presa de faguri

Creat de dragos2006, Octombrie 07, 2007, 06:25:09 PM

« precedentul - următorul »

D006

anul trecut pe la poarta mea a venit un individ, cam ars de soare, care vroia sa-mi vanda o presa pt confectionat  faguri ...era din aluminiu...mi-a tras el o minciuna ca de ce ar vrea sa o vanda ...dar sa o verific inainte de a cumpara-o ...
am masurat, parca 20 de celule pe presa lui ,cu ajuturul unui subler ,si apoi 20 de celule pe un fagure stas cumparat de la aca ....SURPRIZA...presa lui avea dimensiunea la celula mai mica decit cea de la fagurele stas ACA.....
ce teapa ...aveti grija colegi ca nu stim ce luam ..nu toti negustorii sunt prea cinstiti..

D006


D006

ldistanta la  20 de celule masurate pe presa respectiva nu imi acoperea nici 19 celule pe fagure erau cam 18 si jumatate..
presa respectiva era din aluminiu, turnata...am vazut prese din inox ,cupru si chiar aluminiu dar suprafata ..fundul la celule era cred ca obtinut prin frezare-nu stiu cum se spune exact ca nu erau turnate..
si ce am vazut la Apitotal la Bucuresti...suprafata era din teflon...
oricum cred ca mai dureaza 1-2 ani pina ma arunc la o presa ...momentan cred ca este mai comod sa cumpar faguri facuti de altcineva..

D006

am asistat la confectionarea fagurilor artificiali. cel ce lucra avea cat de cat experienta si tot mai iesea cate un rebut.  pentru un incepator ar fi o adevarata reusita sa reuseasca sa faca dintr-un kg de ceara 9 faguri.
  eu zic ca un grup de cativa apicultori pot achizitiona o presa serioasa cu care ar acoperi o suprafata la inceput redusa.  daca calitatea fagurilor va fi buna amortizarea achizitionarii se poate face chiar si intr-un an. e scump dar merita incercat.  rog pe cei care au timp sa caute pe net preturile unei astfel de prese. eu am vazut candva ca cea mai ieftina este cam 20 000 euro(e vorba de cele profesionale)

D006

la apitotal parca era ceva de 600 de euro ..sau dolari dar in 2-3 zile voi afla exct pretul....ce-mi placea la ea era stratul de teflon..si fagurii nu se lipeau de presa...

balasbebe

Indiferent din ce este facuta, presa daca o ungi, este mai bine, nu apar complicatii. Atentie cu ce se unge presa. Cei de la Combinatul Apicol, cu ani in urma, au folosit ceva detergent la "valturi"sa au omorat pe capete stupinile, prin introducerea de faguri artificiali. Pe atunci nu era internet, dar stuparii mai in varsta, cunosc aceasta situatie.

bucovineanu

Pentru a realiza fagurii artificiali folosesc o presa din beton care are o greutate de aprox. 40 kg. Fiind masiva nu se incalzeste usor si nu necesita racire mai multe ore de intrebuintare. Are o productivitate de 40 buc.-ora. Dintr-un kg. de ceara rezulta 9-11 foi Dadant. In stupina nu am folosit niciodata faguri artificiali cumparati. Calitatea fagurilor este foarte buna. Pentru ungere cele mai bune rezultate se obtin cu zer in care se pune putina miere. Astfel fagurii nu mai trebuie stropiti cu sirop la introducerea in stup.

D006

Pentru a realiza fagurii artificiali folosesc o presa din beton care are o greutate de aprox. 40 kg. Fiind masiva nu se incalzeste usor si nu necesita racire mai multe ore de intrebuintare. Are o productivitate de 40 buc.-ora. Dintr-un kg. de ceara rezulta 9-11 foi Dadant. In stupina nu am folosit niciodata faguri artificiali cumparati
Detin o presa din aluminiu si in zilele bune reusesc sa fac 300 faguri.Presa dv. se pare ca este unica.Pt. curiozitatea mea dati mai multe detalii,eventual poze.

bucovineanu

Nu este unica. In zona noastra mai sunt cateva. Sunt facute de un batrin, care era si un bun stupar.A plecat din pacate pentru totdeauna, sa-i fie tarana usoara.Au mai incercat si altii sa toarne, dar nu au reusit sa faca de aceeasi calitate.
Cateva detalii: Pe diagonala are iesite in lateral doua capete de fier care se pun in 2 carlige la marginea mesei. Poate fi rasturnata foarte usor. Grosimea foii depinde de temperatura pe care o are ceara la turnare. Promit ca o sa postez cateva poze, poate si un filmulet cand o sa torn foi.

PricopArthur

Despre presa din beton, mi-a dat cateva indicatii nea Muresan, un apicultor din Reghin.
Tehnologia de realizare a presei.
0 fagurele se aseaza pe o sticla de aceeasi marime cu el.
1 Pe fagurele artificial se toarna un strat subtire de ciment. Cand incepe sa se intareasca, se toarna un strat de beton, se pune armatura de fier, apoi se termina turnarea. Totul intr-o forma de lemn. De armatura de fier se pun si balamalele.
2 Dupa ce falca mobila s-a intarit bine, o zi sau 2 (nu mi-a spus, dar cred ca ar trebui stropita cu apa din cand in cand pana la intarirea totala), se toarna si falca fixa, urmand acelasi procedeu. La partea de jos se va turna si o tava in care se va strange ceara in exces.
3 Ceara de pe fata matritei, ce a ramas de la fagurele artificial se curata cu grija.
Nu am incercat sa confectionez o astfel de presa, si pana sa vad aici ca bucovineanu are o astfel de presa, am crezut ca totul e poveste sau o directionare gresita.
Imi cer scuze pe aceasta cale d-lui Muresan, un om cu o aleasa tinuta morala.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Ingenios si simplu la prima vedere.Aveti citeva mii de foi turnate cu ea? Gata am gasit jucaria la care voi lucra anul acesta. Oare foile din plastic nu sunt mai bune pt. matrita?

bucovineanu

Am aceasta presa de 15 ani si am turnat multe mii de foi cu ea.
Sticla pe care se incepe turnarea trebuie sa fie perfect plana, iar fagurele sa se muleze perfect pe ea. Fagurele de plastic este dur.Stiu cate ceva despre tehnologia de turnare dar nu am vazut cum se toarna si nici nu am incercat.
Batranul a plecat cu secret cu tot.
Spor la munca si succes.

PricopArthur

Cand spui de batran te referi la D-l Muresan? Acum 7 - 8 ani i-a murit baiatul in drumul spre izvor pe langa Ciucurova.
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Era vorba despre un batran din zona noastra,din Bucovina, care a murit cu mai multi ani in urma. Il chema Lupastean.

PricopArthur

Dumnezeu sa-l ierte.
Pacat ca nu a dat mai departe cunostiintele. Dar si nea Muresan zicea ca a facut mai multe prese.
Miere multă şi inimă curată!