoită să părăsească zona euro dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de finanţare internaţională, de 130 miliarde euro.

sursa: realitatea.net

Woolf

SUPER-REUŞITĂ ştiinţifică: Maimuţă creată în laborator, din şase embrioni diferiţi

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze în laborator maimuţe care conţin celule din diferiţi embrioni, cu genoame diferite, scrie The Guardian.



Sunt primele maimuţe create din embrioni luaţi de la indivizi diferiţi. Realizarea aparţine cercetătorilor de la Oregon National Primate Research Center. Maimuţele au fost create prin aducerea împreună a trei până la şase embrioni aflaţi în primele faze ale dezvoltării lor.

Cele trei animale, numite Chimero, Roku şi Hex, sunt perfect sănătoase. Ele au ţesuturi şi organe compuse din celule care provin de la fiecare dintre embrionii puşi împreună.

În japoneză şi greacă, Roku şi Hek înseamnă "şase". Hex a fost creat prin alăturarea a şase embrioni. Toate cele trei maimuţe sunt de sex masculin, dar Roku poartă şi celule de femelă.

Acestea sunt primele primate himerice, dar animalele himerice i-au fascinat pe oamenii de ştiinţă încă din anii 60. De-a lungul timpului, au fost creaţi cobai prin alăturarea de embrioni.

În trecut, crearea animalelor himerice a avut şi rolul de a testa dacă celulele stem embrionice depozitate în laboratoare pot deveni celule active atunci când sunt injectate în organism. Astăzi, milioane de oameni ai lumii aleg să păstreze celulele stem în urma naşterii.

http://player.vimeo.com/video/34523980?title=0&byline=0&portrait=0

sursa: realitatea.net

Woolf

China este zguduită de un nou tsunami. Unul demografic

În 2050, o treime din populaţia Chinei va avea peste 60 de ani. Deja statul nu ştie ce să facă cu atâţia bătrâni.



Măsurile luate de China pentru reducerea populaţiei se întorc împotriva ei. Deja sunt prea multe persoane în vârstă ai căror copii nu au timp sau bani să îi intreţină- urbanizarea şi politica "copilului unic" au erodat vechile obişnuinte, ca tinerii să aibă grijă de vârstnicii lor. În consecinţă, statul trebuie să plătească bani grei pentru a le oferi minimum de confort- un adăpost, hrană şi asistenţă medicală.

Problemele Chinei reprezintă practic o replică a situaţiei cu care s-a confruntat Japonia în 1990. Cu o diferenţă esenţială-China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăţi.

Potrivit ultimului recensământ organizat în 2009, în China existau aproximativ 178 milioane de persoane de peste 60 de ani. Estimările realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite sunt şi mai sumbre: 437 de milioane de chinezi de peste 60 de ani, adică o treime din populaţie. "Este un tsunami demografic. Modelul prin care vechile generaţii convieţuiesc cu tinerele generaţii a dispărut ", a declarat, citat de Bloomberg, Joseph J. Christian de la Harvard Kennedy School, specializat în problema adăposturilor pentru vârstinici din China. Costurile lunare pentru cazarea într-un azil de bătrâni ajung la aproximativ 2.000 de yuani, adică în jur de 318 dolari, la care se adaugă cheltuielile pentru mâncare. În unele cazuri, cum este cel al veteranilor de război, statul este cel care plăteşte toate aceste cheltuieli.

Sunt zeci de milioane de persoane în vârstă lăsaţi de copii să se descurce pe cont propriu şi prea puţine soluţii viabile pentru rezolvarea acestei probleme. Chiar dacă Guvernul Chinez a constituit un Comitet Naţional cu misiunea de a realiza un plan în acest sens, rezultatele se lasă aşteptate. Mai ales că nici vechile măsuri nu ajutau deloc-familiile trebuia să îşi asume responsabilităţi minore faţă de bătrânii lor. Acum, statul se uită cu speranţă la sectorul privat, la organizaţiile neguvernamentale sau la comunităţile locale pentru a găsi o cale mai bună. Dar nici de aici nu vin prea multe veşti favorabile. Foarte puţine companii private oferă pentru bătrâni servicii comparabile cu cele din Vest. "Serviciile de sănătate pentru persoanele în vârstă sunt în faza copilăriei", a declarat Ninie Wang, fondatorul unui companii care oferă servicii bătrânilor din Beijing.

Firma lui Wang poate oferi asistenţă medicală la domiciliu pentru 20.000 de persoane, dar este unul dintre puţinii care oferă astfel de servicii. Potrivit datelor oferite de Banca Mondială, China are aproximativ 38.000 de instituţii care oferă servicii pentru persoanele în vârstă. Există astfel 2,7 milioane de paturi disponibile, suficiente pentru numai 1,6% din populaţia de peste 60 de ani. O parte din aceste stabilimente sunt dedicate oficialilor care ies la pensie sau spitale private pentru oamenii cu stare. Restul, sunt un fel de case slab dotate din punct de vedere medical amplasate în marile aglomerări urbare. Mai mult, conform unui sondaj realizat de o fundaţie din China, la nivelul lui 2009, mai puţin de o treime dintre aceste case de bătrâni dispuneau de personal medical, asistente şi medici. Restul lucrau cu persoane necalificate. În mediul rural, situaţia este şi mai sumbră. În ţările dezvoltate, sunt asigurate locuri pentru 8% dintre vârstnici.

sursa: money.ro

Woolf

Modificarile anului scolar. Structura semestrului II si cum sunt impartite vacantele

Structura semestrului al II-lea din anul scolar 2011-2012. O saptamana de vacanta in plus acum, iarna, inca una bonus de Paste, apoi vacanta mare scurtata cu o jumatate de luna.



Dupa modelul vest-european, dar si din ratiuni economice, Ministerul Educatiei a schimbat structura anului pentru gradinite si scoli generale. Copiii vor sta acasa mai mult in sezonul rece, iar unitatile de invatamant vor avea facturi mai mici la incalzire.
Vineri, 6 ianuarie, ar fi fost ultima zi de vacanta, daca oficialii n-ar fi impus schimbarea.

Asa ca urmeaza inca o saptamana in care gradinita si scoala raman inchise. Parintii care merg la serviciu au fost nevoiti sa gaseasca de urgenta o gazda pentru junior. Bunicii, acolo unde ei exista si sunt dispusi sa stea cu micutii. Daca nu, exista si:

Varianta a doua: invatamantul particular.

Gradinitele private sunt obligate sa respecte programa impusa de Ministerul Educatiei, dar nu si structura anului scolar. Unele au fost inchise doar pe 26 decembrie si pe 2 ianuarie. In rest, parintii au avut unde sa-si lase copiii chiar si 11 ore pe zi. Doar de grija taxei n-au putut scapa; educatia la program prelungit, cu 5 optionale incluse, costa 1.200 de lei pe luna.

Primesc cu entuziasm clienti si centrele care ofera module de dans, canto, desen si drama.

Vacanta de Pasti va fi si ea mai lunga cu o saptamana.

"A fost un lucru solicitat cam de toate partile. Ne asezam pe o corespondenta cu statele europene", spune Oana Badea, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

O singura mare problema au copiii, cu reforma vacantelor.
Ce primesc in plus iarna si primavara li se va lua, in egala masura, din vacanta de vara. Masura vizeaza 4 milioane de copii aflati in gradinite si scoli generale.

sursa: stirileprotv.ro