dezinsectia lemnului

Creat de dragos2006, Noiembrie 12, 2008, 02:47:27 PM

« precedentul - următorul »

D006

Am vazut la cineva un cazan in care avea soda caustica 5% si apa, unde scufunda stupul si il lasa in jur de 5 minute, apoi il scotea il spara bine cu apa curata, il lasa la soare ( ultraviolete) cateva zile , apoi il flamba.Dupa ce il ardea venea cu un slefuitor du banda si ii mai lua din negreala pe interior.
E corect procedeul ?
Pe dinafara nu ar trebui vopsit din nou ?

Cristian IONITA

pare Oki ....
pe dinafara il vopsesti daca situatia impune ... daca vopseaua intiala a rezistat tratamentului atunci nu ai de ce sa-l mai vopsesti o data

bucovineanu

Citat din: florinpngAm vazut la cineva un cazan in care avea soda caustica 5% si apa, unde scufunda stupul si il lasa in jur de 5 minute, apoi il scotea il spara bine cu apa curata, il lasa la soare ( ultraviolete) cateva zile , apoi il flamba.Dupa ce il ardea venea cu un slefuitor du banda si ii mai lua din negreala pe interior.
E corect procedeul ?
Pe dinafara nu ar trebui vopsit din nou ?
Procedeul este corect, dar trebuie aplicat numai atunci cand in stupina avem Loca.
Atunci pe langa tratamentul adecvat trebuie facuta si o dezinfectie radicala. Trebuie facuta si vopsirea exterioara. Daca nu avem boala in stupina este suficienta o dezinfectie prin flambare odata la 3-4 ani.

PricopArthur

Citat din: florinpngAm vazut la cineva un cazan in care avea soda caustica 5% si apa, unde scufunda stupul si il lasa in jur de 5 minute, apoi il scotea il spara bine cu apa curata, il lasa la soare ( ultraviolete) cateva zile , apoi il flamba.Dupa ce il ardea venea cu un slefuitor du banda si ii mai lua din negreala pe interior.
E corect procedeul ?
Pe dinafara nu ar trebui vopsit din nou ?
Ca intotdeauna, e o scapare. Dupa solutia de soda e necesara clatirea.
Nu vad in acest caz ce rol are flambarea.
Si inainte de soda trebuie curatat cu rascheta.
Dar asa cum spunea Bucovineanu, de ce sa faci atatea tratamente daca nu e necesar?
Propolisul din lada parca avea si el un rol.
Miere multă şi inimă curată!

Adrian Roman

Subscriu la rolul propolisului. Vreau sa va spun ca fac viori si in retetele de lac se foloseste de sute de ani propolisul. cu rol de impregnare a lemnului impotriva umiditatii, cariilor si a mucegaiurilor de lemn. Cand curat lada, razuiesc propolisul excedentar, dar nu prea tare. Prin flambare, uleiurile, cerumenele si rasinile se topesc si impregneaza foarte bine porii si capilarele lemnului. Folosirea sodei caustice, consider ca e necesara doar in cazuri de loca. Pentru cei ce "vopsesc" lazile la exterior cu ulei de in, sugerez folosirea unui grund-lac pe baza de ulei de in sicativ, in care se pune putina ceara de albine f. curata si propolis. Uleiul de in singur, are durabilitatea f. scazuta, in timp. Ofer cu placere modul de preparare a grundului, celor interesati. Sanatate tuturor ! :hi:

D006

Dezinfectia cu soda caustica este binevenita si nu mai trebuie continuata cu flambarea,ci doar cu o clatire abundenta cu apa ptr inlaturarea eventualelor resturi de lesie si expunerea la soare.Consider ca acest"tratament"al stupului are un efect benefic asupra dezvoltarii ulterioare a familiei de albine,lucru constatat de subsemnatul.Am practicat si flambarea,dar nu am costatat acelasi efect ca la soda caustica.Dezinfectia cu soda caustica are urmatoarele avantaje:solutia patrunde in toata colturile,crapaturile si ungherele corpului de lemn;distruge tot spectrul de potentiale boli ale albinelor,inclusiv pe cele endemice,viroze,bacterii,spori etc.Impactul asupra lemnului nu este asa de dur ca atunci cand se flambeaza[situatie in care tre sa atingem temperaturi ridicate];la care se mai adauga si stresul asupra albinei,care orice am face,mirosul de lemn ars e legat de fum=pradare miere.

Adrian Roman

Este corect ce spuneti. In fond , e o chestie de optiune, nu? Eu sunt 100% adeptul naturalului, in dauna chimicului. Sunt de acord cu puterea sodei caustice, dar, spuneti sincer, cum lucreaza lemnul cand il imbaiezi? In practica mea, nu bag albina in lada noua fara sa suflu interiorul cu tinctura de propolis, in care se pot pune si cateva picaturi de esenta de lavanda, stiut fiind ca aerul e microbiologic relativ pur, pana la 2 m in jurul unei tufe de lavanda. Principiile active din natura, in general sunt puternice si fara contraindicatii, caz dovedit de valoarea propolisului, de la imbalsamare pana la cancer. Noroc de albine, ca ne fac acest cadou nemaipomenit ! Raman la parerea ca soda caustica e buna, dar nu ca un antibiotic dat la o simpla raceala. A fost doar expunerea unui punct de vedere personal. Sanatate si treaba buna! Cu respect.

