Radu Andrei Nastase

Creat de AndreiRN, Octombrie 16, 2009, 09:04:38 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Daca intercalam ramele cladite cu foi, albinele vor lucra mai repede foile. Vor folosi mierea de alaturi pentru a lucra foaia. Punand ramele aproape pline la margine si ramele goale la mijloc vor fi umplute si capacite toate odata.

D006

Logic.
Eu nu scot niciodata toate ramele din magazie ci doar pe cele complect capacite.
In cuib intercalez ca sa construiasca drept si frumos.

stefan1

Andrei, ai pus niste poze faine! Acum e randul carcotasilor sa-ti bage vina.
La ultima poza se vede ca ai neglijat acel roi sau stup. Sa ai mai mare grija cu distanta dintre rame. Poate la ultimul control (din vechea locatie) albinele te-au atacat si ai lasat ultima din cele 6 rame la distanta fata de celelalte. Nici celelalte nu-s asezate chiar la distanta prescrisa. Albinele au niste distante pe care le prefera intre fasguri, iar daca omul nu le respecta ele cauta sa remedieze ce mai pot. Fie ingroasa fagurii ca sa ramana intervale acceptabile intre ele, fie mai construiesc intre ele unul sau mai multi fagurei. Toate acestea insa deranjeaza albinele, mai cu seama in cuib unde matca trebuie sa oua, deci sa aiba celule de o anumita adancime, dar si sa se deplaseze de pe un fagur pe altul.
Alte observatii:- Daca spui ca stupul e bine populat, nu cred ca este bine sa separi corpul de sus de cel de jos cu folie si sa lasi doar 3 centimetrii in fata ca acces. Mai cu seama ca ai spus ca un fagur cu puiet l-ai pus in cat. Este posibil ca matca sa urce in cat si sa gaseasca greu locul de coborare, perturband frecventarea normala a fagurilor de catre matca. Si albinele normal circula intre cat si cuib si acea fanta ingusta le incomodeaza.
                      - De la stupul rau ai aratat niste faguri frumosi cu miere. Ai spus ca extragi doar fagurii integral capaciti. Nu gresesti deloc daca extragi si fagurii capaciti 3/4, ca si acolo mierea e maturata. Pe de alta parte, cum a zis Bucovineanu, e mai bine sa pui fagurii de cladit intre fagurii claditi sau cu miere, ca vor fi mai repede construiti, ca albinele admit greu goluri in mijlocul cuibului sau catului, dar mai tolereaza acest lucru la margini, unde tu ai pus la cladit fagurii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: stefan1
1. Acum e randul carcotasilor sa-ti bage vina.
2. La ultima poza se vede ca ai neglijat acel roi sau stup.
3. Daca spui ca stupul e bine populat, nu cred ca este bine sa separi corpul de sus de cel de jos cu folie si sa lasi doar 3 centimetrii in fata ca acces.
4. Nu gresesti deloc daca extragi si fagurii capaciti 3/4, ca si acolo mierea e maturata.
1. Asa se lustruieste meseria.
2. Acele albine le-am scos dintr-un pod de casa taind parte din scandura ca sa ajung la ele si am lucrat pana seara la 22.00 si acasa doar le-am pus sus pe un alt stup. La cateva zile le-am dat o botca si erau cam agresive si nu am mai umblat la ele. Au avut cules ff puternic si .... rezultatul il stim.
3. Am facut asta ca sa am unde sa asez faguri cu miere in speranta ca albinele vor transfera din ei. In cutia de jos e spatiu din plin acuma pt regina si in cateva zile cand se obijnuiesc cu noul apartament o sa scot faguri si o sa pun si restu de rame.
4. Stiu dar am eu un fix sa nu scot toata mierea odata din stup si mai ales ca nu imi trebuie acuma. Punand ramele goale la margine albinele vor capaci cele 5 din centru si apoi vor lucra la construit faguri si cand mai scot din nou tot doar 5 scot.

sfantul spiridon

domnu andrei...domne daca tot postati rame cu miere acum cand noi o scoate din camara sa o bagam in stup poate ne trimiteti si o monstrasa sa guste si inima noastra miere americaneasaca, iar daca mai postati rame asa de incarcate poate va trimit stupii par avion si dumneavoastra mi trimiteti inapoi in aprilie...ce ziceti? ca si-asa nu stiu daca am destula hrana in ei
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Asa e in Raiul Albinelor.
Pai hai ca incerc sa-ti trimet niste miere pe PM dar sa fi cu gura pregatita ca altfel curge pe piesele electronice.  :hi:
Se practica sa sti trimesul stupilor in sud la iernat si adica apicultori mari care fac polenizare si in nord au o locatie in California/Arizona, Texas unde isi aduc albinele la iernat si le hranesc in Ianuarie cu turte de polen ca sa fie familiile puternice in Februarie la inceput de sezon de polenizare. Dar e vb de mii si mii de stupi.

D006

Ieri am fost la stupi din livada de portocali.
3 famili cu 3 matci de anul acesta facute de mine.
Imi creste inima cand ma uit la stupi astia.
Acum 3 saptamani am dat 2 rame de puiet capacit si la roiul cei mic si ieri i-am pus cat ca sa se apuce de cules mai serios. Din pacate am avut doar cu foaie de ceara si vor avea de construit dar va fi cules serios acolo cand infloresc portocali si trebuie sa fiu pregatit cu caturi din plin.
La al doilea din ei am luat 3 rame complect capacite din cat si am pus 3 la construit.
Al treilea este in 2 cutii de 1/1 si avea 3 rame solide cu miere sus iar restul cu miere capacita dar si o palma de puiet. Are nevoie de un cat la urmatoarea vizita.

D006

Curand or sa infloreasca in curte si cartier o sa vad ce cules apare la la 5 famili puternice. Da, acuma s-au umplut 10 rame de albina si incep cu adaugat corpuri. Problema este ca vor construii faguri de la zero in multe familii.

D006

Alta zi cu 27C afara asa ca stupii de acasa trebuiau inspectati.
De fapt e un o familie matura in 2 cutii 1/1 si 3 roiuri in curs de dezvoltare.
Unul din roiuri era prea mic avand miere din plin dar doar 2 rame cu puiet asa ca i-am planificat o donatie de puiet. Avea miere si nectar prezent.
Am deschis stupul matur dupa o buna afumare.miere multa in lada de sus si doar o palma de puiet asa ca in cutia de jos gasesc ce imi trebuie. In cea de sus aveam un fagure de plastic si era plin dar cam bizar construit.
Ridicat cutia grea si afumat bine albinele si scos o rama dar avea cam prea multe larve asa ca am luat-o pe cea de langa capacita frumos si am donat-o roiului cel mic.

D006

Tocmai la timp a inflorit loquat in curte si in cartier sa fie ceva polen mereu.

stefan1

Andrei, mulge-ti vaca!
Fagurul ala pe care il arati ar da indicatia ca stupul este cam blocat. Unde fagurul este neregulat este posibil ca albinele sa fi suprainaltat niste celule capacite, adica a mai construit putin peste capacele si a mai pus acolo niste miere. Asta si profitand ca distanta dintre rame a fost putin mai mare. Cand extragi ai putea avea surpriza ca pe anumite portiuni sa ai celule cu doua capacele, unul deasupra si altul ceva mai spre fundul celulei.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Da, am vreo 20 de rame scoase pe care le extrag curand.
Fagirele acela ciudat construit e ff greu cu miere si este de fapt o foaie de plastic pusa in rama si m-am mirat ca au construit-o. De obicei faguri cu miere deformi ii folosesc pt hranirea de roiuri sau famili mai slabe.
Oricum azi am mers la stupina de pe rau sa vad ce fac fetele acolo.
Le-am afumat binisor si niciun stup nu a fost agresiv.
Acum ma uit in ei si mai mut cate o rama frumos capacita de l cei puternici la cei mai slabi.
Am vazut regina virgina in unul din roiurile formate si era lunga si subtirica si blonda foc. Sa speram ca isi gaseste destui trantori acuma si se pune pe ouat in Decembrie. Am vazut cativa trantori prin stupi dar nu ca inainte. La acest nou roi i-an dat si o rama capacita complect cu puiet.
In rest aduceau polen si toate familiile aveau nectar si coroane capacite si puiet de la frumusel la frumos. Acuma incerc sa ma uit doar la 3 rame in stup si gata. Larve, miere si pastura si inchid.

D006

Am cules cateva crengi cu seminte de Brazilian Pepper ca e unul aproape si am tot scuturat pe langa gard vreo 100 de metri si am luat o galetusa de seminte de floarea soarelui si am mers pe albia raului de am imprastiat. Mi-ar prinde bine 100 de puieti de salcam ca as face tot raul ala 2 km si sus si jos numai salcami dar incet se face si asta.

D006

Egreta

Porfy66

AndreiRN am o curiozitate avand in vedere ca miera care o obţii este în cantitate tot mai mare depasind cu mult nevoile familiei. Cum veti face valorificarea mierii excedentare si in ce conditii? Sau in general cum se face aceasta activitate in SUA?
Merci mult si apreciez rezultatele deosebite desi va ocupati de putin timp de albine!