STUPINE > STUPI

Stupi din OSB!

<< < (2/7) > >>

emil.oltean:
Da.Fundul si peretele din spate(partea de jos) sunt afectate de umezeala.Ne ingrijim sa nu fie condens.Fundul este bine sa fie din scindura,din mai multe motive.Vara nu este nici o problema cu ei,din contra problemele apar iarna din cauza unui eventual condens.Daca fundul acela era izolat atit pe interior cit si pe exterior cu ceara topita sau cu altceva netoxic(de exemplu ulei de in) nu erau probleme si nici sa fie asezat aproape de pamint.

Kov iulian:
Probleama cu acesti stupi ar fi ca nu sunt  durabili ca cei din lemn,eu le dau max 3 ani,dupa 3 ani ii si vad scorojiti.Am o intrebare pt cei de aici.Eu imi construiesc singur lazile si ma gindesc sa scufund intro tava cu parafina fetele care vin pe interior(pt a nu absoarbe umiditate pe timpul ierni) iar cele de la exterior sa le vopsesc.Ce spuneti suporta parafina albinele sau e toxica cumva pt ele?

albinasebes:
eu stiam din contra ca e bine sa fie interior nevopsiti sa traga in lemn eventualul condens
lazile sunt pt albine si nu invers
daca tot vrei sa dai in interior de ce nu dai cu ulei de in

mirea-daniell:
Imi dau si eu cu parerea ca si pe mine m-a batut gandul sa fac cuti de osb. Osb-ul are densitatea de 600kg /mc iar bradul este undeva la 350 kg/mc iar din privinta asta nu castigam nimic si am renuntat. Un lucru e clar ...la jumatate din aceeasi grosime osb-ul se comporta mai bine din punct de vedere termic avand un gradient de temperatura net superior lemnului de brad...(are in compozitie aschii si lacuri ce inchid porii) dar asa cum spunea cineva mai sus apare mucegaiul in timp indelungat. Am o placa de OSB lasata afara de 3 ani de zile si pot afirma ca nu sunt multumit deloc. Mentionez ca e osb 3 deci rezitent la umezeala, e drept ca si eu l-am lasat in pozitie orizontala iar aceasta e a treia iarna cu zapada pe el. S-a cam deformat si si-a marit  binisor volumul...timpul il degradeaza in mod sigur...apa se infiltreaza cate putin...ingheata si il infloreste usor usor. O sa spuneti ca stupul va fi vopsit...ok dar apa tot se va infiltra iar aschiile sunt aschii ...se desprid in cele din urma, nu sunt ca lemnul monolit si apropo....stupi in scorburi am vazut dar in gramada de rumegusi daca faci o gaura tot nu se opreste un roi... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

emil.oltean:
D-le Mirea,aveti dreptate in timp, acele bucatele,se exfoliaza si apa din ploi va intra si va dezlipi.Nu cred ca putem compara durabilitatea lazilor din brad cu cele din OSB.Daca acesta n-ar fi expus umiditatii si actiunii directe a razelor soarelui ar rezista mai mult.Consider ca merge a fi folosit la constructia nucleelor pentru ca se executa mai repede si ar fi bine ca acestea pe timpul iernii sa fie puse la adapost.Totusi merita a fi folosit OSB in locul scindurii de brad raportat la pret?.Nu am facut un asemenea calcul.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă