Stupi din OSB!

Creat de albinalex, Ianuarie 22, 2011, 03:45:09 PM

« precedentul - următorul »

albinalex

Salutare tuturor.
Deschid acest  subiect ca vreau sa aflu parerea voastra.
Anul trecut in august am facut impreuna cu bunicul meu un stup din osb.Am si bagat o familie dupa ce am venit acasa de la floarea soarelui.
Saptamana trecuta albinele au iesit la zbor, am ridicat capacul sa vad cum se simt albinele,si totul am gasit in regula.Se pare ca se poate ierna albinele in stup de osb.
Daca ati citit pe stuparitul.3xforum.ro multi au pareri negative despre acest model de stup.

Urmatarea filmare a fost facuta anul trecut.



pharaonu75

Sunt curios cum vor trece peste iarna albinele din acel stup, si cum se vor dezvolta in primavara! Sa ne tii la curent cu orice aspect referitor la acea familie!
Mult succes!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

emil.oltean

Exista OSB pentru exterior.Confectionati,dati cu ceara prin interior sau tictura de propolis si n-au nimic.Datorita expunerii indelungate la soare exista pericolul de a se exfolia acele bucatele de material din compozitie,dar se pot si vopsi si revopsi.Unii spun ca liantul din compozitie este pe baza de parafina.Dar cind cei care fac faguri artificiali mai scapa parafina si noua nu ne cladesc albinele cum este?

PricopArthur

Albinele incalzesc ghemul. Daca in stupul din osb nu sunt crapaturi ca sa se creeze curenti de aer, ar trebui sa fie bine.
Problema este alta, si o spun din experienta unui coleg ce a facut fundul stupului din osb. Dupa cativa ani in care nu a avut probleme cu albine in lazile lui, a constatat ca nu mai se dezvolta normal familiile de albine. A desfacut fundul la 2 din stupi, si vazut ca in mijlocul placii de osb era un strat de mucegai ce nu se vedea nici din exterior, nici din interior.
A inlocuit osb-ul cu lemn la toate lazile.
Miere multă şi inimă curată!

albinalex

Din pacate nu stiu daca cladesc albinele fagurile artificiale.O sa vedem la primavara.

Exteriorul stupului am protejat cu lac.Nu absorba apa ca si lemnul, si parca tine mai bine caldura ca lemnul,dar inca nu stiu cum o sa fie vara,dar sper sa nu lasa caldura inauntru.Apropo tot in 2010 in loc de diafragme am pus polistiren expandat(albastru).

emil.oltean

Da.Fundul si peretele din spate(partea de jos) sunt afectate de umezeala.Ne ingrijim sa nu fie condens.Fundul este bine sa fie din scindura,din mai multe motive.Vara nu este nici o problema cu ei,din contra problemele apar iarna din cauza unui eventual condens.Daca fundul acela era izolat atit pe interior cit si pe exterior cu ceara topita sau cu altceva netoxic(de exemplu ulei de in) nu erau probleme si nici sa fie asezat aproape de pamint.

Kov iulian

#6
Probleama cu acesti stupi ar fi ca nu sunt  durabili ca cei din lemn,eu le dau max 3 ani,dupa 3 ani ii si vad scorojiti.Am o intrebare pt cei de aici.Eu imi construiesc singur lazile si ma gindesc sa scufund intro tava cu parafina fetele care vin pe interior(pt a nu absoarbe umiditate pe timpul ierni) iar cele de la exterior sa le vopsesc.Ce spuneti suporta parafina albinele sau e toxica cumva pt ele?

albinasebes

eu stiam din contra ca e bine sa fie interior nevopsiti sa traga in lemn eventualul condens
lazile sunt pt albine si nu invers
daca tot vrei sa dai in interior de ce nu dai cu ulei de in
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

mirea-daniell

Imi dau si eu cu parerea ca si pe mine m-a batut gandul sa fac cuti de osb. Osb-ul are densitatea de 600kg /mc iar bradul este undeva la 350 kg/mc iar din privinta asta nu castigam nimic si am renuntat. Un lucru e clar ...la jumatate din aceeasi grosime osb-ul se comporta mai bine din punct de vedere termic avand un gradient de temperatura net superior lemnului de brad...(are in compozitie aschii si lacuri ce inchid porii) dar asa cum spunea cineva mai sus apare mucegaiul in timp indelungat. Am o placa de OSB lasata afara de 3 ani de zile si pot afirma ca nu sunt multumit deloc. Mentionez ca e osb 3 deci rezitent la umezeala, e drept ca si eu l-am lasat in pozitie orizontala iar aceasta e a treia iarna cu zapada pe el. S-a cam deformat si si-a marit  binisor volumul...timpul il degradeaza in mod sigur...apa se infiltreaza cate putin...ingheata si il infloreste usor usor. O sa spuneti ca stupul va fi vopsit...ok dar apa tot se va infiltra iar aschiile sunt aschii ...se desprid in cele din urma, nu sunt ca lemnul monolit si apropo....stupi in scorburi am vazut dar in gramada de rumegusi daca faci o gaura tot nu se opreste un roi... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

emil.oltean

D-le Mirea,aveti dreptate in timp, acele bucatele,se exfoliaza si apa din ploi va intra si va dezlipi.Nu cred ca putem compara durabilitatea lazilor din brad cu cele din OSB.Daca acesta n-ar fi expus umiditatii si actiunii directe a razelor soarelui ar rezista mai mult.Consider ca merge a fi folosit la constructia nucleelor pentru ca se executa mai repede si ar fi bine ca acestea pe timpul iernii sa fie puse la adapost.Totusi merita a fi folosit OSB in locul scindurii de brad raportat la pret?.Nu am facut un asemenea calcul.

mirea-daniell

este destul de scump. la pret este cu mult peste pretul lemnului de brad. Singurul avantaj major este ca se lucreaza cu mult mai usor prin simplu fapt ca nu mai trebuie imbinat. Eu il folosesc la capace (6 mm), reduce sensibil greutatea

emil.oltean

Acestea sunt avantajele,este adevarat.Dar daca afacerea nu este profitabila?Si eu folosesc doar la podisor incepind din acest an,insa cind pun turtele cred ca il iau si pun folie ca sa-mi incapa mai bine.

Kiwi Bee

Si daca se da cu parafina?Nu devine mai rezistenta la ...toate?Doar intreb.

danut

Mai bine construiti cutii din polistiren extrudat cu sita pe tot fundul ,simplu, ieftin si usor  :yes:

Bătrânul

Am si stupi orizontali din OSB de exterior de 14 mm. Nu am nici o problema ! Recomand folosirea coltarelos la asamblare. Suruburile de lemn ies relativ usor  :bzz: vedeti la pozele mele din sunfoto stupina