Felicitari tuturor celor care au postat diferite puncte de vedere .In functie de experienta ,studii , informatii primite din diferite surse , au incercat sa impartaseasca din cunostintele lor .O sa incerc si eu sa vin cu ceva informatii , sper , utile .
Umiditatea cherestelei la iesire din uscator este de 8- 12 %.La aceasta umiditate este indicat sa se faca panoul .Lipirea cu aracet va fi foarte buna .Daca umiditatea este mai mare lipitura va tinde sa se desfaca .Este ca si cum am folosi aracet diluat cu apa . Problema este ca lemnul este higroscopic si daca se pastreaza mai mult timp (dupa uscarea in uscator)si umiditatea relativa a aerului este mare , umiditatea lemnului poate sa creasca destul de mult .Am cumparat mai demult din fostul CPL Sebes fag cu sectiune de 100 x 100 .Pretentiile la umiditate erau mari .Am dus materialul la laborator .A fost scurtat in doua la lungime . In mijloc avea 12 %(fusese in uscator )iar la exterior avea 30 %.Holzindustrie Sebes livreaza cherestea de rasinoase , uscata,rindeluita pe 4 fete . Pachetele se livreaza inchise ermetic in polietilena sa nu mai absoarba umiditate .
Legat de modul de taiere :la multe gatere daca o sa intrebi de taiere tangentiala sau radiala o sa spuna ca ei nu fac asa ceva .Ei taie .Punct .
Pastrarea bustenilor ... Studiile privind tehnologia de uscare a cherestelei spun ca 95 % din umiditate se elimina pe la capatul scandurii . Deci un bustean lasat la uscare va elimina apa de la capat .Esentele tari crapa mai tare . Cheresteaua obtinuta , chiar si de rasinoase va crapa la capete . Latime scandura ... Daca are inima este indicat sa fie depicata in doua pe lungime .Datorita diferentelor de densitate pe cele fete ale scandurii , ea se va curba .
Ceara, parafina ...La esentele tari este indicata umectarea (chiar obligatorie) capetelor ch,pentru evitarea craparii , cu aracet , vopsea , parafina sau substante speciale . . La rasinoase nu este strict necesara .Dar scandura proaspat taiata trebuie lasata la zvantat inainte de a fi "fortata la uscator ". La stejar perioada de zvantare este de minim 6 luni. Sper ca nu v-am plictisit . O sa revin cu poze si informatii suplimentare .Un sfarsit de saptamana placut !