Alergii la intepatura albinelor

Creat de cristipep, Aprilie 02, 2011, 08:08:28 AM

« precedentul - următorul »

Obombo

Citat din: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM... ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat ...
Cortizonul nu are nici un efect in cazul socului anafilactic, doar adrenalina te poate salva.

oroles

Citat din: Obombo din Septembrie 14, 2013, 10:23:46 PM
Citat din: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM... ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat ...
Cortizonul nu are nici un efect in cazul socului anafilactic, doar adrenalina te poate salva.
In cazul in care ai o intepatura in zona gatului si nu e vorba de soc anafilactic, ci mai degraba de o umflatura galopanta urmata de obstructionarea cailor respiratorii adrenalina degeaba o faci! :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM
cumnatul unui var  a lucrat circa 10 ani cu albine si nu era alergic de nici un fel , a fost intepat la baza nasului si in 15 minute a fost gata , cei de la smurd nu au mai putut face nimic pentru el asa ca ......... plus ca sotia langa el era cu seringa in mana care ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat , am spus MASCA SA NU LIPSEASCA . , altii au fost intepati si de sute de albine in acelasi minut si nu au patit nimic, totul consta in locul in care te inteapa si dispozitia ta .

spor .

Mi s-a intamplat sa imi intre albina in masca de 2 ori. Am costum apicol de profesionisti (de cosmonaut, cum zic vecinii). Masca are plasa detasabila ca sa poti bea o cana de apa. De cate ori au intrat albinele in masca am observat ca nu m-au intepat. Principala lor preocupare a fost sa iasa de unde au intrat, Bineinteles ca nu am avut ce face si le-am omorat strivindu-le.

Am fost piscat de falca (banuiesc ca din cauza ca a fost intepata de barba mea) si nu am patit nimic. Nu aveam masca. In schimb m-a intepat odata la baza cozorocului de la masca, prin palarie si mi s-a umflat falca. S-a dezumflat singura fara tratament. De atunci mai port si o sapca de blug pe sub masca. Obiceiul prostesc si enervant al albinelor mele este de a se baga in parul tau si de a face agitatie dupa ce te-au intepat. Ma amuz ca stiu ca nu mai are ac.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stupar

Nevasta are asma si descapacea ramele si tot manca din descapaceala toate ziua.Seara tarzie dupa culcare n-a  mai putut respira,am chemat salvarea.A primit injectie si a revenit,a semnat pe propria raspudere,a refuzat sa mearga la spital.
A trecut un ceas si iar sa facut rau,sa oprit respiratia,daca nu interveneam era gata.Am apasat in piept de trei ori, si-a revenit respiratia.La o criza asmatica caile respiratorii se inchide blocand aerul in plamani.Prin apasarea toracelui se deblocheza si elimina aerul din plamani.Iar am chemat salvarea am dus la spital era supravegheat pana dimineata.
Deci atentie mare la cei care au asma si au alergie la poleni.
Peste cateva zile iar a lucrat la descaspacit,si a primit cateva intepaturi,din capaceala n-a mai macat,si nici mierea poliflora n-a mai gustat si a fost OK.

popescucv

Pana acum un an nu am fost alergic la nimic, anul trecut am umblat la unul din stupi imbracat cu pantaloni lungi de doc, bluza cu maneca lunga, manusi de sudura din piele subtire si masca. Din cauza ca erau agitate si fara cules, probabil si din cauza unui furtisag, au tabarat pe mine si m-au intepat cu zecile. Au intrat printr-o crapatura din manusa, pe sub cracul pantalonilor si pe sub bluza care nu avea elastic la brau, au intrat chiar si pe sub masca. Am inchis rapid stupul si am plecat la deal in livada incercand sa scap de ele. Deabea dupa cca 10 min. sa-u mai linistit si m-au lasat in pace. Dupa alte cca 5 min. am inceput sa am frisoane si sa tremur ca atunci cand ai febra mare. Am plecat spre casa si m-am bagat in pat invelindu-ma. In 10 min. mi-a trecut si nu am mai avut nimic insa dupa cca 2 luni m-am procopsit cu o rinita alergica din senin. Am mers la doctor si la analize nu mi-a iesit ca as fi alergic la ceva. Am cerut sa fac test si pentru veninul de albina si a iesit pozitiv. Pentru rinita alergica am folosit Aerius orodispersabil care a avut cel mai bun efect si care mi-a fost recomandat si pentru alergia la veninul de albine.
Anul acesta am bluza cu masca si manusi iar in picioare cizme de cauciuc cu elastic peste pantaloni. Chiar si asa, acum o luna am fost iarasi intepat cand am mutat acea familie de albine intr-o alta cutie, m-au intepat prin bluza pe dedesubt aveam doar un tricou, si chiar au intrat pe sub elasticul bluzei. Din fericire nu am avut nici o reactie alergica si cred ca rezultatul pozitiv de la alergologie se datoreaza reactiei organismului la intepaturile primite anul trecut.
O chestie interesanta dar nu stiu daca este o coincidenta sau doar o intamplare, am tratat una din intepaturile de la mana, imediat ce am scos acul, cu o larva de trantor strivita peste intepatura, nu sa umflat si nici nu sa inrosit. A fost prima si singura data cand am facut acest lucru si nu pot spune daca este sau nu un tratament eficace sau este vorba de alti factori si o coincidenta.
"Un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin" - Octavian Paler

petru.atudorei

anul asta mama mea a luat o intepatura sub ochi... s-a frecat cu frunze de patrunjel si nu s-a umflat sau inrosit.

State

Incercati si cu fruna de patlagina. Nu se mai umfla dar locul ramane putin tare, o zi-doua.

mosunick

Am avut si eu nefericita ocazie sa vad pe cineva intepat de trei albine care a inceput sa nu mai auda bine, sa aiba ameteli, sa nu mai poata sta in picioare, sa respire din ce in ce mai greu si aproape a lesinat, Eram prin Apuseni la un stors... Am luat-o la vale cu viteza si am sunat la 112. Ne-am intalnit cu ambulanta undeva catre Cluj inainte de Floresti... Nu doresc nimanui experienta aia... Mare ii dragostea de albine, si toate au sensul lor... Am cam tzatzait un pic pana i-au facut niste injectii cei de la SMURD...
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

oroles

Eu nu inteleg de ce nu putem sa ne procuram fiole de adrenalina sa putem administra la nevoie!?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

RazvanV71

Citat din: oroles din Martie 20, 2016, 06:27:20 PM
Eu nu inteleg de ce nu putem sa ne procuram fiole de adrenalina sa putem administra la nevoie!?

Pentru situatii cu adevarat grave se gasesc in farmacii un fel de autoinjectii cu adrenalina, costa vreo 120-150 de lei. Cred insa ca adrenalina nu e o treaba cu care sa ne jucam daca nu avem cunostinte medicale si de aia cred ca inainte de aplicare ar trebui sunat la 112 si aplicata doza de adrenalina sub indrumarea medicului de la ambulanta. Procedura de aplicare e simpla, scoti capacul si il presezi pe un muschi al piciorului pana face un click ce declanseaza acul care intra in muschi, il tii apoi asa presat pret de vreo 10 secunde si daca nu ai sunat dela la 112, acum ar fi momentul.

Eu am unul langa stupina mereu (cumparat de la Sensiblu parca), noi nu avem probleme severe dar nu stii niciodata cand vei avea nevoie de asa ceva.
Cred ca tablete Claritine sau Aerius nu trebuie sa lipseasca. Si mai cred cu tarie ca la primele semne de alergie serioasa/soc anafilactic, semne descrise pe larg mai sus de colegi, trebuie sunat la 112.

miky

Eu am albine de 22 de ani si am o alergie destul de urata care se manifesta prin umflaturi,oprire a respiratiei si o iriritatie a pielii cu mancarimi  ))/.Toate acestea se manifesta la inceputul sezonului activ.Cel mai bun remediu pentru mine l-am gasit in tabletele de Aerius si Fenistil (cel din urma si in forma de crema).Asa cum va spuneam la inceputul sezonului activ aceasta alergie se manifesta destul de grav dar pe parcurs se invata organismul si dupa cateva intepaturi parca suport mai usor(se manifesta prin umflaturi de cca.3 zile plus mancari locale)Dar cu o tableta de Aerius si frectionari ale locului intepat cu Fenistil(unguent)pare a fi mai suportabil


stefan1

 O sa reiau mai pe larg acest subiect al alergiilor, care afecteaza la nivel mondial tot mai multe persoane.

Corpul uman are un sistem de aparare numit sistemul imunitar sau imunitate, care ne apara de atacurile din exterior. În situații normale, sistemul imunitar protejează organismul de substanțe nocive, cum ar fi bacterii, virusuri și toxine.

Raspunsul imun este un mecanism de apărare, dar atunci când acesta devine inadecvat produce hipersensibilitate sau răspuns alergic. Alergia apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la substanțe care sunt în mod normal inofensive și la persoanele non-alergice nu produc nici un răspuns. Aceste substanțe sunt numite alergeni.

Prima dată când intram in contact corporal cu un alergen, sistemului imunitar produce un tip de anticorpi IgE, care sunt capabili să recunoască respectiva substanta alergena pentru a declansa reactia de aparare. Acest fenomen se numește sensibilizare. Astfel, la o reintalnire cu respectivul agent este declansat in cascada un mecanism de aparare care este reacția alergică. Această reacție alergică duce la simptome diferite, a căror dezvoltare depinde de alergen, partea corpului unde se produce un contact si modul in care sistemul imunitar reacționează la ea.

