Rama claditoare

Creat de bee_lover, Aprilie 07, 2008, 04:18:53 PM

« precedentul - următorul »

neculai.luca

bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

neculai.luca

Sper ca acum am reusit sa micsorez poza corespunzator, am avut un program mult mai accesibil dar nu-l mai gasesc.
Ia sa vedem:
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

filip

Ok e bine dar mai trebuie schimbat si fagurele de jos ca are ceva ani. :zzz:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

neculai.luca

Accept observatia critica, din acest punct de vedere nu faceti ca mine !
Totdeauna este loc de mai bine !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

bucovineanu

Desi unii apicultori nu vor sa se complice cu rama claditoare, eu consider ca este de mare ajutor pentru apicultor. Pe langa faptul ca ajuta in lupta contra varoozei si face ca albinele sa cladeasca mai bine fagurii este o adevarata oglinda interna a stupului. Vizualizarea ei ne scuteste de multe ori sa mai controlam intregul stup.
Folosesc drept rama claditoare o rama normala fara fagure artificial.

pintilied

Citat din: neculai.lucaAccept observatia critica, din acest punct de vedere nu faceti ca mine !
Totdeauna este loc de mai bine !
Prinzi ocazia cind in fagurele inchis la culoare din rama claditoare nu ai puiet, miere sau polen si razi celulele negre de pe o parte a fagurelui pina la baza.Albinele vor reconstrui celulele .Dupa ce albinele au reconstruit celulele razi si pe partea cealalta.E bine ca dupa radere sa uzi din belsug cu apa.
                                  Eu procedez asa cu ramele de cuib cind sunt in pana de faguri artficiali.
Nu tot ce zboara,face miere!

D006

cu ce faci scurtarea celulelor ai un cutit special?

balasbebe

Albinele atunci cand construiesc fagurii artificiali, nu fac altceva decat ca intind ceara existenta, si din ea fac si celulele. Daca ele trebuie sa adauge ceara, efortul este mult mai mare, in special, privind consumul. Nu este o masura economica. Fagurii se igienizeaza, prin schimbarea cu foite noi. La pretul cerii oferit, este o pierdere mare privind randamentul.
Ceara curata, galbena, deabia se poate vinde cu 15 lei. Atata este si 1 kil de miere, pe care mai usor putem sa-l vindem, decat ceara. Nu se justifica nici manopera.

Adrian Roman

Mai demult, am primit un sfat valoros: albinele mele refuzau sa cladeasca (intrun cat de 1/2) si trecea culesul ! Era vorba de sectiuni cu rame noi de plastic. Mi s-a spus sa le pun ca rame claditoare la familii puternice, asa am facut, si au fost construite impecabil, plus ceara de sub rame.Mierea, abia in anul urmator a ajuns in sectiunile respective.

alex_sa

as avea si eu o intrebare ,cind se introduce rama claditoare in stup? mam hotarit sa il folosesc si eu de anul acesta

filip

Dupa inflorirea pomilor fructiferi ,pana in salcam
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

alex_sa

va multumesc Domnule Filip si rame cu faguri artificiali le pun dupa ce este cladit sau in timpce cladesc rama claditoare ?

PricopArthur

Citat din: alex_saas avea si eu o intrebare ,cind se introduce rama claditoare in stup? mam hotarit sa il folosesc si eu de anul acesta
Dupa ce albinele incep sa cladeasca. Are multiple avantaje.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Cand familia acopera mai mult de 10 rame,la stup orizontal,la me ultima rama din cuib poate sa fie rama claditoare.Daca este cules construeste.Ramane un reper pt.apicultor,despre culesul.La o stupina cu efectiv mai mic(20-30 familii) se poate urmarii capacirea puietului de trantori.La un efectiv mai mare este greu de urmarit,nu reuseste stuparul sa controleze saptamanal,daca n-a reusit sa taie puetul dupa capacirea,mai rau face,deoarece produce varroa in loc sa reduca.

bucovineanu

Pentru a fi eficienta in lupta cu varroa rama claditoare se poate introduce in stup odata cu inflorirea pomilor fructiferi si se poate folosi tot timpul sezonului activ. Este obligatoriu ca sa fie taiata odata la 18-20 zile. Pe langa faptul ca ajuta in lupta cu varroa, contribuie ca fagurii noi sa fie construiti cu putine celule de trantori si este o adevarata oglinda interna a stupului.