Berea si iar berea !

Creat de johnysibiu, Ianuarie 06, 2011, 10:11:50 PM

« precedentul - următorul »

Vyktor

Citat din: bionut din Octombrie 16, 2014, 09:05:50 PM
Bravo, eu initial am inceput cu doua galeti speciale de la ei, apoi am mai folosit un bidon de 30 litri cu robinet din piata, si anul asta am facut si eu inca una din galeata de miere. Functioneaza perfect si e mai ieftina decat originalul.
Daca ai avut grija cu igienizarea nu are ce sa mearga prost (nu ai zis nimic despre ce ai folosit pentru ogienizare).
Sa ai grija cat zahar pui pentru carbonatare, in jur de 7-8 grame pe litru e in regula, plus sau minus in functie de stil. Eu la primul kit nu am citit atent instructiunile si am pus doar jumatate din cat zahar trebuia, am fost foarte dezamagit, dar nu am renuntat, acum o fac din malt.
O sa iti foloseasca o a doua galeata cu robinet pentru amestecarea berii cu zaharul si imbuteliere, dar cred ca d-aia ai luat doi robineti. Si o ustensila pentru umplut sticle era buna, sa nu faca spuma multa cand imbuteliezi.

Am luat si doua galeti. Acum in ceea ce priveste igienizarea s a ocupat sotia, dar nu a folosit ceva special.....trebuia musai?
Ca si costuri a iesit sub jumatate de pret fata de cat ar fi costat la ei.  A iesit undeva in jur de 90 de lei.

bismark

    As vrea sa stiu daca cineva a incercat sa faca bere cu miere in loc de zahar avind in vedere ca este prin fermentare si nu distruge calitatea mierii.Am baut cindva un fel de bere din Austria  numit Met care era facut asemeni berii,la care se adauga diferite sucuri de fructe de padure etc.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

johnysibiu

Nu stiu ce concluzii ati tras, dar berea nu se face cu miere sau zahar. Dextrinele din malt fermenteaza si produc putinul alcool care este in bere. Mierea se pune doar ca simplu aromatizant, de exemplu eu am facut bere cu ghimbir, cu scortisoara, cu coriandru etc. Totul depinde cum combini aroma amaruie a hameiului cu celelaltel component ale gustului berii.

bionut

Zaharul se pune in cantitati mici (~8 g/litru) pentru a fermenta in sticla si a produce CO2.
Miedul e asemanator hidromelului, mai mult vin decat bere.

bismark

   Am baut in Germania tot felul de bere cu,lamie,grefuit,banane si alte fructe.De asta am intrebat.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Vyktor

Astazi am pus o la maturat
N am rezistat sa nu desfac o sticla.....hai ca am desfacut o si pe a doua. Asta inseamna ca mi a placut. Sunt super incantat de rezultat
Dupa reteta deabia la Craciun va fi gata....daca mai ramane pana atunci. :beer:

johnysibiu

Daca ai face din malt ai ajunge la 10-20 lei sarja de 24 litri de bere si ar fi mult mai sanatoasa.Degustare placuta!

bionut

Creste cineva hamei special pentru bere? Eu am patru soiuri speciale din Germania aduse, Saaz, Hallertauer, Cascade si Northern Brewer. Anul asta a facut rizomi si vreau sa vand o parte din ei ca sa imi pot cumpara alte soiuri din strainatate. Daca are cineva alte varietati si e dispus la un schimb de "material genetic" astept raspuns.

johnysibiu

Obtinerea hameiului este o chestie foarte complicata. Pentru a avea aroma caracteristica trebuie sa cresca in zona respective iar, pentru uscarea hameiului este necesara o tehnica foarte complicate. Cel cumparat in pungi vidate, originale, da o aroma autentica . Daca incerci sa-l usti acasa vei obtine ceva asemanator cu hameiul de Plafar.

bionut

Tin sa va contrazic :D am hameiul de doi ani, Cascade a dat inca din primul an peste 200 grame de conuri (uscate). Le-am uscat la umbra si le-am folosit la bere. Va garantez ca nu v-ati fi dat seama ca nu este cumparat la punga vidata. Oricum, vidat este doar daca se doreste sa se pastreze perioada mai lunga de timp, eu tot din Germania am cumparat hamei pentru bere in pungi nevidate, direct de la producator.

E adevarat ca un Cascade crescut la Giurgiu e posibil sa aiba o aroma putin diferita de un Cascade crescut la mama lui acasa in America, dar la fel e si un Saaz adus din Germania sau Belgia diferit fata de cel autentic din Cehia. In fine, diferenta de aroma este insesizabila daca nu esti un adevarat degustator, mai ales daca foloseste mai multe tipuri de hamei intr-o singura bere.

Pe http://www.homebrewtalk.com/forum.php veti gasi sute de topicuri in care se discuta de cresterea hameiului acasa, si nimeni nu se plange de calitatea lui :D

Sorcyo

HEHEHE.
ce bine ca am gasit topicul asta
Aveti aici un clip (mai multe legate de fapt), pus pe youtube relativ recent , cu kit-ul de bere  pe care il folosesc eu. Are si o mica degustare la final a berii ( Coopers dark lager) pe care am facut-o.

https://www.youtube.com/watch?v=RVE25Q6K8SA&list=UU12ZmknqH3GzKeAnp6rMpyQ

reteta pt bere : 1 Coopers dark lager kit (sirop de malt 100% NATURAL cu aditia de hamei deja inclusa) plus 1Kg de extras de malt uscat ( mai exact Muttons medium dry spay malt)
Nu stiu cum e in tara dar aici (uk) am magazinul pentru berari peste drum de casa  :yes:
O sa incerc in curand o reteta de limonada alcoolica in care zaharurile fermentabile vin din extras de malt (pudra ) iar aroma si amareala din lamaie. 
In ce priveste hameiul, cred ca e mai greu sa gasesti rizomii decat sa ii cresti. Aici sunt destul de usor de gasit, si am cativa rpieteni care cresc 2-3 plante in curte (cativa m patrati) cu destul de mult succes.
As vrea sa am spatiu ca acasa in romania sa-mi fac singur maltul (da, se poate) si sa-mi cresc hameiul dar int-un apartament e greu asa ca sunt fortat sa folosesc extractele.
In ce priveste berea cu miere am baut dar aroma era aproape inexistenta. Practic poate fi folosita sa inlocuiasca o parte din fermentabile dar se cam duce. Era facuta cu miere din magazin si poate ca de aia, dar la vara cand trec pe acasa o sa iau cam 10Kg de miere cu mine de acasa pt experimente de genul asta.
Pana atunci o iarna fara problem si bere buna(preferabil un stout) ca sa ne tina de cald
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

bismark

   Am cumparat si eu citeva seminte de hamei,stie cineva cum se seamana si intretine pentru a creste?.Si daca am orzul din productie proprie cum sa-l pregatesc pentru a deveni malt.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bismark

    Dupa ce am vizionat videoclipul,te-as ruga sa-mi zici cit te-a costat chitul si unde se gasete de cumparat,probabil online.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Sorcyo

Salutare. Nu stiu despre seminte, eu stiu ca vine o radacina (rizom) care arata ca o radacina (buturuga) de vita de vie . Se planteaza primavara sau toamna (la fel ca un pom) si o sa-i plece mai multi lastari . Alegi 2-3 mai vigurosi si-i scurtezi pe restul. Aia trei au nevoie de un suport ( 3 pari pusi in trepied cu unul mai inalt la vreo 3m ar trebui sa fie suficient.
In ce priveste maltificarea orzului e destul de simplu dar trebuie respectate anumite reguli foarte precis. Mai exact trebuie sa incoltesti orzul pana cand mugurele germinal ajunge de lungimea boabei si incepe sa erupa la cel putin 75% din boabe.
In acel moment trebuie uscat pana la 5 -10 % rapid, indepartate dendritele ce apar la incoltire (radacinutele) si e cam gata. O mica parte o poti "coace" in mai mult transe mici pentru malt de specialitate (pentru aroma sau culoare)
Asa informativ pentru 25 de litri de bere ai nevoie de cam 5 kg de malt ( cu tot cu cel de aroma) si cam 100 g hamei pentru amareala si aroma(se pun in diferite stadii in oala in care fiebe mustul de malt)
Uite o reteta de stil lager dar mai slaba alcoolic (nu-mi plac berile tari) si iese  ceva gen stella sau mai degraba o timisoreana dar mai palida putin si mai mult hamei