D006

am avut citiva stupi orizontali pe care i-am lasat undeva la tara cu rame pentru reforma dupa un an m-iam amintit de ei si i-am gasit invadati de gaselnita acestea s-au depus larvele in peretii stupului tinind cont de faptul ca erau cutii noi acum sunt un dezastru .cum ma sfatuiti sa le dezinfectez?

D006

Am terminat 5 corpuri de magazie saptamana trecuta si le-am pus la saramura vreo 2 ore si acuma stau la soare pt o uscare buna inainte de vopsire.
Au fost lipite si folosit suruburi galvanizate.
La fel am facut si cu 5 funduri cu plasa antivarroa.
Astept un transport de lazi SH si or sa treaca toate prin saramura la care adaug si Bleach (clor) dupa care revopsirea.
Lemnul sarat nu e bun la gust pt nicio creatura.

BOB0

Domnule Andrei, ai facut treaba pe jumatate.Iarta -ma ca t-e descurajez.?Cind vei introduce fag cu albine nu-i inf. din nou? Sarea de bucatarie (NaCl )este materia prima pentru fab. sodei caustice si al acidului clorhidric .Efectul dezinf. al NaCl i-l constitue Cl care f. parte din grupa halogenilor.....Este f. greu sa realizezi o dezinf.eficace in cazul albinelor ,din cauza modului particular al lor de viata.Sblimul ,sau aproape desublim in cazul patogenezei este cresterea  in asa zisa ,,LIBER FREE ''fata de boli. S-AU  facut asa ceva in domeniul cresterii :porcilor , pasarilor insa cu costuri uriase ,tocmai pentru a obtine produse BIO dela acestea(fara aditivi furajeri ,medicamente ,vaccinuri e,t,c.)Atita timp cit albina zboara ,i-si ia hrana din natura unde nu sunt singurele fiinte zb.,trintorii si viespile care pot veni de oriunde si patrund in orice stup cu  incarrcatura microbiena si parazitara,e.t.c.,m-a inteb,cat oare va rezista oare dezinf.cu sare in fata bolilor ??? Dezinf. este utila chiar f. utila in ruperea microbismului dar nu pe termen lung.Aceste actiuni treb.repetate periodic si completate cu tehnologii de intretinere ex. folos. fag. claditori ,inlocuirea fag.vechi si cu def.,evitarea aglomeratiilor in pastoral e.t.c.In concluzie nu o luati ca rezolvare definitiva profilaxia pin saramurarea stupilor si celelalte teh. chimice ,fizice sunt importante.

D006

Domnule BOBO, adevarat ca treburile se impart pe jumatati sau chiar sferturi ci cand e vb de dezinfectat lemn uzat sau prezervat lemn nou eu am ajuns la concluzia ca sarea este un produs natural excelent.
Restul ce ai adaugat apartin altor topicuri.

D006

salutari la toti colegi,am si eu o lada cu 2 familii primita recent,vopseaua arata putin cam rau  ar trebui sa o las asa sau sa o vopsesc, albinele deja incep sa zboare ici colo, nu o sa le deranjeze mirosul de vopsea? sau e indicat sa o vopsesc seara pana dimineata se va usca ? multumesc mult si spor la treaba tuturora :razz:

D006

E preferabil sa faci rost de alta lada si sa o faci ca noua si sa muti albinele in ea in timp ce repari si vopsesti lada veche.

D006

salutari Andrei, multumesc de sfat, asa o sa fac oricum imi tre sa am o lada disponibila, am vb cu cineva sa-mi faca doua, spor la treaba si numa bine :hi:

PricopArthur

Citat din: Adrian RomanSubscriu la rolul propolisului. Vreau sa va spun ca fac viori si in retetele de lac se foloseste de sute de ani propolisul. cu rol de impregnare a lemnului impotriva umiditatii, cariilor si a mucegaiurilor de lemn. Cand curat lada, razuiesc propolisul excedentar, dar nu prea tare. Prin flambare, uleiurile, cerumenele si rasinile se topesc si impregneaza foarte bine porii si capilarele lemnului. Folosirea sodei caustice, consider ca e necesara doar in cazuri de loca. Pentru cei ce "vopsesc" lazile la exterior cu ulei de in, sugerez folosirea unui grund-lac pe baza de ulei de in sicativ, in care se pune putina ceara de albine f. curata si propolis. Uleiul de in singur, are durabilitatea f. scazuta, in timp. Ofer cu placere modul de preparare a grundului, celor interesati. Sanatate tuturor ! :hi:
Te rog da-ne reteta grundului. Am incercat ceva pe baza de propolis, ceara si ulei de in, dar nu sunt multumit in totalitate.
Miere multă şi inimă curată!