Klartan pareri pro si contra

Creat de costinelblagniceanu, Februarie 16, 2011, 09:03:30 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Tinule nu cred ca ai inteles corect. Daca iei algocalmin de la 2 firme difetite nu ai acelasi efect. Eu cu klartan am efect f bun. E mai scump sar se merita.nu comentez de mavrirol sau alte medicamente.
Si ciocolata e la fel. Sunt in domeniu si conteaza cum e pregatita substanta etc . Eu sunt curios daca a folosit cineva amn2 si e scelasi efect. O sa incerc si mavrik sa vad.
Nu vreau sa fac economie

giesec

 :new: Buna ziua tuturor si bine v-am gasit  pe acest forum.Eu sunt nou pe aici dar asta nu ma impiedica sa intru intr-o dezbatere legata folosirea klartan-ului pentru obtinerea unui produs similar unei benzi de mavirol.Am vazut multe postari legate de prepararea solutiei apoase cu klartan/mavrik si cred ca multe au carcater relativ si nu sunt bazate pe un calcul exact al substante active.
     Va propun sa analizati urmatoarele aspecte:
- o banda de mavrirol contine 240 mg de substanta activa(taufluvalinat)
-1 l de mavrik are 240 g de taufluvalinat, deci 1 ml de mavrik are 240 mg taufluvalinat
- exista si produsul apistan care contine 824 mg taufluvalinat/banda
         Astfel va rog sa va gandti la aceste concentratii si sa realizati ca folosirea solutiilor gen "2ml mavrik la 100 ml apa " determina administrarea unei cantitati mici de substanta activa pe stup si deci va fi ineficient si totodata va determina cresterea rezistentei acarienilor la taufluvalinat.
O banda de fitil 250x22 mm absoarbe circa 5 ml de solotie apoasa.Din so solutie de 100 ml rezulta deci 20 de benzi.Folosim 2 ml mavrik la 20 de benzi deci o banda va avea 0,1 ml mavrik, adica 24 mg de taufluvalinat....de 10 ori mai putin decat o banda de mavrirol.
Ganditi-va ca unii administreaza o banda de apistan cu 824 mg taufluvalinat/ familia de albine  si nu moare nici un stup.
Eu propun astfel prepararea unei solutii cu 20 ml mavrik+ 80 ml de apa.Rezulta astfel o solutie cu ajutorul careia impregnam 20 de benzi de fitil de 250x22 mm(5 ml solutie/banda).Unei benzi ii revine 1 ml de mavrik deci 240 mg taufluvalinat.
Va felicit ca sunteti apicultori.Va multumesc si va doresc iernare usoara!

tinumaftei

Nu se tine cont doar de formularea soluției ci și de timpul in care se eliberează substanța activa in stup. Formulele pe baza de apa au o eliberare rapida. Mavrorolul are o eliberare mult mai lenta, teoretic 42 de zile!! Dacă ii dai cantitatea aia cu eliberare in 1-2 zile cred ca "tratamentul" devine toxic și pentru albine.

giesec

#48
Buna de luat in calcul si acest lucru.Eu folosesc mavrirol de cativa ani si vad ca dupa maxim o saptamana de la administrare benzile sunt uscate.Nmeni nu spune ca nu mai este substanta activa atunci dar nimeni nu poate spune nici cat mai este.Vedeti ca si ei recomanda ca dupa o saptamana sa introduci benzile intre rame.
In evaporarea produsului un factor important este suportul(materialul din care este confectionat), iar mavrirolul are acelasi suport.Poate putem fi mai corecti daca folosim fasii de lemn de brad de 2-3 mm grosime asa cum mai folosesc unii cu alte substante.
Eu am sa incerc un calcul corect si anume am sa folosesc benzi de mavrirol si benzi impregnate acasa cu solutia propusa, am sa le las o saptamana in incubator la o anumita temperatura si am sa incerc apoi sa determin la anumite perioade(la 3-4 zile) cantitatea de taufluvalinat ramasa.Chiar am sa ma duc sapt viitoare la un laborator capabil sa determine aceasta substanta si cred ca intr-o saptamana o sa am rezultate. Oricum sambata care vine vreau sa incerc pe 5 familii de albine tratamentul cu benzi obtinute acasa.
De obicei nu cred in lucruri bune si ieftine, mai ales cand vine vorba de tratamente la animale, insa pretul mavrirolului m-a determinat sa ma gandesc la aceasta solutie;stiu ca nu sunt singurul cu aceasta problema.Ma deranjeaza atitudinea producatorului care cred ca ar trebui sa fie ca ghid pentru apicultura romaneasca si nu o societate interesata strict pe profit urias.
Sunt inginer zootehnist de meserie si sunt implicat in proiecte de cercetare legate de animale si de aceea eu cred intr-o societate cat mai corecta, bazata pe incredere si parteneriat economic.Sunt de acord cu impozitele dar in aceeasi masura si cu posibile subventii pentru apicultori.BINE....vad ca nu este sansa de subventii insa doresc ca sa putem cumpara produse pentru albine la preturi corecte, reale. Produci o banda cu taufluvalinat la un pret de 0,6-0,9 lei si o vinzi cu 3,8 lei.Este dreptul tau insa ideea se aseamana cu lipirea pe o dacie a semnului renault, M3 pe un BMW seria 3 motor de 1.6....si asa mai departe.Institutul este de "dezvoltare "... eticheta buna
Mavrirolul contine in afara de taufluvalinit si excipienti:
-dodecilbenzensulfonat de calciu si alcool gras c12-c15 etoxilat(emulgatori), xilen(solvent) si apa purificata.
Emulgatorii se folosesc pentru obtinerea unei emulsii(amestec dintre 2 lichide insolubile unul in celalat,adica apa si ulei) iar xilenul pentru dizolvarea mai buna a uleiului.Acesti excipienti se folosesc pentru o omegenizare mai buna a amestecului taufluvalinatului cu apa purificata.
Mavrik 2f este in sine o emulsie si pe care producatorul o recomanda sa fi amestecata cu apa, desi in mod normal are solubilitate buna in ulei.
Daca se dizolva in ulei atunci am sa folosesc ulei esential de menta preparat acasa si voi obtine un  amestec omegen .Am sa determin si timpul de evaporare a acestui amestec de pe benzi, care sigur va fi mai lent.
Multumesc

tinumaftei

Tău-fluvalinatul este un solid. Varooa nu este omorât de miros ci de contactul direct. Substanța ajunge la sistemul nervos și ii provoacă moartea.
Așa ca dacă dizolvi in apa, vei avea 2-3 zile un exces de substanța activa, iar apoi apa se va evapora și substanța activa va rămâne captivă in fitil.
Prin urmare, dizolvatul ar trebui sa fie unu cu eliberare lenta, ceva uleios. Dar mavricul este formulat pe baza de apa și nu se va distribui uniform in soluție.
Eu au folosit glicerina, asta se dizolva in apa. Din totalul dizolvatului am pus 60% glicerina și 40 % apa. Dizolvi întâi mavrik + apa, apoi adaugi glicerina. Se va evapora de vreo 20 de ori mai lent. Din experiența mea sunt mai bune decât Mavrirolul, țin mai mult pana se usucă. Dar nu as recomanda folosirea decât o data la doi ani!

giesec

Super completarea.Am sa folosesc si reteta dvs care e posibil sa fie cu evaporare mai lenta si decat cea cu ulei de menta mentionata de mine anterior.Si cat tauflavinat puneti? cred ca daca folosim reteta dvs sigur putem mari concentratia de substanta activa.Oricum, asa cum spun unii cu 2ml la 100 ml pus pe fitil ar fi deci si substanta activa putina si cu evaporare rapida.Va multumesc pentru ideea cu glicerina.