Intrebarea zilei(Citit de 135563 ori)
Intrebarea zilei : Decembrie 26, 2010, 04:56:48 p.m.


  Am deschis acest topic numai pentru intrebari puse de apicultori ,si numai din domeniu apicol ,in acest fel eu consider ca se poate primi raspuns la intrebari mai repede si la subiect ,ne fiind nevoie sa mai cautam dupa topicuri in speranta sa gasim raspuns problemei noastre . Daca sint mai multe intrebari intresante intr-o zi acestea se vor posta in zilele cind va fi liber ,si data cind a fost pusa intrebarea .
 Un mic regulament .
  1. Intrebarile sa fie cit mai actuale functie de sezon .( se va posta cea mai interesanta intrebare din ziua respectiva )
  2. Intrebarile sa fie trimise pe M.P. initiatorului pentru selectare , pot fi mai multe intrebari si aceeasi problema ,iar intrebarea va fi numai una .
  3. Va fi postat numele celui ce intreaba ,intrebarile anonime nu se vor posta .
 Rog moderatori sa ne ajute in sensul de a muta s-au sterge orice postare a carui raspuns nu sr regaseste in intrebare .
  Multumesc tuturor pentru intelegereRe: Intrebarea zilei Răspuns #1 : Decembrie 27, 2010, 12:34:31 p.m.

 Cipry-Tony .....Intrebare
 
 De cind este indicat sa se puna turte la albine ?Re: Intrebarea zilei Răspuns #2 : Decembrie 27, 2010, 05:28:12 p.m.
La intrebarea " De cind este indicat sa se puna turte la albine ?"Indicat sa punem turte abinelor este cind nu mai au mincare..De regula mincarea o pun dupa Sf Ion pina atunci nu socot ca stupi au nevoie de hranire.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

 http://stiridinstuparit.blogspot.com/Re: Intrebarea zilei Răspuns #3 : Decembrie 27, 2010, 05:36:13 p.m.
  indicat este sa avem non-stop turte in stupi.Re: Intrebarea zilei Răspuns #4 : Decembrie 27, 2010, 05:37:09 p.m.
Turta se pune cand ghemul se afla la mijloc si sus, mai precis daca este afanat si ocupa si spatiul intre podisor si fagure. Turta se pune doar daca familia mai are si miere. Daca nu are se pune obligatoriu punga cu miere, sau cum am auzit cu apiinvert. Poate sa fie din acela cumparat sau dupa metoda GICA>Re: Intrebarea zilei Răspuns #5 : Decembrie 27, 2010, 05:39:59 p.m.
eu cred ca nu exista o data anume!
ca termen general, turtele sunt date atunci cand mierea este pe sfarsite!
depinde cum am pregatit familia pentru iernare. dar si de timp! daca timpul este cald, cum s-a intamplat anul acesta, consumul de mier este mare!
asa ca trebuie sa fim pregatiti cu turte in orice moiment, dupa decembrie!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti …nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!Re: Intrebarea zilei Răspuns #6 : Decembrie 27, 2010, 05:44:18 p.m.
Dragos poti sa-mi explici 'indicat este sa avem non-stop turte in stupi.". Imi scapa motivarea.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

 http://stiridinstuparit.blogspot.com/Re: Intrebarea zilei Răspuns #7 : Decembrie 27, 2010, 05:50:24 p.m.
Sunt si stupari care pun turta de toamna dupa ce da frigul sa nu mai deranjeze familia iarna. Este o buna metoda. Totusi sunt si cazuri in care familia are foarte multa miere si totusi se pune turta deasupra cuibului. Se pune pentru a nu fi nevoite albinele sa-si paraseasca puietul, lucru pe care de altfel nu-l fac, mai bine mor de foame. Mor cand nu-si pot muta ghemul pe mancare la temperaturi foarte scazute.Re: Intrebarea zilei Răspuns #8 : Decembrie 27, 2010, 05:59:56 p.m.
Nu stiu cit de bina e metoda dar cum facem cu proviziile de iarna si cu aprecierea lor si multe altele legate de provizii( calitatea lor etc).Ptr zilele de iarna subiect de discutii.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

 http://stiridinstuparit.blogspot.com/Re: Intrebarea zilei Răspuns #9 : Decembrie 27, 2010, 11:52:01 p.m.
Desi am miere suficienta in stupi, deja am inceput sa le pun turta deasupra. Le-am dat la unii de pe pavilion, inainte de craciun, cand a fost mai cald, iar zilele urmatoare, cum bag mierea in punga, cum o sa le pun si la ceilalti. Din cate am observat, miere e suficienta in ei, au coroanele aprope intregi. CE au consumat, au consumat din partea inferioara a ramei. Le administrez cate o turta pt a sta linistit in cazul in care nu s-ar deplasa ghemul in lateral. CE le pun eu deasupra ghemului, le ajunge pana la sfarsitului lui ianuarie.
Iar daca o parte din ghem se alfa intre podisor si rame, nu inseamna, neaparat, ca si-au terminat rezervele de hrana din cuib. Se ridica deasupra si datorita faptului ca se incalzesc mai bine. La mine, la vertical, gasesc albina sub podisor in fiecare anm chiar daca au miere suficienta. La orizontal, mai greu...si asta datorita faptului ca tin zita deasupra ghemuluiRe: Intrebarea zilei Răspuns #10 : Decembrie 28, 2010, 09:17:43 a.m.
am vazut de citeva zile un pitigoi ca se tot invirte in jurul stupilor , ce sa fac  ???  sa-i fac cunostinta cu pisica  sau sa-l las in pace ???

banuiesc ca cei cu protectia pasarilor vor sa "zica ceva ".Re: Intrebarea zilei Răspuns #11 : Decembrie 28, 2010, 09:29:43 a.m.
Lasa-l in pace, ca iti face curat in jurul stupilor! Mananca albinele moarte!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTubeRe: Intrebarea zilei Răspuns #12 : Decembrie 28, 2010, 03:46:24 p.m.
am vazut de citeva zile un pitigoi ca se tot invirte in jurul stupilor , ce sa fac  ???  sa-i fac cunostinta cu pisica  sau sa-l las in pace ???

banuiesc ca cei cu protectia pasarilor vor sa "zica ceva ".
Si ce sa faca ,, cei cu protectia pasarilor " sa omoare pisica ! :rotfl:Re: Intrebarea zilei Răspuns #13 : Decembrie 29, 2010, 05:49:07 a.m.

 Cipry-Tony .....Intrebare
 
 De cind este indicat sa se puna turte la albine ?
  Normal este sa nu se intervina cu turte in timpul  ierni  ci sa lasam  mancare suficienta in cuib  pina  in martie, cand incepe crestera masiva de puiet si stimularile sunt o necesitate  :nono:Re: Intrebarea zilei Răspuns #14 : Ianuarie 02, 2011, 11:40:11 p.m.
am o nelamurire
am folosit o punga mai groasa pentru placile de zahar kandi si acum ma tem ca albinele nu o vor putea perfora.
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro