Jos

Autor Subiect: Berea si iar berea !  (Citit de 19786 ori)

Offline Sorcyo

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 55
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #45 : Decembrie 01, 2014, 08:23:28 p.m. »
Nu e nimic special...Iti trebuie o oala/vas in care sa fierbi mustul de cam 30l (orice gasesti pe langa casa care se preteaza pt mancare curatat bine bine) ca sa nu dea in foc si cam 2 m de teava de cupru facuta spirala cat sa intre   in oala de fierbere ca sa poti raci rapid mustul. 

Se pot inlocui multe echipamente. Poti face airlock (supapa) cu un furtun bagat intr-un borcan cu apa si ca vas de fermentare orice recipient curat si sterilizat este bun.
Iar pentru infuzat maltul poate fi folosita o plasa de muselina cu vreo 10 l volum ca nu faci 100 de kg de malt. De obicei retetele sunt pentru 22 -25 litri si cantitatea de malt de care e nevoie e relativ mica.(maxim 6-7 kg pentru un imperial double stout care iese pe la un respectabil 7 - 8%)
Iar intre berea din extras si cea din malt 100% se simte differenta.
Si am uitat sa dau sursa chitului meu.
http://www.brewsmarter.co.uk/
De fapt sunt mai multe echipamente comandate impreuna nu un kit facut de ei.
 Kit-ul de dispensare (butoiasele de 5L si sonda) sunt de la Brewferm, care este din belgia deci ar putea fi mai iefrin sa comandati de acolo daca vreti metoda asta de imbuteliere.
Am un butoias la rece, poate fac un video cu montarea sondei ca sa va faceti o idee de sistemul asta. La sticla e mai ieftin daca le ai si daca ai loc pt ele. Eu nu am si nici timp sa umplu si sa amorsez cu glucoza 40 si ceva de sticle ca sa iasa frumos carbonate.
Toate cele bune
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

Offline Sorcyo

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 55
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #46 : Decembrie 03, 2014, 12:55:50 p.m. »
Uite si butoiasul in actiune. Incepe sa se matureze si sa defina foarte buna. Singurele lucruri la care trebuie sa lucrez sunt carbonarea, claritatea si amareala. Carbonarea o sa mai creaca putin cu timpul dar nu ma deranjaza, oricum sunt bautor de Guinness si nu ma dau in vant dupa berile puternic carbonate, la fel si claritatea (mai ales daca reusesc sa fac loc in frigider sa il pun in picioare). Pentru amareala va trebui sa corectez la transa viitoare.



In curand o sa fac si o reteta de bere cu lamaie, ceva gen radler pentru cealalta jumatate si o sa incerc sa fac un video cap coada cu toti pasii pana la imbuteliere, deci o sa dureze cam o luna.

Sa ne auzim de bine  :beer: , mai ales despre albine  :hi:
« Ultima Modificare: Decembrie 03, 2014, 01:31:45 p.m. de romikele »
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

Offline bionut

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 198
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #47 : Decembrie 04, 2014, 11:53:19 a.m. »
   Am cumparat si eu citeva seminte de hamei,stie cineva cum se seamana si intretine pentru a creste?.Si daca am orzul din productie proprie cum sa-l pregatesc pentru a deveni malt.Cu respect ^:)^
Semintele nu sunt bune, pot creste din ele atat plante feminine cat si masculine, iar pentru bere sunt folositoare doar plantele feminine, cele care fac conuri. Pe langa asta, chiar daca vor creste plante feminine care fac conuri, nu poti fi sigur de aroma pe care o are (eu am incercat niste conuri culese din padure si aveau o aroma chiar suparatoare, aducea a usturoi), soiurile cultivate special pentru bere au fost selectate de-a lungul timpului in functie de aroma si gust. Se propaga doar prin rizomi (sectiuni de radacina) sau butasi, si practic sunt clone ale unei singure plante obtinute in urma cu multi ani.
Se spune ca pe o anumita raza in jurul locului unde cresti plantele feminine nu trebuie sa existe plante masculine pentru a nu poleniza conurile, fapt ce scade calitatea lor.
Eu am avut rizomi de Hallertau Mittelfruh, Cascade, Saaz si Northern Brewer (de la plante aduse din Germania) pana saptamana trecuta, acum i-am pus in pamanat si o sa am plante la primavara. Mai am si Styrian Goldings si WGV (din Marea Britanie), dar sunt plante de doar un an si nu au inca rizomi.

Malt am facut si eu, nu e greu atata timp cat ai cum sa il usuci destul de repede. Teoria spune ca trebuie umezit orzul pana absoarbe o anumita cantitate de apa, apoi se intinde pentru a incolti. Cand germenul creste cam 75-100% din lungimea bobului de orz se pune la uscat. Trebuie uscat destul de repede incat sa nu mai permita germenului sa creasca mai mult. Dupa uscare se trece la inlaturarea radacinutelor uscate, si, eventual, coacerea pentru a obtine specialitati de malt.
Aici poti afla mai multe:
https://byo.com/stories/item/1092-make-your-own-malt si forumul homebrewtalk este plin de informatii de orice fel: www.homebrewtalk.com/forum.php

Offline pistol28

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1387
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #48 : Decembrie 05, 2014, 08:33:45 a.m. »
(eu am incercat niste conuri culese din padure si aveau o aroma chiar suparatoare, aducea a usturoi),

Si eu am constatat acelasi lucru, dar conurile se culeg intr-o anumita perioada de crestere, cele cu miros de usturoi au fost trecute de maturitate, au facut chiar seminte.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Offline bionut

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 198
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #49 : Decembrie 05, 2014, 01:28:55 p.m. »
Nu le-am cules dupa perioada optima, erau inca moi. Stiu cum trebuie sa fie la recoltare ca am si eu plante acasa de la care folosesc conurile la bere. Cand le culegi trebuie sa fie asemanatoare hartiei. Mirosul de usturoi era datorat soiului respectiv.

Offline Sorcyo

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 55
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #50 : Decembrie 05, 2014, 08:50:29 p.m. »
Si micul meu experiment pentru radler este gata. Este facut doar pe baza de malt(extras de malt sub froma de pudra) si lamai. Lamaile au fost fierte la foc mic, dupa ce au fost stoarse , impreuna cu maltul timp de 45 min pentru a trece cat mai mult din aroma dar si putin din amareala cojii in mustul rezultat. La recomandarea mai multor membrii din clubul berarilor amatori la care merg am ales sa folosesc o drojdie ce se foloseste pentru vin deoarece poate fermenta mai complet zaharurile si , cel mai important, rezizta la o aciditate mai mare decat cea a unei beri obisnuite.
In functie de rezultatul acestui test urmeaza sa decid daca are nevoie si de hamei, si cat. Acesta este motivul pentru care nu am pus nici un fel de alte aditii. Am un pachet de Cascade crescut local foarte aromat dar nu m-am indurat, sincer ,sa experimentez cu el.
Va tin la curent cu concluziile, eventual o sa pun si un vidoe cu inbutelierea , dar o sa dureze pentru ca o sa promovez o fermentatie foarte inceata, la aproximativ 18 grade 

Scuze pentru filmul mut, dar era agitatie la mine si e facut cam la repezeala


 
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

Offline bionut

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 198
Re: Berea si iar berea !
« Răspuns #51 : Ianuarie 28, 2015, 12:39:49 p.m. »
Cum a iesit? De ce nu incerci cu malt? O sa iesi mult mai ieftin si o sa poti sa faci mult mai multe stiluri de bere.

 

Sus