Septembrie

Creat de dragos2006, Septembrie 01, 2010, 04:00:49 PM

« precedentul - următorul »

D006

 Citat din "proapicultura"



Apidiagnoza
Odată cu venirea toamnei familiile de albine îşi încep pregătirea pentru iernare. Această perioadă se caracterizează prin aceea că numărul de albine, intensitatea creşterii puietului şi activitatea de zbor se diminuează.
Luna echinocţiului de toamnă - calendarul marcând în 23 septembrie - data la care ziua este egală cu noaptea, se caracterizează ca o perioadă când la albinele de iernare se apropie de sfârşit acumularea în organism a unor importante cantităţi de glucide, protide şi lipide care alcătuiesc aşa-numitul "corp gras" situat în partea dorsală ca o căptuşeală sub învelişul chitinos, deasupra diafragmei. Glucidele sunt indispensabile funcţionării muşchilor, lipidele compun rezervele necesare metabolismului iar proteinele vor intra în hrana larvelor şi a mătcilor în perioada rece când albinele nu culeg polen din natură. Albinele crescute în această perioadă sunt diferite de cele eclozionate în timpul verii, prin faptul că acestea pot trăi 7-8 luni spre deosebire de cele de vară la care durata medie de viaţă este de 35-45 zile. Aceasta se datorează modificărilor în structura biologică şi fiziologică a albinelor de iarnă, la care se dezvoltă acest organ specializat în acumularea de rezerve de proteine şi grăsimi, pe seama consumului de păstură. Corpul gras se dezvoltă numai la albinele de iarnă. Supravieţuirea acestor albine se datorează şi faptului că ele participă mai puţin la creşterea de puiet şi la activitatea de cules de nectar.
Nopţile reci fac ca albinele să se strângă pe fagurii de puiet din mijlocul cuiburilor. În această perioadă, mătcile depun din ce în ce mai puţine ouă, iar în condiţiile de lipsă de cules ponta poate înceta. Cantitatea de larve din cuib este din ce în ce mai mică şi uneori spre sfârşitul lunii în stup nu mai există puiet.
Apariţia unor culesuri de nectar şi polen poate spori activitatea familiei dar nu la intensitatea de la începutul verii. Desigur, un cules de întreţinere ar fi binevenit dar vegetaţia de interes apicol se diminuează pe zi ce trece excepţie făcând zonele inundabile din luncile apelor curgătoare sau din Delta Dunării unde se mai găsesc specii vegetale de interes apicol aflate în diferite fenofaze de înflorire (început, maxim sau sfârşit) după cum evoluează în arealul respectiv condiţiile meteorologice (temperatura aerului şi precipitaţiile).Valorificarea unor surse târzii de cules asigură un plus de miere şi păstură în rezervele de hrană pentru iernare şi determină evitarea furtişagului în cazul administrării siropului de zahăr menit completării rezervelor.
Încă o manifestare caracteristică acestei perioade constă în izgonirea trântorilor din stup. De asemenea se intensifică propolizarea cuiburilor.
Revizia amănunţită a stării flecarei familii de albine din stupină, chiar de la începutul lunii, oferă stuparului acele constatări ce îi vor direcţiona toate acţiunile ce vizează iernarea fără pierderi şi menţinerea capacităţilor productive ale familiilor de albine în viitorul sezon apicol activ.
Cele mai mari pierderi de familii de albine se produc în stupină în timpul sezonului rece. Este deci de maximă importanţă ca toate pregătirile de iernare să se facă prin intervenţii corecte, executate în timp util. Apicultorii începători sau debutanţi trebuie să apeleze la câte un coleg cu experienţă, fiecare trebuie să apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, aceştia din urmă dând nu numai sfaturi ci orânduind practic pentru iarnă în tandem cu începătorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei. Desigur, conduita apicultorului în faţa diverselor situaţii va fi diversă în funcţie de cele observate, constatate şi corect interpretate. Amănunte despre pregătirea iernării sunt redate pe larg în capitolul "Pregătirea familiilor de albine pentru iernat" din "Iernarea familiilor de albine". Pentru a reaminti încă o dată lucrările principale din această lună care trebuiesc executate în stupină enumer pe scurt

Acţiunile specifice:

În stupină
Strâmtorarea drastică a cuibului - cu ajutorul diafragmei la nivelul numărului de rame ocupate compact de albine;
Echilibrarea rezervelor de hrană între familiile stupinei cu observaţia că pe durata sezonului rece cantitatea de miere necesară unei singure familii ca rezerve de hrană este de minimum 18-20 kg;
Asigurarea rezervelor de hrană până la nivelul necesarului obligă uneori pe apicultor să intervină cu hrăniri de completare. Hrănirile se fac în porţii mai mari sau mai mici - în funcţie de viteza cu care albinele prelucrează şi depozitează hrana - administrând în hrănitor siropul de zahăr 2:1 având grijă ca la administrare să nu declanşăm furtişagul;
Legat de cantitatea şi calitatea rezervelor energetice (miere + sirop din zahăr) apicultorii sunt de acord că necesarul pentru iernare trebuie asigurat conform a trei principii şi anume:
1. Pentru 1 kg de albine sunt necesare minimum 10 kg rezerve glucidice;
2. Din totalul rezervelor cel puţin 50% trebuie să o reprezinte mierea, restul fiind formate din sirop de zahăr prelucrat de albine şi depozitat în faguri;
3. În nici un caz nu se va lăsa în stup miere de mană pentru că aceasta favorizează apariţia diareii la albine. Tot legat de calitatea mierii care compune pachetul de faguri cu rezerve se recomandă ca mierea din stup să fie pe cât posibil de salcâm, căpăcită şi provenită numai din familii de albine sănătoase;
Administrarea de stimulente nutritive este necesară mai ales în zonele de deal şi munte, unde culesurile târzii sunt de mică intensitate sau lipsesc. Stimularea se va face cu sirop de zahăr în raport de zahăr:apă = 1:1 sau 2.1. Stimularea se poate face şi prin introducerea de rame cu miere şi păstură.
În condiţiile în care matca depune între 600-800 de ouă pe zi, este necesară intensificarea pontei prin crearea de spaţiu necesar ouatului. Se vor scoate din cuib ramele cu miere şi polen şi se vor introduce după diafragmă. Acolo unde este necesar se vor introduce 1-2 faguri goi închişi la culoare. Astfel matca va oua în aceştia stimulându-se astfel creşterea puietului.
Înlocuirea mătcilor defecte sau epuizate, este o acţiune deosebit de importantă cu atât mai mult cu cât se realizează mai uşor decât vara. Se va urmări ca materialul introdus să fie de calitate superioară, crescut din suşe valoroase. Se va evita introducerea botcilor de roire sau botcilor de salvare. In stupinele unde există posibilităţi este necesară o reformă (înlocuire) de 25-50% a mătcilor cunoscând că o matcă poate fi exploatată în condiţii optime 2 sau cel mult 3 sezoane apicole.
Tratamentele de toamnă pentru diagnosticul şi combaterea varroozei pot începe şi ele se vor efectua conform indicaţiilor din prospectul medicamentului Varachet (tratamentele se repetă de trei ori la interval de 7 zile, când temperatura mediului este peste 14 grade, în zile cu soare);
Cu ocazia pregătirilor pentru iernat,echipamentul de faguri al stupinei va fi verificat şi sortat, procedându-se la reformarea şi topirea fagurilor vechi sau necorespunzători (rupţi,cu defecte, dezmembraţi sau mucegăiţi);
Familiile slabe a căror bună iernare este pusă sub semnul întrebării vor fi unificate cu alte familii slabe sau fagurii cu albine lucrătoare proveniţi de la familiile desfiinţate se vor utiliza la împuternicirea unor familii de putere medie;
Se triază şi organizează grupa familiilor de prăsilă;
Este bine ca în nopţile mai reci cuibul să fie protejat împotriva frigului.
Corpurile stupilor, capacele, fundurile, podişoarele şi suporţii pe care stau stupii se verifică şi, acolo unde este cazul, se fac reparaţiile, recondiţionările, etanşeizările şi vopsirile respective.

În atelierul stupinei:
Dezinfectarea stocului de faguri din depozit contra găselniţei.
Repararea, recondiţionarea, dezinfectarea şi vopsirea echipamentului vechi.
Construirea şi asamblarea echipamentului nou (rame, stupi, accesorii).

Organizatorice:
Organizarea reparaţiilor;
Întocmirea situaţiei pregătirii familiilor în vederea iernării;
Stabilirea producţiei globale şi producţiei marfă la miere, ceară şi alte produse.


stefanescu

Foarte frumos scrie. Da ce ne facem noi incepatorii? Citez din textul reprodus de dumneavoastra: ,,apicultorii începători sau debutanţi trebuie să apeleze la câte un coleg cu experienţă, fiecare trebuie să apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, aceştia din urmă dând nu numai sfaturi ci orânduind practic pentru iarnă în tandem cu începătorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei". Nu cunoastem pe nimeni care sa ne arate (cazul meu) ce facem? Revin la dumneavoastra si nu numai cu o rugaminte. Postati imagini video cu modul in care pregatiti un stup pentru iernare (dati si explicatii). Rugamintea o adresez nu numai domnului Dragos astept si de la ceilalti stupari cu experienta imagini.
Multumesc anticipat tuturor celor care doresc sa ajute incepatorii.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

gheco

Citat din: stefanescu din Septembrie 02, 2010, 11:20:12 AM
Foarte frumos scrie. Da ce ne facem noi incepatorii? Citez din textul reprodus de dumneavoastra: ,,apicultorii începători sau debutanţi trebuie să apeleze la câte un coleg cu experienţă, fiecare trebuie să apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, aceştia din urmă dând nu numai sfaturi ci orânduind practic pentru iarnă în tandem cu începătorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei". Nu cunoastem pe nimeni care sa ne arate (cazul meu) ce facem? Revin la dumneavoastra si nu numai cu o rugaminte. Postati imagini video cu modul in care pregatiti un stup pentru iernare (dati si explicatii). Rugamintea o adresez nu numai domnului Dragos astept si de la ceilalti stupari cu experienta imagini.
Multumesc anticipat tuturor celor care doresc sa ajute incepatorii.
Cititi pe forum si precis veti gasi informatii suficiente pentru a nu face greseli ireparabile. Puneti intrebari si precis veti primi raspunsuri. Cand aveti probleme prezentati situatia fara retineri si veti fi ajutati.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

stefanescu

Numai cu cartea in mina nu fac nimic. Ceea ce scrie pe forum am gasit si in carti. Una e sa citesti si alta e sa vezi si sa primesti explicatii. Din cauza asta am cerut niste imagini video. Probabil am cerut prea mult. Scuze.
Va multumesc
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

Adrian Roman

D-le Stefanescu, va suparati prea repede si inutil. Bibliografia este foarte clara ! Sunt convins ca stiti cum e o rama cu miere si pastura, sau numai cu miere, sau cu puiet de albine si coronita cu miere in partea superioara a ramei. Ei bine, in carti sunt date schemele de baza cu aranjamentul acestor rame pentru iernarea albinelor. Sunt aratate cele trei tipuri de rame si modul lor de aranjare, in cele trei variante de baza. Ce este foarte important, e sa asigurati caldura cuibului, tinand cont si de circulatia aerului in cuib-primenirea aerului, ca sa nu faca mucegai. Dar daca va uitati cu multa, multa atentie la filmuletele puse pe forum cu atata generozitate de d-l Dragos , veti vedea, la controlul unei familii la iesirea din iarna, felul in care a fost impachetat. Va trebuie numai rabdare sa cautati si sa va uitati. E o scoala foarte buna. Succes ! :hi:

stefanescu

Sa stiti domnule Adrian Roman ca nu m-am suparat pe nimeni. Sunt suparat numai pe mine ca ajung in perioada de toamna si nu stiu sa apreciez acoperiea pe rama cu albine, cantitatea de miere, cite rame las si cite scot, si multe altele. In iarna trecuta din cauza mea ca nu am aranjat corect (banuiesc eu) am pierdut 3 familii. Sa nu uitati ca dumneavoastra si multi ca ca dumneavoastra au avut in spate un tata, unchi, bunic,priete, vecin, etc. care v-au indrumat si teoretic si practic. Eu nu am avut pe nimeni care sa ma indrume. Tot ce fac e numai dupa carte sau din ce scrieti pe forum sau imagini video postate cu atita generozitate de dumneavoastra.
Multumesc mult de intelegere
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

gheco

Cred ca am mai scris pe undeva despre cum am inceput apicultura. Am cumparat manualul apicultorului, un abricht cu circular (de la rusi), mi-am comfectionat lazile, am cumparat 5 roi si dupa 7 ani am vandut un pavilion cu 60 familii si alte 60 familii in lazi verticale.
Lectia practica a unui stupar cu experienta a fost atunci cand am facut transferul roilor in cutiile mele.
Totul este sa-ti placa si sa vrei.
Nu contest faptul ca este mult mai usor sa vezi la cineva. Este chiar ideal.
Prin anii 90 pe internet era foarte putina informatie despre albine. Acum doar cine nu vrea nu poate sa invete.
Cand m-am hotarat sa reiau activitatea cu albinele am citit un an de zile tot ce am gasit pe net in limba romana si apoi m-am hotarat asupra sistemului de crestere a albinelor.
Si sa ma credeti ca nu m-am plictisit citind si vizionand filme si am avut de invatat multe.
Si mai este un aspect: la activitatile practice nu iese totul perfec de prima data. Prima lada facuta in aceasta vara a iesit cu 7mm mai mica si a trebuit sa o fac "proptea pentru soba". Nu am renuntat si am construit numarul de stupi planificat.
Nu am pretentia sa dau lectii cuiva. Doar vreau sa dau curaj celor care sunt la inceput.
Toate cele bune.

Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Adrian Roman

Citat din: stefanescu din Septembrie 03, 2010, 11:52:15 AM
Sa stiti domnule Adrian Roman ca nu m-am suparat pe nimeni. Sunt suparat numai pe mine ca ajung in perioada de toamna si nu stiu sa apreciez acoperiea pe rama cu albine, cantitatea de miere, cite rame las si cite scot, si multe altele. In iarna trecuta din cauza mea ca nu am aranjat corect (banuiesc eu) am pierdut 3 familii. Sa nu uitati ca dumneavoastra si multi ca ca dumneavoastra au avut in spate un tata, unchi, bunic,priete, vecin, etc. care v-au indrumat si teoretic si practic. Eu nu am avut pe nimeni care sa ma indrume. Tot ce fac e numai dupa carte sau din ce scrieti pe forum sau imagini video postate cu atita generozitate de dumneavoastra.
Multumesc mult de intelegere
N-am avut nici eu pe nimenea la inceputuri, dar un an bun inainte, am citit tot ce am gasit. Aprecierea critica, cu tot felul de corecturi, am primit-o dupa vreo doi ani de practica. Fiti optimist, se invata multe din mers.. :hi: :nod:

prisecarul

si eu la inceput nu am avut pe nimeni in apropiere cu care sa ma consult. am cumparat 5 stupi, pe care dupa 2 ani i-am pierdut!
am luat-o de la capat cu 2 stupi, am citit mult, am intrebat, am primit sau nu raspunsurile cele mai bune, dar am inteles ca nu trebuie sa astept mura-n gura totul!
a trebuit sa pricep unele  lucruri printre randuri, dar repet sursa principala sunt topicurile!
an de an, luna de luna sunt intrebari care se repeta, iar cei cumoscatori sau cam saturat sa le spuna!
de aceea se fac trimiteri la topicuri!
de aceea spun, ca dupa ce ai citit o carte sau topicurile, pune intrerbari pentru lamurire!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

tassevasi

     Va salut domnilor ,   multi dintre noi care sintem incepatori ,va multumim si apreciem incurajarile, sfaturile , raspunsurile promte la intrbarile noastre .Mai exista si situatia multora  (si a mea )care am intrat pe net de putin timp ,pe forum la fel  si nu am avut timpul necesar de a citi din urma totul .
         De aceia noi incepatorii  in pracica apiculturii si apoi a forumrilor ,  punem intrbari care d-vs vi se par banale si la  care  s-au mai raspuns, dar ptr noi sint inportante si le asteptam cu nerabdare .
        Inca odata multumiri si va rugam intelegeti-ne .
   
       Toata stima ,     tassevasi    :hi: :hi:

Adrian Roman

Intelegerea si ajutorul dezinteresat, fac parte din "reteta" acestui minunat colectiv de pe forum. Daca va sistematizati culegerea de informatii urmand calendarul apicol, eventual chiar cu un pas inainte, veti castiga mult timp. Si cu intrebarile si raspunsurile aferente, se mai intregeste situatia care necesita rezolvare. :nod:

filip

Grija mare de acum inainte!
Daca stupul nu mai are puiet larve ori oua ,nu inseamna ca nu are MATCA.
Unele matci au incetat ouatul.
Incetarea ouatului nu-i reversibila chiar daca stimulam.
Va ponta in primavara iar.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Kiwi Bee

Dupa o iarna nasoala iata prima interventie in stup in sezonul 2010-2011.

Precum am avut o toamna lunga asa si primavara sa decalat datorita iernii umede si lungi.
Necazul vine si daca nul vrem.......... dar ceti faci cu mina ta .......!!!!!

Si asa pot spune ca din familiile/si nucleele pe care le am sint bine cu exceptia uneia care a plecat.
Am gasit doar citeva albine facind curatenie in celule.
La ultima hranire in iulie, paremise aceasta familie era cam slaba si deabia avea mincare.
Nu stiu ce sa intimplat exact deoarece nu miam petrecut prea mult timp la stupi.
Familia a fost golita de mincare mai recent(inca se facea curatenie).Am gasit si puiet racit, mort de mai multe virste.Si cele care vroiau sa iasa din celula au crapat de frig(probabil neavind cine sa le incalzeasca).Ba chiar am gasit si oua depuse de albine(3-4/celula), deci asta da semn ca mai recent sa intimplat CEVA si albine au incercat imposibilul.
Nu am facut poze la acest stup, dar era bine sa studiez pozele acasa.Ma ce destept sint ulterior!!!

Nu am stat prea mult pe ginduri si am curatat stupul in cauza apoi am trecut la urmatoarea dat fiind ca am avut timp limitat.Toata saptamina asta am avut doar 2 zile cu soare in rest lea plouat in continu.

La data asta ar trebui sa avem vinturi care deja sa fi uscat totul iar temperatura zilei este OK si acum(+15,+16).

Am avut in fiecare iarna probleme cu umezeala dar iarna asta se pare ca a fost si mai si.

Deci e clar ca deja in august trebuia sa am tratamentul pt. varroa introdus dar deabia acum au fost introduse.

Zbor de curatire sa facut bine in fiecare stup deoarece ramele sint in conditii bune pt. ouat.Reginele nici nu asteapta caci unele au puiet pe 4-5 rame sau cel putin 2(asta la nuclee).

Am decupat fagurele si din ramele claditoare si am spart cuibul la toate familiile/nucleele.

Puiet de trintori nu am gasit decit la 2 familii a cite o jumatate de palma (se vede clar cum sa decalat primavara).

Avem pomi infloriti cu asta nu e problema....... doar umezeala.Si le va mai ploua.

Albinele aduna polen si putin nectar.Toate familiile au mincare proaspata in rame.

Cu exceptia a 2 nuclee(am largit putin si aici) am deschis urdinisurile la maxim.

Cam asta ar fi parte cu VESTEA BUNA.

............Deci am deschis primul stup pt. a curata excesul de fagure de pe rame si din rama claditoare + o mica curatenie pe fundul stupului + sa indepartez hranitoarele.

Apoi cind am vazut cum arata fundul stupului....................... dar las sa vorbeasca poza de mai jos.Cam tot asa a fost la toate celelalte familii, fara exceptie.


Kiwi Bee

Ca tratament antivarroa am folosit benzi de BAYVAROL.Simplu si rapid.Doua benzi/cutie.La nucleele mai mici doar una.

De aveam un "doi lei" in buzunar toamna trecuta mias fi pus plasa la funduri dar din pacate asta mai asteapta.In orice caz nu este alta solutie, zic eu.Umezeala ma omoara.
Astfel albinele pierd timp cu regenerarea.

Tot saptamina asta am vorbit cu un stupar tinar/angajat de la o stupina cu peste 400 de familii si spunea ca nici ie nu au funduri cu plasa dar ei pun hranitoarele tip tava/cisterna peste fund si apoi vine stupul asfel tot jegul cade in hranitor.

Si cum alimentati? lam intrebat.

Pai tragem stupul la o parte si turnam sirop, a raspuns tinarul.

BARVO! mam gindit.Deci ei toarna siropul peste jeg.Ma gindeam oare ce boli pot avea in stupi dealungul anului.
Nu degeaba aceste hranitoare au fost inventate pt. a fi plasate peste stup(sub capac) ca albinele sa manince din tava curata.

In poza de mai jos se vede ce am curatat de la cca. 6 stupi.

D006

 Ce sentiment ciudat incerc : la tine a venit primavara iar la noi toamna ... :sad: