Berea si iar berea !

Creat de johnysibiu, Ianuarie 06, 2011, 10:11:50 PM

« precedentul - următorul »

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: johnysibiu din Februarie 24, 2012, 10:38:50 PM
No ca nu se baga nime'!
salutare! Am sa ma bag si eu cu femeia sa facem bere de casa mai la vara asa,imi aduc aminte ca facea maica-mea bere de casa si asa am reusit si eu sa ma imbat pt prima data,era dupa pasti si aveam treaba si pe ogor, iar eu mai fugeam in casa sa mai beau un pahar pan; m-o luat cu somn, aveam vre-o 10-12 ani si de atunci n-o mai scapat mult alcool in bere, :) :beer: :beer: :beer:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:[email protected]  http://foreverapi.sunphoto.ro/

johnysibiu

Ca o curiozitate, in Anglia , pe vremuri, din trusoul tinerei mirese nu trebuia sa lipseasca sculele de brasaj (berarit).

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: johnysibiu din Martie 14, 2012, 10:52:57 PM
Ca o curiozitate, in Anglia , pe vremuri, din trusoul tinerei mirese nu trebuia sa lipseasca sculele de brasaj (berarit).
Aha, si femeia mea o zis ca facea bere de casa,inainte de a lua eu,deci are un pic de experienta si vointa, e bine de mine ;) si cred ca si femeile din germania cam tot asa stiu,banuiesc! Pace! :beer:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:[email protected]  http://foreverapi.sunphoto.ro/

johnysibiu

Da , se pot face tot felul de beri cu gust rotund, dulce care plac foarte mult sexului opus.Eu am facut cu scortisoara, cu cardamom, cu ghimbir.In functie de ce fel de hamei alegi poti jongla foarte interesant cu contrastul dulce-amar.

bionut

Sper sa nu ma injurati ca dezgrop topicul asta vechi :-D
Eu fac bere in casa din 2012, de cand nu a mai scris nimeni aici :)) Mi-am pus si hamei in curte, sa am spor la berarit.

Unde ati gasit malt la preturi mai buna? (nu ca Laur l-ar vinde foarte scump, dar as fi dispus sa cumpar 100-200 kg de malt de baza ieftin si sa mai cumpar doar specialitati de la fabrica-de-bere)

Pana in prezent v-ati aventurat in cultivarea drojdiei?


PricopArthur

inseamna ca noi nu cumparam bere din magazin?
Miere multă şi inimă curată!

bionut

Eu nu am mai cumparat bere din 2012 decat pentru a-mi ramane sticlele.
Berile de casa sunt aromate, complexe, cu greu te mai multumesti cu berea industriala.

PricopArthur

Deci pentru inceput o traista cu orz, si dupa floarea soarelui mai vedem
Miere multă şi inimă curată!

bionut

Orzul trebui facut malt, ceea ce nu e foarte complicat, dar bataie de cap iti da uscarea lui cat si germinarea neuniforma. Eu cumpar maltul, e vreo 7-8 lei kg, pentru 20 litri de bere fiind necesar un minimum de 5 kg de malt, urcand pana la 10-12 kg in functie de stilul de bere si de concetratia de alcool dorita.


prisecarul

A gasit aceasta reteta care sper sa fie de ajutor!

Ingrediente pentru berea de casa
500 g de malt (orz prajit);
20 g de hamei (flori sau conuri);
1 kg de zahar;
un cub de drojdie;
12 l de apa.

Cum se prepara berea de casa
Pune 12 litri de apa intr-o oala, dupa care adauga maltul si hameiul si lasa totul sa fiarba la foc mic. Tine compozita pe foc vreo 2-3 ore, pana cantitatea de lichid scade cu cateva degete. Tine vasul acoperit in acest timp. Dupa ce este gata, lasa compozitia la racit pana ajunge la temperatura camerei. Pune oala in chiuveta pentru a nu astepta prea mult timp pana la racire.

Dupa ce se raceste lichidul, strecoara-l intr-un alt recipient. Foloseste o sita si cateva bucati de tifon pentru ca bautura sa fie limpede. Daca vrei sa sari peste acest pas, pune de la inceput maltul si hameiul in niste saculeti din panza (pe care ii vei scoate la timpul potrivit). Adauga 800 g de zahar in compozitie, amestecand usor. Cele 200 g de zahar ramase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarna o cantitate mica din lichidul preparat peste pasta obtinuta. Amesteca bine si toarna in oala cu bere.

Mai lasa la racit o perioada scurta de timp, apoi adauga si drojdia dizolvata. Toarna berea de casa in sticle cu ajutorul unei palnii, lasand cativa centimetri liberi sub dop. Depoziteaza sticlele intr-un loc racoros si lasa bautura sa fermenteze cateva zile.
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

bionut

Asta e o reteta populara care se face pe la noi prin tara. Nu e bere in adevaratul sens al cuvantului deoarece toate elementele fermentabile provin din zahar. Acestea ar trebui sa provina majoritatea din malt.
Orzul prajit nu e acelasi lucru cu maltul.
Cu toate astea am tot zis ca o sa incerc si eu o reteta traditionala ca aceasta, desi aduce mai mult a braga cu hamei decat bere.
La prima mea bere din malt am folosit malt facut de mine si conuri de hamei de la plafar. Aceste conuri nici nu se compara cu hameiul special pentru bere cand vine vorba de aroma.

johnysibiu

Am facut si eu bere cu hamei de plafar insa doar sa mai suplinesc hameiul baza Haletau Perle ca este scump cu spume.

Daca ai face doar cu cel de plafar  nici nu cred ca ar avea gust de bere.Procedeul lor de uscare elimina toata aroma.

Vyktor

Dupa ce am citit postarile voastre,  fara sa mai stau pe ganduri am comandat cele necesare. Am comandat un kit de Pils,  doi robineti si o supapa de  la fabrica de bere,  am cumparat doua galeti de miere de 30 l si la treaba. Azi am pus o la fermentat. Ramane acum sa vad care va fi rezultatul final  :beer:

bionut

Bravo, eu initial am inceput cu doua galeti speciale de la ei, apoi am mai folosit un bidon de 30 litri cu robinet din piata, si anul asta am facut si eu inca una din galeata de miere. Functioneaza perfect si e mai ieftina decat originalul.
Daca ai avut grija cu igienizarea nu are ce sa mearga prost (nu ai zis nimic despre ce ai folosit pentru ogienizare).
Sa ai grija cat zahar pui pentru carbonatare, in jur de 7-8 grame pe litru e in regula, plus sau minus in functie de stil. Eu la primul kit nu am citit atent instructiunile si am pus doar jumatate din cat zahar trebuia, am fost foarte dezamagit, dar nu am renuntat, acum o fac din malt.
O sa iti foloseasca o a doua galeata cu robinet pentru amestecarea berii cu zaharul si imbuteliere, dar cred ca d-aia ai luat doi robineti. Si o ustensila pentru umplut sticle era buna, sa nu faca spuma multa cand imbuteliezi.

johnysibiu

Eu n-am pus zahar de loc.Scula de umplut sticle este buna ca nu faci mizerie si pui exact cat trebuie. Va doresc succesuri! La una Buna!