Polenul ca remediu naturist

Creat de pharaonu75, Decembrie 07, 2010, 10:40:22 AM

« precedentul - următorul »

cipriene

sa speram ca nu sunt si gravide in preajma ^:)^
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 10:47:08 PM
Puteam sa pun pozele astea, insa primele mi s-au parut mai sugestive!
Nu-i asa Florine??? =)) =)) =))


EFECT ZERO

vazut si atat, daca nu gustat,
nu ma pot pronunta, pot fi doar desenate, deci... nu mananc hartie
cand le ai pe masa, dai un tel si vin sau trimiti curieratul si platesc eu ramburs
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

cipriene

cu toate ca este un aliment atat de complex, nu este promovat la adevarata lui valoare.
cred ca at fi bine ca noi apicultori sa-l promovam mai bine. spun asta pt ca majoritatea oamenilor care aud de un stupar, primul lucru la care se gandesc este mierea.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

cipriene

acum ceva vreme am vorbit cu un stupar cu ceva experienta de la care am inteles ca mierea pentru el este subprodus. produsele cu adevar valoroase pentru el erau veninul, ceara, propolisul, polenul si laptisorul de matca. asta da viziune asupra apiculturii..
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

pharaonu75

Polenul crud – proprietati terapeutice si indicatii


Cand incercam sa intelegem proprietatile polenului, ca si pe ale oricarui produs al stupului, trebuie sa pornim de la analiza scopului pentru care albinele il recolteaza. Pentru albine polenul are o insemnatate deosebita, fiind sursa lor principala de hrana, de proteine, de vitamine, minerale si alti micronutrienti. De calitatea polenului adus la stup depind atat vigoarea familiei de albine, cat si capacitatea de aparare, prin taria veninului lor. De asemenea, cu cat polenul este mai bun, cu atat laptisorul de matca este mai valoros. Sunt astfel mai bine hranite larvele tinere si matca. Trantorii consuma si ei mult polen, ceea ce le confera putere si fecunditate.
Polenul floral este, de fapt, celula sexuala masculina a plantei. Este dispus ca o pulbere fina pe stamine. Albinele preiau aceasta pulbere, apoi o amesteca cu miere si nectar regurgitate, cat si cu secretii proprii. Astfel, pot sa formeze granulele colorate binecunoscute, adica polenul apicol sau recoltat de albine, care ajunge in stup ori in recoltatoarele apicultorilor. Pentru a forma o singura granula de polen, albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori.
Compozitia si proprietatile organoleptice ale diferitelor tipuri de polen difera in functie de genul si specia plantelor de origine, precum si de momentul recoltarii. Dupa cum florile se schimba pe parcursul anului, vom afla si la diferitele loturi de polen apicol gusturi diverse, mirosuri, arome, culori. Este o varietate naturala care ofera placere si utilitate consumatorului, tot la fel cum alimentatia noastra trebuie sa fie, in general, variata si echilibrata. Fiind o celula sexuala a plantelor, e firesc ca polenul este incarcat cu acele principii care sunt necesare unei noi fiinte spre a se forma si dezvolta. In plus, cum multe plante sunt medicinale, el poate transfera si proprietatile lor terapeutice.



Insusirile medicale ale polenului crud
Refacerea florei intestinale

Lucru destul de putin cunoscut, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetarile microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvaluit un important continut in lactobacili si bifidobacterii a caror provenienta se afla in stomacul albinelor. Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituala. Prin continutul sau de lactobacili natural dezvoltati, polenul crud apicol se poate lua la intrecere cu iaurtul. Totodata, prezenta lactobacililor naturali din polen realizeaza si o inhibitie directa asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. In plus, polenul crud contine cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejeaza contra instalarii unor micoze. Polenul uscat nu exercita aceste actiuni. Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. In schimb, daca e pastrat crud, la congelator, ele raman intr-o stare latenta, iar la decongelare redevin active.



Polenul crud – polivitaminizant

In polenul crud se gaseste o generoasa paleta de vitamine, atat liposolubile – A (si provitamina A), D, E, F -, cat si hidrosolubile – C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H). Unele dintre ele se gasesc in cantitati atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata. Vitamina A este cunoscuta si drept vitamina ochiului. In polenul poliflor se gasesc mari cantitati de provitamina A; in unele sorturi (salcam galben) chiar de 20 de ori mai mult decat in morcovi. Tocoferolul (E) isi trage denumirea din grecescul "tokos" care inseamna "a naste" si este considerat vitamina fertilitatii. Vitamina P (rutin) este trofica a peretilor tuturor vaselor de sange, in special a capilarelor, fiind si antitrombotica; previne hemoragiile, cu deosebire cerebrale si retiniene; mentine metabolismul oxidativ al tesutului nervos. Biotina are un rol cheie in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor, precum si in procesele de eliminare a bioxidului de carbon. In cantitati importante se gaseste si Vitamina B3 (niacina). Intre altele, ea este implicata in protectia contra mutatiilor genetice, fiind utila in preventia cancerului. De asemenea este multa vitamina B1.
Merita mentionat ca B1 este pierdut in mod exagerat de catre cei care au un regim alimentar bogat in zahar rafinat. Acesta este omniprezent azi, chiar si in produse ce nu sunt deserturi (mustar, paine, chipsuri, sosuri...). Carenta de B1 creata astfel artificial afecteaza sever sistemul nervos. Ceea ce este una dintre explicatiile pentru tulburarile de comportament de la copii si adolescenti, astazi mari consumatori de dulciuri si sucuri. Vitamina B9 (acidul folic), de asemenea bine reprezentata in polen, protejeaza contra anemiei, trombocitopeniei si altor anormalitati sanguine. In privinta vitaminei C, daca se consuma polenul asa cum este recomandat de regula, adica dizolvat in apa si suc de lamaie, sau intr-un suc fresh, se acopera cea mai mare parte din necesarul zilnic. Polenul are doar urme de vitamina D, dar joaca un rol important in producerea ei de catre organism, prin stimularea activitatii enzimatice. In mod indirect, polenul favorizeaza normalizarea nivelului sanguin de vitamina K antihemoragica, care este produsa in corp de catre flora intestinala. Polenul normalizeaza flora prin lactobacili si o hraneste prin nutrienti.
De mentionat ca in zilele noastre carentele vitaminice sunt multiple. Alimentatia moderna este multiplu saracita in vitamine, datorita chimizarii exagerate din agricultura, procesarilor multiple din industria alimentara, cat si aditivarii chimice a alimentelor. In plus, consumul exagerat de alcool, tutun, zahar rafinat, antibiotice accentueaza carentele. Medicina conventionala incearca sa compenseze cu vitaminele si polivitaminele de sinteza din farmacii. Dar cine poate calcula exact necesarul fiecarui organism, cine poate spune cat se absorb vitaminele de sinteza si cat de bine sunt ele utilizate de organism? Un exemplu in extremis asupra eficientei lor la administrarea de lunga durata il constituie copiii supra-ponderali, datorita hipervitaminizarii. Astazi, toti medicii se confrunta cu situatii patologice tot mai complexe, ce includ poli-carente vitaminice. Cu atat mai util este un polivitaminizant natural, din care corpul isi extrage armonios ce si cat are nevoie.



Polenul crud – polimineralizant

Absorbtia si functionarea corecta a unor minerale este conditionata de alte minerale ori vitamine. Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu. La fel putem extinde dezbaterea pentru oricare dintre elementele minerale ale corpului nostru. Daca facem analize de sange si determinam o carenta oarecare, sa zicem de calciu, nu inseamna ca daca luam calciu singular, problema e rezolvata; trebuie ca si restul componentelor aflate in inter-relatie cu el sa fie la niveluri corespunzatoare, spre a reveni la echilibru. Aceste relatii se pot normaliza printr-un aport complex de elemente nutritive, oferite inter-relationar la "pachet", de anumite produse. Polenul crud este unul dintre cele mai importante.
In polenul crud se gasesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De mentionat ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na si ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Atrag in mod particular atentia asupra catorva dintre ele. Zincul, desi aflat in organism in cantitati foarte mici, mai putin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestioneaza viata. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multa vreme, aflat in cantitati mici in intreaga natura, iar in corpul uman circa 20 mg. Dupa nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursa naturala de seleniu. Borul, un element putin cunoscut, este necesar pentru rezistenta oaselor, stimuleaza functiile cerebrale si vivacitatea mentala, favorizeaza somnul, contribuie la reglarea secretiilor de hormoni sexuali. Se gaseste destul putin in surse naturale, iar polenul este una dintre ele.



Polenul – aliment functional

In medie, polenul poliflor contine: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apa 7-11%, fibre solubile si insolubile 13-14%.
Proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fara eforturi din partea organismului. Bogatia de aminoacizi intrece in medie de 3 ori oul, branza si carnea.
Numarul reactiilor chimice (cunoscute) care au loc in organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de catre enzime. In polen se gasesc circa 100 de enzime, cat si co-enzime si pro-enzime.
Astazi se stie tot mai mult despre necesitatea consumarii de antioxidante, spre a preveni imbatranirea si imbolnavirile, in special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A si E, care se gasesc in mari cantitati in polen. Dar o mai intensa actiune antioxidanta o confera polenului flavonoidele din compozitia sa. Se considera ca unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decat vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivaleaza cu consumul a 1350 g de broccoli... Flavonoidele reduc incidenta cancerelor (ex. san, prostata) asociate regimurilor alimentare bogate in grasimi saturate. Fitosterolii din polen reduc absorbtia colesterolului si influenteaza excretia de saruri biliare, reducand incidenta cancerelor rectal si de colon. Totodata mentin echilibrul mecanismelor imune.



Ce indicatii are polenul

Afectiuni hepatice. Polenul este un foarte puternic hepato-protector si hepato-trofic, fiind indicat de la simpla steatoza, hepatite acute si cronice, pana la ciroze si cancere hepatice. De asemenea, sustine ficatul, flora intestinala si intregul organism, prin multiple mecanisme, in cursul altor terapii conventionale. Este de mare folos ca adjuvant in chimio-terapie si radioterapie, unde efectele favorabile sunt vadite de starea clinica si analizele bune de sange.
Cancerul de prostata – Inca de mult timp, polenul era cunoscut ca eficient in prevenirea si tratarea afectiunilor prostatei. Cercetarile de laborator au dezvaluit cateva dintre mecanismele implicate. Seleniul din polen reface rezervele din testicule si canalele adiacente prostatei, de unde se pierde prin sperma. Acesta este un puternic antioxidant si anticanceros. Fitosterolii sustin buna functionare a prostatei si reduc incidenta hiperplaziei de prostata. Odata cu varsta se cunoaste ca scade capacitatea endogena de sinteza a vitaminei D, care este implicata si in buna functionare a prostatei, implicit, atunci cand lipseste, in cancerul de prostata. Dar producerea vitaminei D este favorizata de polen pe cai enzimatice. Vitamina E si zincul protejeaza de asemenea contra cancerului. Flavonoidele din polen, prin actiunea lor intens antioxidanta, protejeaza contra peroxidarii grasimilor saturate, ce sunt implicate in cancerul de prostata, ca si in cel de san.
Cancerul de san la femei prezinta, sub raport cauzal, unele similaritati cu cel de prostata la barbati. Elementele descrise mai sus, cat si un regim alimentar bogat in fibre solubile (prezente in polen) si acizi grasi polinesaturati, contribuie la profilaxia si tratamentul acestor tipuri de cancer.
Colesterol si trigliceride – O doza de 30 g polen asigura circa 15% din ratia zilnica de fibre. Aceasta contribuie la reducerea LDL colesterolului. Polenul tinde sa normalizeze si nivelurile de trigliceride in conditiile in care alimentatia si stresul sunt corect gestionate.
Polenul in profilaxia osteoporozei este mentionat de dr. Patrice Percie du Sert in cartea sa. Studii facute pe sobolani au demonstrat ca polenul previne resorbtia osoasa. Polenul sustine producerea de vitamina D, cat si absorbtia si utilizarea calciului si fosforului.
Este un bun trofic pentru creier, lucru remarcat de studentii in sesiune. Polenul crud este util in activitatea intelectuala intensa, depresii, pentru reducerea efectelor stresului prelungit, a oboselii cronice.
Cure de slabire – persoanele supraponderale, datorita regimului lor alimentar defectuos, sunt de regula multicarentate si constipate. Polenul le este de mare folos. Fibrele si lactobacilii refac flora intestinala si combat constipatia. Asa cum si practica o arata direct, el este de folos in curele de slabire, asociat cu o alimentatie echilibrata, dominata de vegetale. In aceste cazuri, polenul poate inlocui una-doua mese pe zi.
Polenul crud este indicat in toate starile carentiale, inclusiv anemii de orice natura. La femeile cu menstruatii abundente, imbunatateste calitatea sangelui si contribuie la reglajul functiilor hormonale.
Polenul este un bun trofic muscular, fiind adecvat sportivilor si tuturor acelora care desfasoara activitate fizica intensa si au nevoie de o buna structura musculara. Sustine si muschiul cardiac, hraneste bine peretii tuturor vaselor de sange. De aceea este deosebit de util in profilaxia si tratamentul afectiunilor cardio-vasculare.



Polenul crud si alergiile

Este bine de lamurit ca alergiile de primavara sunt determinate de polenurile purtate de vant, si nu de polenurile recoltate de albine. Alergiile la polenurile recoltate de albine, in special la polenul crud, sunt cazuri rarisime. Aceasta nu trebuie sa ne sperie, asa cum, de exemplu, nici faptul ca unele persoane sunt alergice la capsuni nu ne face sa nu le mai savuram. Dimpotriva, s-a observat la persoanele cu alergii de primavara ca daca consuma curent polen crud (minim 3 lingurite/zi) fenomenele alergice se reduc. Polenul crud (nu si cel uscat) poate fi utilizat in general in terapia alergiilor.


formula-as.ro
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Florin-braileanul (FlorinI)

multumim  pharaoanne, pentru informatii
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

antiopa din ardeal

  De fapt eu sunt cel care trebuia sa multumeasca mai demult (scuze de intarziere). Trebuie sa recunosc faptul ca de ceva vreme ma framanta acest produs si utilizarea lui.
  Consider ca este un produs necunoscut de marea majoritate a populatiei si deoarece face f bine la sanatate (verificat pe propria-mi piele) m-am gandit sa fac ceva ca lumea sa-l cunoasca si sa-l foloseasca. Acesta este motivul pentru care incep o campanie de promovare. Si cred ca este benefic pentru toti apicultorii care se ocupa de polen ca acest produs sa fie cunoscut in toate colturile tarii. La puterea mea financiara =)) campania va acoperi doar zona de resedinta si un pic imprejurimile si de aceea propun celor interesati sa incerce asa ceva acolo unde isi desfasoara activitatea.
  Se baga cineva?

mosunick

 =D> =D> =D>
Multumesc Pharaonului ca are grija de poporu' lui...  ^:)^ ^:)^ ^:)^ :hi: :hi: :hi:
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

Marius-ursulakhe

pharaonu75 -esti un adevarat domn pt ca ne furnizezi atatea informatii utile ^:)^   :hi: