Rama claditoare

Creat de bee_lover, Aprilie 07, 2008, 04:18:53 PM

« precedentul - următorul »

totalmarit

Va salut Apicultorilor! intrebare pt. dl.Pricop si nu numai,
Cum,, cititi"rama claditoare pentru a afla daca se pregatesc albinele de roire sau schimbare de regina?
Va multumesc. :hi:  :hi:
Marin de Lapusel

andrei_salaj

pai...pe rama claditoare apar prima data potirashele pt roire....albinele se opresc din cladit aceasta rama si in partea inferioara trag botci.

bucovineanu

Cand albinele schimba linistit regina nu exista nici un indiciu pe rama claditoare, este cladita normal. Cand se pregatesc de roit se intampla asa cum a zis Andrei.

totalmarit

Va multumesc d-lor,ori cum si treaba cu rama claditoare este o noutate in zona mea.
Va astept si alte sfaturi. :hi:  :hi:
Marin de Lapusel

andrei_salaj

D-lor stupari.....anul asta am considerat ca rama claditoare mi-este ineficienta....si nu am bagat-o in stupi....dar pe de alta parte am cladit faguri la greu...cam 7 fag pana la momentul acesta de familie....am scos si cv miere....numai bine din Salaj!
este o remarca iesita din context...luati-o ca atare :zzz:

PricopArthur

Rama claditoare va fi o rama goala in stup daca in natura nu e cules de miere sau polen.
Asa cum a spus Andrei, atunci cand albinele se pregatesc de roit, pe ea apar poterasi, si ulterior botci.
In primavara, vom vedea primii trantori, care impreuna cu poterasii, spun ca in curand fam se va pregati de roit.
La un cules abundent, tot aici vom vedea nectar.
Taind trantorii, si aici e cel mai simplu, vedem gradul de infestare cu varooa.
Multe rame ce au fost initial rame goale in stup, au devenit ulterior rame de cuib sau cat, datorita faptului ca au fost cladite cu celula de lucratoare.
Miere multă şi inimă curată!

filip

Roilor naturali nu e bine sa le punem RAMA claditoare dupa ce sunt prinsi.
Acestora trebuie sa le dam rame cu foite,astfel vor cladi rame frumoase cu celule de ALBINE! :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Ce  pareri  aveti  despre  introducerea  ramei  claditoare  in  mijloc?
Aceasta  metoda  este  aplicata  in  Spania ,Argentia,Urguay  etc.......
Om  fi  noi  mai  destepti  decat ceilalti?

filip

Citat din: abejaCe  pareri  aveti  despre  introducerea  ramei  claditoare  in  mijloc?
Aceasta  metoda  este  aplicata  in  Spania ,Argentia,Urguay  etc.......
Om  fi  noi  mai  destepti  decat ceilalti?
Rama claditoare e usor de urmarit inainte de a pune magazia pe stup.
Cand punem magazia pe stup trebuie asigurat spatiu matcii pentru ouat.
In momentul cand pun magazia scot RAMA claditoare1-2 rame cu pastura ori puiet si pun 3 foite intercalate printre celelalte rame.
Astfel matca nu urca in magazie ,are spatiu de ouat regina si doicile au ce creste fara a intra in frigurile roitului. =D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

E bine si asa, dar atunci cand introducem foile pentru a fi cladite e important sa avem si rama claditoare pentru ca astfel albinele vor lucra mai bine foile. Vom avea astfel rame cu  putine celule de trantori. Atata timp cat pun foite pentru a fi cladite eu mentin si rama claditoare.

stefan1

Rama claditoare la mijloc cred ca are avantajul ca atrage mai usor paduchii din tot cuibul, fiind in centrul puietului. Acolo va fi si crescuta mult mai repede si ouata rapid. Pe de alta parte, ca sa se umble la ea, trebuie deranjate mai multe rame daca este in mijloc. Eu nu as risca sa scot rama crescatoare, mai lata decat celelalte, fara a departa ramele vecine.
Si eu procedez ca Bucovineanu, considerand ca fara fagur crescator, mai cu seama in lipsa unui cules mai bun, riscam ca albinele sa 'strice' unii faguri dati la crescut, modificand unele celule in celule de trantori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Lucrez cu  rama claditoare.O pun la inflorirea pomilor intre ultimul fagure cu puiet si fagurile de acoperire. Rama 1/1 impartita in doua la mijloc o sipca partea de jos are latimea de 13 cm.(jumatate din fagurile artificial} Aceasta parte o insrmez si pun fagure artificial. Partea superioara,,speteaza superioara ,,este libera  .Pe sipcile laterale am pus umerase de tabla pe care se sprijina rama.Misc numai ultima rama si vad stadiu de dezvoltare,daca trebuie sa recoltez, tai fagurile  pe partile laterale si ridic speteaza superioara si tai fagurile si pun speteaza la loc.Recoltarea o fac in cazurile de control periodic  (cind la control nu este cazul sa fi recoltata notez nr.familiei si data aprox. la care trebuie sa o recoltez. }Problema pe care o pun in fata d-stra tuturor este;; ce sa fac cu acest fagure,,,,,in ce stadii sa il recoltez, intamplator am mai  aflat eu cate ceva dar nimic concret si eficient.Va multumesc.

bucovineanu

Puietul de trantor din rama claditoare poate fi taiat oricand dupa ce este capacit, dar nu trebuie lasat mai mult de 13 zile dupa capacire pentru ca altfel incep sa eclozeze trantorii si implicit parazitii. Dupa taiere fagurele se topeste.

D006

am stupi orizontali pe 17 rame si nu sunt multumit de randamentul lor . dar nici nu imi pot permite in acest moment sa investesc in cutii . stiti voi ...buget de austeritate . m-am gindit sa -mi fac magazii de 1/2 din o.s.b. ca e mai ieftin.marea problema este cum sa-mi creasca fiecare familie cite 17 rame de 1/2 si sa am si miere marfa .

bucovineanu

Pentru inceput se pot taia niste rame 1\1 care au celule de trantori in partea de jos.
Magaziile nu e obligatoriu sa fie de 17 rame pot avea si rame mai putine exemplu 10. Atunci cand e cules abundent se pun in magazie ramele de care vorbesc la inceput intercalate cu rame cu faguri artificiali.Deasemenea pentru iceput ramele de magazie pot fi puse la crescut in cuib intre ramele mari. albinele vor lucra fagurii, iar mai jos vor completa cu faguri cu celule de trantori care se taie. Pentru a avea succes trebuie ca familiile sa fie foarte bine populate fara a intra in frigurile roitului.