De aceea, pentru a avea alergie la o substanță trebuie să fie o conștientizare: alergenul trebuie să fi fost anterior în contact cu individul. Sensibilizarea se produce dintr-o confuzie a sistemului imunitar, agresat concomitent de un agent cu adevarat nociv si de agentu alergen pe care il considera din greseala nociv. Atunci când re-expus la alergen, adică, atunci când un alergen intra in corpul unei persoane care are sistemul imunitar sensibilizat, țesuturi specializate produc anticorpi, elibereaza histamine și alte substanțe chimice, ca parte a răspunsului imun.

Acest lucru duce la manifestari cutanate, respiratorii și cardiovasculare, cum ar fi prurit (mâncărime), umflare și urticarie pe piele, inflamatii de mucoase, dificultăți de respirație, crampe musculare și alte simptome care pot varia în severitate de la o persoană la alta.

  Substantele normal nepericuloase care produc reacții alergice sunt numite alergeni. Ele pot pătrunde în organism în mai multe moduri:
Inhalate prin aer: ca polenuri, acarieni, ciuperci, umiditate, resturi de piele de animal, vapori emanati de lacuri si vopsele etc.
Ingerate ca medicamente sau alimente (lapte, ouă, pește, capsuni, amidon etc.).
Inoculate: ca medicamente sau veninuri de albine, viespi, bondari sau chiar tantari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Frecventa alergiilor la intepaturile de hymenoptere
   
Astăzi, se estimează că între 9-28% din populația generală ar iesi pozitiv la teste de alergie la veninul de hymenoptere constatate cutanat sau in sange, fără ca acești oameni sa fi suferit vreo reacție la intepaturi. Este ceea ce se numește sensibilizare subclinica. Doar 30-40% dintre persoanele care au suferit intepaturi si au aceasta sensibilizare au si constientizat asta. Ea poate dispărea spontan la până la 50% din cazuri, intr-o perioadă de 2-3 ani.

Frecventa globală a reacțiilor locale (umflare mai mult de 10 cm, cu întărire și care persistă peste 24 de ore) este de 2-26%. Din fericire, prevalența reacțiilor care afectează întregul corp (sistemică) este mai mica, de 0.3-9% din populația generală.

Mortalitatea din cauza acestor reacții este între 0,03 și 0,48 decese la 1.000.000 de oameni pe an. Se estimează că în UE există aproximativ 200 de decese anual cauzate de intepaturi de hymenoptere.

În ceea ce privește Spania (de unde am statistica), reactii alergice locale la intepaturi au între 5,3% și 26,4% din populatie, în timp ce reacțiile sistemice au o prevalență de 2,3% din populatia totala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#163
 Compozitia veninurilor de albine si de viespi pare similara, totusi alergologic sunt clar diferite. Sistemul imunitar reactioneaza la anumite componente ale veninurilor, deci poate sa faca deosebire intre acestea. Astfel pot fi oameni alergici la veninul de albine dar sa tolereze intepaturile de viespii. Intre viespi sunt doua genuri mai importante in ce priveste reactiile alergice: genul Vespula si genul Polistes (de care am vorbit undeva). Pot fi astfel oameni alergici la intepaturile ambelor genuri de viespi sau doar la unul din ele.

Veninul este un amestec de diferite substanțe. Printre acestea sunt aminele vasoactive, peptide și proteine, mai ales enzime.

- aminele vasoactive: sunt responsabile pentru reacțiile locale inflamatorii: durere, vasodilatație și permeabilitatea vasculară crescută, care facilitează absorbția și distribuția proteinelor din venin ​​in tot corpul victimei.

- Peptidele și proteinele: enzime, cum ar fi hialorunidasa au același scop. Peptidele și fosfolipază au capacitatea de distrugerea a celulelor .
Actiunea veninului de albine se datorează la două componente principale: melitină și fosfolipaza A2, care au capacitatea de a afecta în mod direct celulele, de preferință la locul intepaturii, dar în cazul mai multor intepaturi poate provoca distrugerea de celule sanguine si insuficienta renala.

Veninul de albine determina eliberarea de adrenalina si corticosteroizi, care ar putea explica utilitatea lui în tratamentul anumitor boli reumatice.

După cum s-a menționat deja, veninurile de vespide sunt similare între ele și similare cu cel de albine. Aceste veninuri nu au melitină dar au alte peptide, inclusiv antígeno5 cu acțiune farmacologica necunoscuta, dar de interes in alergii.

Dintre amine veninul poate contine histamina, dopamina, serotonina si noradrenalina. Veninul de albine nu contine serotonina, cel al viespilor din genul Vespula le contine pe toate iar cel de Polistes nu contine dopamina si noradrenalina.
   
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Cunostintele d-voastra sunt ENCICLOPRDICE,  ^:)^


Va rog, ce pH are venunul de  :bzz: si de la viespi.
Multumesc.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi