IANUARIE(Citit de 40243 ori)
IANUARIE : Ianuarie 10, 2010, 05:51:55 p.m.
Activitati specifice lunii ianuarie(nu uitati sa treceti zona si data).IANUARIE Răspuns #1 : Ianuarie 10, 2010, 06:18:31 p.m.
pregatim rameIANUARIE Răspuns #2 : Ianuarie 10, 2010, 06:24:05 p.m.
indepartam gheata de pe scandura de zbor insa cu mare atentie sa nu deranjam albinele si le ascultam cu un furtun sau cu altceva.IANUARIE Răspuns #3 : Ianuarie 10, 2010, 06:27:17 p.m.
- asigurarea linistii familiilor de albine ; pasarile,animalele pot provoca prin zgomotele pe care le fac,o neliniste a familiilor,determinandu-le sa consume hrana suplimentara ; soarecii intrati in stup creaza acelasi discomfort .
- supraveghem zborurile de curatire ; asta in cazul in care avem noroc de o vreme favorabila ; daca vremea permite,albinele fac in aceasta perioada zboruri de curatire care au un rol benefic.
- supravegherea permanenta a stupilor,pentru prevenirea aparitiei starilor anormale ;nu exagerati insa pentru ca daca v-ati facut treaba bine in toamna,va pierdeti timpul de pomana.
- indepartarea zapezii de pe stupi ; tineti cont ca numai zapada inghetata(care are crusta)dauneaza intr-o oarecare masura ; curatirea urdinisului stupilor pentru asigurarea unei bune ventilatii.
- repararea,curatirea si dezinfectarea stupilor de rezerva,ramelor,utilajelor ; insarmarea ramelor.
- pregatirea teoretica a stuparilor ; in aceasta perioada cand sunteti mai liberi,e timpul sa faceti si un curs de stuparit  ; o diploma nu o sa va strice .IANUARIE Răspuns #4 : Ianuarie 10, 2010, 07:20:35 p.m.
pregatire teoreticaIANUARIE Răspuns #5 : Ianuarie 10, 2010, 07:31:54 p.m.
invatam despre albine de pe NETIANUARIE Răspuns #6 : Ianuarie 10, 2010, 07:37:47 p.m.
dovadaIANUARIE Răspuns #7 : Ianuarie 10, 2010, 08:01:52 p.m.
Foate importanti in primavara sunt roii tarzii deoarece ne ofera o sursa de matci pentru inlocuirea celor uzate in familiile puternice.
   Pentru ca acesti roii nu au cantitati suficiente de hrana inainte de Craciun le-am pus cate o turta cu miere si in aprox . 3 sapt. au mancat cam 150 de grame.IANUARIE Răspuns #8 : Ianuarie 10, 2010, 09:05:09 p.m.
pe linga matci roii mai sint si o sursa de alimentare cu puiet a fam predestinate pastoralului.IANUARIE Răspuns #9 : Ianuarie 10, 2010, 09:18:47 p.m.
Citat din: mihaipop_55
pregatim rame

 Mihai nu stiu cum insirmezi dar am vazut rola cu sirma pe suport ,inseamna ca faci insirmarea direct . incearca sa faci altfel ..
   masori cit de lunga trebuie sirma ,lungimea o imparti in doua dar fara sa o tai ,pe o bucta de scindura bati doua cuie unlul la un capat altul la celalalt capat dupa accea de pe rola infasori sirma dupa cele doua cuie cit crezi ci-ti trebuie ,legi pe citeva locuri sirma dupa care o scoti din cuie si o tai la un capat .iar din celelalt capat scoti cite in fir si-l bagi in rama .merge mai repede si e mai bine . nu se mai incilceste sirma si poti lucra cu ea si in pastoral s-au in alt loc fara a mai fi nevoie de suport ptr, rola ,IANUARIE Răspuns #10 : Ianuarie 10, 2010, 10:21:33 p.m.
Verificam auditiv (pentru mine cel mai simplu cu stetoscopul sotiei) daca familia traieste si daca are hrana.
Intre timp mai pregatim si niste scanduri pentru lazi, facem aprovizionare pentru constructia de lazi noi, mai invatam si cate nu sunt de facut ...
Si  iata si o fotografie:IANUARIE Răspuns #11 : Ianuarie 10, 2010, 10:23:03 p.m.
Si inca:IANUARIE Răspuns #12 : Ianuarie 10, 2010, 10:39:15 p.m.
Citat din: ioanardelean55
Citat din: mihaipop_55
pregatim rame

 Mihai nu stiu cum insirmezi dar am vazut rola cu sirma pe suport ,inseamna ca faci insirmarea direct . incearca sa faci altfel ..
   masori cit de lunga trebuie sirma ,lungimea o imparti in doua dar fara sa o tai ,pe o bucta de scindura bati doua cuie unlul la un capat altul la celalalt capat dupa accea de pe rola infasori sirma dupa cele doua cuie cit crezi ci-ti trebuie ,legi pe citeva locuri sirma dupa care o scoti din cuie si o tai la un capat .iar din celelalt capat scoti cite in fir si-l bagi in rama .merge mai repede si e mai bine . nu se mai incilceste sirma si poti lucra cu ea si in pastoral s-au in alt loc fara a mai fi nevoie de suport ptr, rola ,
am sa incerc si asa ,dar sa stii ca si insarmarea directa merge repede si sarma nu se incalceste,oricum multumesc de sfat si sa a-i spor la insarmat.IANUARIE Răspuns #13 : Ianuarie 10, 2010, 11:01:05 p.m.
Eu consider ca cel mai bine ajutam albinele in ianuarie daca nu le deranjam si avem grija sa nu fie deranjate de altceva: animale si pasari domestice, zgomote permanente etc. Este bine sa ne gasim alte preocupari, respectiv pregatirea si insarmarea ramelor, construirea de stupi noi, trierea si topirea fagurilor reformati daca nu s-a facut pana acum. Daca facem insarmare e bine sa nu tensionam sarma. Legam numai un capat a sarmei de cuisor. O intoducem in gaurile ramei, iar tensionarea o facem mumai cu putin inainte de a monta fagurele. La stupi intervenim numai in caz de stricta necesitate: indepartarea albinelor moarte care pot bloca urdinisele, largirea urdiniselor daca albinele fac zbor de curatire, sau  indepartarea oricaror situatii provocate din afara.IANUARIE Răspuns #14 : Ianuarie 11, 2010, 11:45:26 a.m.
control acustic vizual la urdinis urmarirea zborurilor de curatire interventie unde necesita curatire de albine moatre rumegus. reparatii la inventarul apicol confectionare rame lazi de stupi. studiu carti reviste internet forum etc :hi: