Insamntarea artificiala a matcilor

Creat de beekeeper to be, Aprilie 16, 2011, 10:41:11 PM

« precedentul - următorul »

beekeeper to be

Salutare tuturor. Am deschis acest topic pentru a gasi mai multa informatie si mai multi stupari interesati de aceasta ramura a imperecherii matcilor.
Desi sunt  :new: pe acest forum si nou in ale apiculturii am citit foarte putin despre acest subiect, chiar nu e un stupar in Romania care sa practice insamntarea artificiala?
Poate cei de la IDCA........

orbanstefan64

bine ai venit pe apiardeal! :welcome:
subiectul pe care l ai deschis este interesant dar nu stiu chiar citi stupari de la noi o practica
:hi: :hi: :hi:

beekeeper to be

#2
Va multumesc pentru primirea calduroasa dle. orbanstefan64.
In alte tari insamantarea artificiala prezinta un rol foarte important in munca de selectie/ameliorare si chiar crearea de hibirizi rezistenti la anumite boli si chiar daunatori. In tara noastra e aproape inexistenta aceasta ocupatie(din ce am cautat pe Google). Unul din motive si cel mai important ar fi pretul, care descurajeaza din start achizitia unui aparat de inseminat care la ora actuala e in jur la 1200 € fara microscop si butelia de CO2 pentru anestezie.

orbanstefan64

in cadrul unei asociatii s ar putea infiinta un laborator de insamintare artificiala dar care asociatie ????
iar daca a ti incepe care ar fi primul pas ?
am inteles ,un aprat care costa 1200 euro in afara de asta un sediu, mobilier  aprobari omologari ,angajati etc.etc.
haideti sa detaliem si sa incepem cu inceputul.
care ar fi primul pas? 

beekeeper to be

Laborator special pentru inseminat matci nu reprezinta o necesitate doar o camera, rulota daca e loc chiar si in masina. Important e aparatul  sa fie in dezinfectat dupa fiecare folosire in special elementele care vin in contact cu matca - cu spirt medicinal partea din fier si apa cu detergent de vase elementele din sticla si plastic , orice abatere de la aceasta regula ar putea duce la moartea matcii.
Despre aprobari nu stiu daca legislatia romana acopera asa ceva, cat despre mobilier si angajati, sunt stupari care intretin o intreaga stupina si fac si insamantare artificiala acasa direct pe masa de la bucatarie sau in orice loc disponibil, chiar si in stupina.
Primul pas ar fi sa invatam despre procesul de inseminare din cursuri, carti, filme  si chiar forum-uri, cu aceasta ocazie aflam mai multe ce implica aceasta activitate.   

bucovineanu

Candva se faceau insamantari artificiale la ICDA. Acum s-a renuntat.

orbanstefan64

 eu ma gindeam la un nivel mai mare nu numai la o stupina la 1200 de euro de unul singur este cam greu
aici ar putea dea valter o parere pt ca are experienta .sigur ne va putea spune cum ii sa faci si miere si sa faci si crescatorie de regine mai putin insamintarile artificiale pe care din cite stiu eu nu le face .
da , ar fi interesant sa invatam tainele acestei  technologii

beekeeper to be

Intradevar 1200€ pentru aparatul de inseminat Schley e destul de mult pentru un singur apicultor dar sunt alternative, cum ar fi aparatul Latshaw care e in jur de 700 de $ din cate stiu, sau cu putina imaginatie se poate face un aparat "home made"(facut acasa), care implica un cost mult mai mic.

beekeeper to be

Aruncati o privire pe http://capebeekeeping.blogspot.com/2010/08/hot-and-humid-days.html undeva mai in josul paginii e aparatul de inseminat home made, simplu si usor de construit.

orbanstefan64

da si parerea mea ii ca se poate face .
sa punem la punct inventarul necesar: un spatiu cred ca tre sa fie ceva sterilizat scule ,cum se numesc ele  ce la ce se  foloseste cit de cit o valoare la care se ridica totul?
ne trebuie materialul de insamintare de unde ? cit  ? unde o pastram?cit costa ? matci virgine prin ce metode le obtinem ? samd. eu cel putin asa vad din puctul meu de vedere
nu mi se pare ceva greu dar nici usor

Calin Catalin

     Pe langa faptul ca dragostea cu forta se cheama viol, credeti ca se pot obtine rezultate mai bune decat in cazul imperecherii matcilor pe cale naturala?
     Sincer, nu stiu daca se merita, atata timp cat deja sunt apicultori care produc matci foarte bune, ICDA la fel, iar fiecare apicultor are posibilitatea de a produce regine in fiecare an, fara a avea nevoie de alt inventar apicol decat cel uzual.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

bucovineanu

Reginele insamantate artificial nu se fac pentru a se obtine regine care sa fie folosite pentru a inlocui regine in mod curent. Aceasta metoda se foloseste pentru a se obtine regine cu origini controlate care ulterior sa fie multiplicate.

beekeeper to be

#12
Citat din: bucovineanu din Aprilie 18, 2011, 07:07:38 PM
Reginele insamantate artificial nu se fac pentru a se obtine regine care sa fie folosite pentru a inlocui regine in mod curent. Aceasta metoda se foloseste pentru a se obtine regine cu origini controlate care ulterior sa fie multiplicate.
Foarte frumoasa descrierea, deasemeni in SUA in aria de raspandire a albinei ucigase multi apicultori au avut de ales intre a cumpara matci de rasa ori sa apeleze la insamantarea artificiala pentru a nu polua stupina cu "killer bees"(albinele ucigase) o incrucisare intre albina europeana si cea africana ce rezulta o albina foarte agresiva.Multi au ales sa cumpere un aparat de inseminat propriu decat sa cumpere in fiecare an matci, investitia amortizanduse din primul an.

beekeeper to be

#13
 
-----> o scurta descriere cu Susan Cobey, versiunea intreaga in care este prezentat procesul pas cu pas de insamantare artificiala a matcilor e disponibila pe diverse site-uri.

http://entomology.ucdavis.edu/courses/beeclasses/index.html  -----> aici puteti gasi mai multe informatii in limba engleza.

beekeeper to be

O mica bibliografie despre insamantarea artificiala a matcilor

Carti

->Instrumental Insemination of Honey Bee Queens  (Harry H Laidlaw, Jr.)
->Insamntarea artificiala a matcilor (Friedrich Ruttner)
->Queen Rearing and Bee Breeding (Laidlaw and Page)

DVD ori Casete VHS

->Instrumental Insemination of Honey Bee Queens (Susan Cobey) - se poate gasi in ambele formate
->Instrumental insemination (Gilles Fert)

Rog pe cei care detin alte informatii sau experiente despre insamantarea artificiala a matcilor sa posteze pe acest topic.
Daca cineva are anumite intrebari legate de subiect, va stau la dispozitie. Tin sa mentionez ca voi raspunde in limita cunostintelor acumulate prin citire dupa alte forum-uri, carti, reviste si filme realizate in alte tari fara a avea o experienta traita direct. Va multumesc