Pale Malt...4770g  (malt de orz neprajit asa cum este dupa uscare)
Flaked Barley...209g (fulgi de orz) pt aroma si corp
Wheat Malt...209g  (fulgi de grau) pt aroma si corp
Crystal Malt...53g  (malt de orz prajit ff putin pentru aroma si culoarea aia aurie)
Maltul se pune in 15 L de apa la 65 - 67 grade celsius pentru activarea enzimei din germen si transformarea amidonului in zaharuri dupa care se dreneaza mustul rezultat iar in acelas timp se adauga restul de apa la aceeasi temp peste malt ca sa spele cat mai mult din bunatatea din malt
Apa care rezulta (cam 22-23L) se pun la fiert si se adauga hameiul
La inceputul fiertului(cand incepe sa clocoteasca)( aceasta asitie este doar pentru amareala)
Goldings...40g
Fuggles...40g
La sfarsitul fiertului (si se mai lasa la infuzat 30 min) (aceasta aditie este pentru aromare)
Bramling Cross...34g
Se poate folosi si un singur tip de hamei

Gravitate planificata...1.047 (iti trebuie hidrometru)
Potential alcool...4.5%
amareala...40 EBU  ( nu foarte amar dar se simte)
Colour...9EBC(galben auriu)
Gravitate potentiala la sfarsitul fermentarii...1012 (se poate pune la sticla fara frica de .....BUUUUUM!!!)
Asta este asa , in mare , dar daca o iei usor si ai grija ca tot ce atinge mustul dupa ce a fiert si a fost racit la o temperatura la care poti adauga drojdia (sub 27 grade recomandat intre 20 si 23) este absolut steril o sa ai bere mai buna decat gasesti in comert la preturi rezonabile.
Daca vrei sa vezi daca poti sa maltifici incearca cu grau la inceput. Trebuie sa NU fie decorticat(adica asa cum e luat din spic cu coaja pe el) il pui cu apa intr-o tava si in amesteci dimineata si seara si tot verifici cat de mare e germenele desfacand cateva boabe(creste pe sub coaje pe spatele boabei) si cand e cat boaba la majoritatea boabelor pe care le verifici e gata de uscat. poate sa dureze intre 24 H si 3 zile. depinde de temp.
Chitul , cu absolut tot ce ai vazut in poza ( inclusiv ingredientele pentru o transa de 23 l) a costat 100 lire UK, dar cel mai mult m-a costat butoaiele cu sistemul de dispensare cu CO2 care a reprezentat 60 de lire din aia 100
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

Vyktor

Citat din: bismark din Decembrie 01, 2014, 08:20:53 AM
    Dupa ce am vizionat videoclipul,te-as ruga sa-mi zici cit te-a costat chitul si unde se gasete de cumparat,probabil online.Cu respect ^:)^

La noi gasiti pe www.fabrica-de-bere.ro sau www.fiiberar.ro.
Eu am luat doar o parte din echipament, cum ar fi supapa,  robinetii,  dispozitivul de umplut sticle,  capsator. Galeti am luat de miere de 30 de litri,  fiind mult mai ieftine. Am gandit cumva si in perspectiva,  in cazul in care nu imi iese berea le folosesc pentru miere.
Acolo gasiti si tot felul de kit uri pentru bere. Pentru berea facuta din malt,  din ce am citit, trebuie ceva oale mai speciale. Momentan ma rezum la cea facuta din kit.  :hi: