DESPRE NOI, FOTO, VIDEO > ATELIERUL STUPARULUI

Procesul tehnologic .

<< < (15/27) > >>

elvis:

--- Citat din: uve din Februarie 04, 2013, 08:08:24 p.m. ---Domnule Elvis ,
Felicitari ca vrei sa faci ceva ! Dar te afli in fata unui ghem (de ata nu de albine) cu foarte multe inceputuri .De oricare tragi nu se desface de pe ghem. Dar cu perseverenta ,munca ,rabdare si studiu sunt convins ca vei reusi . Am in lucru niste stupi pe 12 rame .Fireste ca am si desenele de executie . Daca-ti place modelul(care poate suferi modificari) pot sa ti le ofer .Cineva spunea ca rezolvarea oricarei probleme se afla la un om distanta .  Nu dispera ca n-ai gasit un anumit meserias care sa-ti rezolve o problema . El exista dar trebuie cautat. Sistemul actual de educatie nu mai creeaza competenta .
Am inteles ca esti din Mehedinti .Un judet superb din punct de vedere natural .In urma cu cativa ani am imprastiat mobilier de gradinite in tot judetul , de la Vrata pana in nordul judetului .Poate peste cativa ani o sa vin iar sa-mi dai lectii de apicultura .Succes !

--- Terminare citat ---
va astept cu drag pe la mine ori de cate ori veti avea ocazia sau posibilitatea.despre stuparitul in stupul cu 12 rame inca nu stiu prea multe dar schitele nu ma incurca chiar ma ajuta si dau un vin productie proprie cand o sa avem ocazia sa ne vedem.va multumesc ca vreti sa ma ajudati.o sa ma documentez cu privire la acest tip de stup.

Porfy66:
Vezi acici schita pentru stupul de 12 rame.
http://apiardeal.ro/romikele/desene_apicole/1024x768/stup12Rcat10rame_v1.png
http://apiardeal.ro/romikele/desene_apicole/1024x768/stup12Rcat10rame_v2.png
http://apiardeal.ro/romikele/desene_apicole/stupi/stup12rame/1-fund-antivarroa_stup12rame.png
http://apiardeal.ro/romikele/desene_apicole/stupi/stup12rame/4-podisor_simplu_12R.png
(schitele sunt ale lui Romikele si le gasesti pe www.apiardeal.ro. in sectiunea Documente

La cel de 10 rame difera doar latimea. La cel de 12 rame dimensiunea exterioara cu scandura de 25mm este un patrat cu laturile de 500mm, iar la cel de 10 rame dimensiunile exterioare sunt 500mm x 430mm. Dimensiunile interioare pentru 12r sunt 450x450mm, la cel de 10r acestea sunt 450x380mm.
Daca folosesti scandura cu grosimea de 20mm atunci dimensiunile sunt:
12R: 490x490mm (interior 450x450mm)
10R: 490x420 (interioar 450*380mm)

elvis:
multumesc :beer: :beer: :beer: :beer:

Porfy66:
Inca o precizare deoarece acum am observat in schite. Eu personal faltul superioar al corpului pe care se vor sprijini umerii ramelor il fac de 20mm adancime si nu de 10mm cum e in schita de mai sus. De ce? Pentru ca astfel imi ramane un spatiu de 10-11 mm deasupra ramelor lucru folositor atunci cand peste cuib pun un podisor simplu cu despartitura pe mijloc si nu mai strivesc albina. Plus ca intre partea inferioara a ramei si marginea corpului nu raman acei 10mm. Eu am fundurile cu un brau de 20 cm intaltime si atunci as avea intre fundul stupului si marginea inferioara a ramelor 30mm. Din carti acest spatiu trebuie sa fie de 20mm altfel incep sa creasca faguri acolo...
Bafta! Si atentie la degete!
 :hi: :hi: :hi:

romikele:
La tipul de stup din acele schite eu folosesc obligatoriu o rama de hranire, ca un cat inalt de 85mm.
De ce 85 si nu mai putin? Pentru ca la nevoie, impreuna cu un cat de 1/2 redus, inalt de 155mm, rezulta un corp de 240 mm inaltime, util pentru rame de ME, fara alta investitie.
Avantajul faltului de 10x10mm este ca ramele sunt mai bine fixate de corpul de deasupra lor, avantaj la transport, iar spatiul de sub rama evita strivirea albinelor la manevrare.

Evident ca fiecare poate adapta la nevoile proprii.
Dupa ce trece nebunia cu adunarea generala si targul, voi revedea toate schitele si voi incerca sa le organizez pe tipuri si variante intr-un document pdf.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă