Tratamentul cu Varachet

Creat de bucovineanu, August 31, 2008, 01:12:13 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Suntem in perioada cand se fac tratamente cu Varachet. Cand considerati ca este mai potrivt sa se faca aceste tratamente dimineata sau seara?

gudas valentin

Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

Dimineata.Am observat o intensificare a zborului dupa tratament(fara furtisag).Dar cred ca e una dintre fixatiile mele.Tratamentul facut seara mi se pare mult mai comod.

eusebiu

Dimineata nu-mi permit(serviciu),stupii la tara,eu la oras ramane seara.comoditate...cand sunt liber vreau sa fac ochi mai tarziu.

bee_lover

Dimineata,da cat mai devreme ca daca nu la stupii mai puternici deja o sa fie plecate multe si care intorcandu-se nu o sa mai poate intra neavand parte de tratament!

Cristian IONITA

dimineata devreme devreme .... sa prindeti toata albina in stupi si apoi sa aiba timp sa iasa sa se "aeriseasca"
nu mai am chef sa repet postarile dar am descris cu amanunte si poze cum fac eu tratamentul cu varachet aici http://stuparitul.3xforum.ro/post/2575/ ... _varachet/

PricopArthur

Consider ca dimineata devreme e bine, dar inainte de a iesi albinele la cules. In caz contrar, albinele zburatoare ce se intorc din camp, vor avea suficiente capuse pt a reinfecta stupul.
Miere multă şi inimă curată!

balasbebe

Seara este periculos, sa se faca tratamentul. Temperaturile, pot sa scada mult sub 12 grade, si atunci familia, se poate intoxica. Eu personal am patit, si de aceea recomand, doar dimineata.
Tratamentul se face prin inchiderea devreme a tuturor familiilor de albine, cu burete, si pe urma se incepe tratamentul. Astfel vom avea toate albinele acasa. Ma refer la cei cu stupi mai multi. La fel, bnzile se pot impregna din timp, cu varachet, dupa care le vom da foc pe rand. ZAtentie si la numarul de picaturi, sa nu faceti exces. Chiar daca mai mor si albine, este mai bine acum, decat mai tarziu. Albinele afectate de varroa, oricum nu vor traversa iarna.

bucovineanu

Vad ca majoritatea colegilor care au postat la acest subiect fac tratamentul dimineata. De cand a aparut Varachetul eu am facut tratamente numai seara.
Am facut tratamente si in luna octombrie cand noaptea temperaturile scad  sub 12 grade si nu au fost niciodata probleme. In acest caz incep tratamentul mai devreme inspre seara.Important este ca in momentul tratamentului albinele sa nu fie stranse in ghem pentru ca in acest caz fumul nu patrunde in ghem si eficacitatea este foarte scazuta. Consider ca este mai bine sa facem tratamantele seara pentru ca in mod sigur atunci toate albinele sunt in stup.
Daca avem mai multi stupi si vom face tratamentele dimineata, atunci in mod sigur la ultimii stupi o parte o parte din albine au plecat la camp si raman netratate. De asemenea daca tratam seara albinele vor sta mai mult timp in fum si consider ca astfel tratamentul este mai eficace. Intoxicatii putem avea daca marim prea mult nr de picaturi.
Vad de asemenea ca foarte multi colegi au terminat tratamentele.Oare nu mai au puiet in stupi? Eu fac 2 tratamente spre sfarsitul  lunii septembrie si ultimul in octombrie si atunci in unele familii mai am puiet.Abia apoi pun benzile de mavrirol si au efect maxim deoarece albinele nu le propolizeaza.

PricopArthur

Citat din: balasSeara este periculos, sa se faca tratamentul. Temperaturile, pot sa scada mult sub 12 grade, si atunci familia, se poate intoxica. Eu personal am patit, si de aceea recomand, doar dimineata.
Tratamentul se face prin inchiderea devreme a tuturor familiilor de albine, cu burete, si pe urma se incepe tratamentul. Astfel vom avea toate albinele acasa. Ma refer la cei cu stupi mai multi. La fel, bnzile se pot impregna din timp, cu varachet, dupa care le vom da foc pe rand. ZAtentie si la numarul de picaturi, sa nu faceti exces. Chiar daca mai mor si albine, este mai bine acum, decat mai tarziu. Albinele afectate de varroa, oricum nu vor traversa iarna.
Nu am facut tratamentul decat seara. Important este ca albinele sa nu fie in ghem. Dealtfel, pe la noi toamna este lunga si nu prea ne lovim de un asemenea impediment.
Nu stiam insa ca benzile pot fi impregnate inainte de tratament cu mai mult timp.
Miere multă şi inimă curată!

Cristian IONITA

la toate pbe-le ridicate de dumneavoastra exista solutii daca ai stupi cu fund antivarooa si gratii cu aerisire
mai intai se pun gratiile la TOTI stupi ... asa ca nu prea mai au cum sa iasa la zbor
dupa tratament .... se desoptureaza urdinusul (dar nu si gratia) si se scoata tabla de pe fund astfel incat albinele sa aiba aerisire dar .... sa nu paraseasca stupul si se mai tin asa inca 1/2 h ca tratamentul sa-si faca efectul pe deplin
tratamentul cu varachet este bine sa fie facut mai devreme ptr a ne asigura ca albinel;e care vor ierna nu au fost deja afectate de varoo .....
de aceea ewu fac tratament acum .... pana maxim 15 septembrie - 3 serii - si o sa mai fac inca unul in dupa 15 octombrie cand nu mai exista puiet in stup
benziule de mavrirol le pun pe la 1 octomnbrie ..... le repozitionez cand dupa 15 oct si lew las asa pana la revizia de primavara

stefan1

Am facut rar ,doar la unii stupi, tratament si cu mavrirol. Eu am folie peste rame. Puneam benzile intre rame, dar am inteles ca se indica sa se puna pe spetezele ramelor. Intreb care este procedeul, ca daca se foloseste folie, nu prea au albinele acces la banda si evaporarea e partial impiedicata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Pentru a avea eficacitate Fluvalinatul din benzi trebuie sa vina in contact direct cu albinele. Avand concentratie scazuta efectul vaporilor este mic. De aceea benzile trebuie montate in asa fel incat albinele sa aiba contact cu ele. Intradevar daca se pun sub folie efectul este mult diminuat.Puse intre rame, albinele rod fagurii de langa ele pentru a se putea deplasa fara sa le atinga.
Cred ca trebuie puse tot peste spetezele ramelor,peste ele niste sipcute inguste care sa impiedice folia sa se lipeasca de rame.
Nu stiu daca punand picaturile cu mult inainte de ardere eficacitatea este aceeasi.
Ne pot spune cei  care ard benzile cu dispozitivul de la sarbi, unde e recomandat acest lucru
"benziule de mavrirol le pun pe la 1 octomnbrie ..... le repozitionez cand dupa 15 oct si lew las asa pana la revizia de toamna"
Raman benzile in stup un an intreg?Inseamna ca in urmatorul an nu mai e nevoie de nici un tratament........
.

PricopArthur

Citat din: stefan1Am facut rar ,doar la unii stupi, tratament si cu mavrirol. Eu am folie peste rame. Puneam benzile intre rame, dar am inteles ca se indica sa se puna pe spetezele ramelor. Intreb care este procedeul, ca daca se foloseste folie, nu prea au albinele acces la banda si evaporarea e partial impiedicata.
Eu in loc de podisoare am plasa de tantari (din plastic). Ca sa o distantez putin de letisoarele superioare ale ramelor, pun 2 - 3 crengute, sau deseuri din prelucrarea lemnului intre ele. Cred ca asa ceva ar rezolva si problema accesului albinelor la benzile de mavrirol.
Miere multă şi inimă curată!

Cristian IONITA

m modificat ... e vorba de revizia de primavara  :zzz:a