Facelia

Creat de milu56, Aprilie 06, 2011, 09:24:26 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Unde se gasesc seminte de facelia?

Florin_Dan

Eu am cumparat de la targul de la Cluj cu 22 lei / kg

mihai.pavel

pe net am gasit cele 2 anunturi din 2011 (vezi mai jos) legate de facelia (am dat un copy paste)
1. Vand seminte de facelia,pret: 6,5 euro/kg, va rog pentru relatii sunati-ma la 0723574734, sau la adresa de e-mail: [email protected], cu subject: cumpar facelia. Telefon: 0723574734 Judet: Gorj Oras: Tg Jiu Va multumesc!

2. Samanta facelia (oradea,bihor)
Pret   : 20 lei
Persoana contact   : vancea alin
Telefon   : 0744647257
Va oferim samanta de facelia cu certificat de calitate conform standardelor UE.
Planta deosebit de melifera. Ofera productii foarte bune in tot timpul anului. Se pot obtine si 3 infloriri pe an. Se autoinsamanteaza. E un erbicid natural si un igrasamant pentru sol.
vizitati: www.invest.wgz.ro sau www.semintefacelia.shopmania.biz

O zi faina,
Mihai

milu56

Are cineva culturi de facelia?
Este o planta furajera pt.animale?
O culura rezista mai multi ani?

Florin_Dan

Tehnologie

savustanculescu



CULTIVAREA FACELIEI


Flora spontana sau cultivata care prezinta un real interes pentru apicultura este destul de numeroasa. Apicultorii trebuie sa stie ca exista o planta de cultura, foarte valoroasa, care asigura productii mari de miere si a carei cultivare reprezinta un mare beneficiu atat pentru albine cat si pentru apicultori. Acesta planta speciala este facelia.Cei ce doresc formarea unei baze melifere proprii, situata in imediata apropiere a stupinei, trebuie sa cultive facelia, atat pe terenurile propietate personala ,cat si pe cele aflate in propietatea tertilor. Planta, pe langa valoarea melifera, poate fi folosita si ca furaj.

" Specie anuala, originara din America de Nord unde creste si spontan,facelia a fost introdusa in tara noastra ca planta specific melifera dar care poate intra si in componenta amestecurilor melifero-furajere, fiind si un bun nutret pentru animale. Facelia este putin pretentioasa la conditiile de clima si sol, gasind in tara noastra conditii bune de cultura in toate regiunile. Rezistand bine la brumele tarzii de primavara si timpurii de toamna se poate cultiva de primavara timpuriu pana toamna tarziu, furnizand culesuri intr-o perioada deficitara in flora melifera.

Planta creste inalta de 40-60 cm,cu o tulpina ramificata purtand mai multe inflorescente in forma de evantai a caror inflorire incepe cu florile de la baza.Perioada de vegetatie la facelia este scurta,de la rasarire pana la inflorire trecand 45-55 zile, iar durata infloritului este de 30-50 zile depinzand de evolutia factorilor climatici.In zona de campie cu arsite mari, cultura de vara a faceliei are o durata de inflorire de 25-30 zile, in timp ce in zonele mai umede si cu temperaturi moderate durata de inflorire este mult mai mare.

Agrotehnica faceliei
Insamantarea poate fi facuta in pragul iernii (noiembrie-decembrie) sau primavara in mustul zapezii (februarie-martie), in aceste cazuri inflorirea se produce catre sfarsitul infloririi salcamului, prelungind culesul cu 2-3 saptamani.
Pentru loturile semincere sau apicole se recomanda insamantarea in lunile martie-aprilie cand sunt intrunite conditiile optime pentru germinarea semintelor cat si pentru rasarirea si dezvoltarea plantelor.In aceste conditii rasarirea are loc in 6-7 zile de la semanat, iar plantele au un ritm de vegetatie rapid, o dezvoltare viguroasa si o productie de nectar buna.

Avand perioada de vegetatie scurta, facelia poate fi cultivata in miriste dupa culturile ce elibereaza devreme terenul, intre acestea fiind si graul, cultura ce ocupa suprafete mari in tara noastra. Importanta culturilor de facelia semanate esalonat in vara este deosebita asigurand familiilor de albine un cules continuu pana toamna tarziu.
In amestecuri furajero-melifere facelia aduce o sporire cantitativa a masei furajere si constituie o sursa sigura de nectar. Se pot face amestecuri de facelia cu plante leguminoase ca: mazarea, mazarichea, lupin, soia,s.a., dar cele mai bune rezultate da amestecul cu borceag de primavara (mazariche + ovaz). Proportiile de semanat cele mai bune sunt mazariche 100 kg/ha + ovaz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

Pregatirea terenului pentru insamantarea faceliei sa face obisnuit, dar patul germinativ trebuie bine maruntit incat samanta sa fie ingropata la 2-3 cm si in mod uniform. Semanatul se face cu masina, distanta dintre randuri 12-15 cm sau 40-60 cm, folosind o norma de 6-8 kg samanta la hectar.
Intretinerea culturilor cere atentie in prima faza de vegetatie cand plantele sunt mici, pentru a se evita imburuienarea. Recoltarea se face cu combina, productiile de samanta variaza intre 200 si 500 kg /ha in functie de conditiile pedoclimatice si de agrotehnica aplicata.

Caracteristici melifere
Perioada de vegetatie a faceliei este scurta,de la rasarire pana la inflorire trecand 45-55 zile,iar inflorirea dureaza 30-50 zile, influentata de evolutia factorilor climatici, producandu-se din mai pana in octombrie in functie de data semanatului.
Valoarea melifera a faceliei este mare, fapt ce determina albinele sa o viziteze intens in tot cursul zilei. Cantitatea de nectar secretata de o floare si implicit productia de miere la hectar variaza foarte mult sub influenta factorilor pedologici, a evolutiei timpului in perioada de vegetatie,a epocii de semanat si a agrotehnicii aplicate. In conditii favorabile cantitatea de nectar secretata de o floare variaza intre 1 si 4,5 mg cu o concentratie in zahar a nectarului de 28% (Cirnu 1973), dand productii de miere la hectar de 600-1000 kg. In conditii de cultura mai putin favorabile cantitatea de miere la hectar poata sa fie intre 300 si 600 kg."

------------------------------------------------------------------------------------------
In incheiere dorim sa va dam cateva sfaturi legate de procurarea terenului pe care o sa fie cultivata facelia, pentru ca principala problema de aici vine. Sunt cazuri cand apicultorii au in proprietate suprafete mari de teren si pentru ei nu sunt obstacole, decat cele legate de cultura in sine si procurarea banilor pentru infiintarea si intretinerea culturii.
Pentru cine nu are teren exista doua posibilitati :

- Colaborarea cu terti : In anul cand se doreste infiintarea culturii,se incheie contracte de cultivare cu cat mai multi proprietari.In contract se stabilesc clar toate detaliile privind drepturile si obligatiile partilor. O forma de colaborare contractuala este aceea in care apicultorul vine cu samanta pentru cultura, in schimbul careia primeste un procent modic din furaj dupa recoltare si dreptul de a folosi cultura in perioada infloririi pentru albine.

- Arendarea pamantului : Apicultorul arendeaza suprafete de teren de la propietari,infiinteaza cultura, o foloseste in scop apicol, recolteaza furajul si achita contravaloarea arendei din beneficiile obtinute.

Ambele forme de asociere sunt profitabile in urmatoarele conditii : suprafetele de teren sa se afle in aceeasi locatie ; suprafata de teren cultivata sa fie destul de mare pentru a se asigura un potential melifer care justifica investitia.

Sursa : Manualul Apicultorului ; autor , colectiv ; ed.4 - 1979



Cristian IONITA

Citat din: milu56 din Aprilie 07, 2011, 10:15:50 PM
Are cineva culturi de facelia?
Este o planta furajera pt.animale?
O culura rezista mai multi ani?

eu am dar pe suprafete mici
din experienta personala am constata urmatoarele:
- animalele (pasari, vaca, oi) o consuma cu placere cat e verde dar intra un pic in conflict cu interesul apicultorului care vrea sa exploateze inflorirea
- din semintele cazute rasar alte plante, asa ca se poate obtine si 3 infloriri pe an
- la mine in locul insamantat acum 4 ani rasare si acum e drept ca mai rara dar ... cand e mai rara are mai multe flori pe aceeasi planta


Obombo

Citat din: Cristian IONITA din Aprilie 08, 2011, 06:32:10 PM
- din semintele cazute rasar alte plante, asa ca se poate obtine si 3 infloriri pe an
Cam in ce perioade ar fi aceste trei infloriri spontane?

Cristian IONITA

pai planta infloreste cam la 50-60 de zile de la plantare, iar inforirea dureaza cam 30 de zile

La mine prima inflorire este in mai .... apoi iarasi in august si apoi in noiembrie daca este toamna mai calduroasa

lucian avram

eu am cultivat anul trecut 30 ha de facelia si nu stiu ce gust are mierea de facelia , aceasta planta trebuie sa indeplineasca anumite conditii climaterice pentru a secreta nectar , la mine nu a fost sa fie ! :hi:

milu56

Citat din: lucian avram din Aprilie 12, 2011, 10:37:29 PM
eu am cultivat anul trecut 30 ha de facelia si nu stiu ce gust are mierea de facelia , aceasta planta trebuie sa indeplineasca anumite conditii climaterice pentru a secreta nectar , la mine nu a fost sa fie ! :hi:
interesant....

gheco

Am infiintat cultura de facelia. Este deosebita mierea de facelia.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Doru2011

Samanta facelia (oradea,bihor)
Pret   : 20 lei
Persoana contact   : Vancea Alin
Telefon   : 0744647257
Am cumparat seminte de facelia anul acesta  de la aceasta firma ,persoana, printr-un singur telefon ,samanta am primit-o prin posta cu plata ramburs. Am semanat-o pe 1 aprilie pe 3 ari iar acum e de marime 2cm ca in cultura dl gheco  din imaginile de mai sus. A rasarit foarte bine uniform ,dar am avut o ploaie la o zi dupa insamantare  .Am semanat-o cu mana pe randuri la 25 cm dupa care am tasat terenul .Toate bune!
Hristos a Inviat!

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: gheco din Aprilie 26, 2011, 05:48:49 AM
Am infiintat cultura de facelia. Este deosebita mierea de facelia.

=D> =D>
dupa ce termini exportu`, te rog frumos nea Costica, trimite-mi si mie o lingurita sa ii fac un test organoleptic


sa-ti dea Dumnezeu sanatate sa le poci duce pe toate, ca tare policalificat mai esti
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

mape 48-petru manea

a inceput sa infloreasca facelia