SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine(Citit de 56036 ori)
SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine : Octombrie 14, 2009, 07:39:19 p.m.
Aici este secretul !!!SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #1 : Octombrie 24, 2009, 08:25:48 p.m.
nu ete greu cu inmultirea ,spargi toti stupii in doua,faci crestere de matci si ti-ai dublat efectivul in schimb nu mai produci miere in anul respectiv. Intrebarea este ce i-si doreste fiecare?SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #2 : Octombrie 25, 2009, 11:33:43 a.m.
La dublare faci si miere , problema apare abia la triplare. :wink:SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #3 : Octombrie 25, 2009, 02:01:18 p.m.
O sa va dau eu un exemplu de inmultire am inceput deja stimularile,apicultura se poate face in toata europa si se alege ce ne avantajeaza din fiecare zona.Important este sa ai oameni de legatura.SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #4 : Decembrie 11, 2009, 09:23:07 p.m.
Problema cu trplarea familiilor de albine cum este?
   Se poate o descriere a lucrarilor? Multumesc.SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #5 : Decembrie 11, 2009, 09:27:07 p.m.
Citat din: un_escu
Problema cu trplarea familiilor de albine cum este?
   Se poate o descriere a lucrarilor? Multumesc.
Se dezvolta fam la maxim,se face un ROI cu Matca fecundata ori BOTCA capacita cu surplusul de albina tanara inainte de inflorirea salcamului.
Apoi se mai face un roi la terminarea salcamului. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #6 : Decembrie 11, 2009, 09:59:47 p.m.
Dar dacă laşi să culeagă salcâmul şi împarţi totul în trei după el.
Ce părere aveţi merge?Bineînţeles cu stimulările de rigoare.SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #7 : Decembrie 11, 2009, 10:07:30 p.m.
Citat din: Beees
Dar dacă laşi să culeagă salcâmul şi împarţi totul în trei după el.
Ce părere aveţi merge?Bineînţeles cu stimulările de rigoare.
Daca nu ai experienta intra in frigurile roitului.Nu stiu cati roi prinzi ,iar despre miere adunata nu-i cazul odata intrate in friguri.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #8 : Decembrie 11, 2009, 10:12:03 p.m.
Eu, vorbind despre stimulări, mă refeream de cele de după divizare la roi, în vederea dezvoltării familiei până la polifloră şi pt a ierna cu şanse de a prinde primăvara.
Până la salcâm stimulare normală, cules normal apoi divizare în trei.
Ce ziceţi merge?SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #9 : Decembrie 11, 2009, 10:24:44 p.m.
Citat din: Beees
Eu, vorbind despre stimulări, mă refeream de cele de după divizare la roi, în vederea dezvoltării familiei până la polifloră şi pt a ierna cu şanse de a prinde primăvara.
Până la salcâm stimulare normală, cules normal apoi divizare în trei.
Ce ziceţi merge?
E tarziu dupa salcam divizarea in 3
Care e procentul sa nu-ti roiasca pana dupa salcam?
Asta ti-o spun din experienta,daca-i bun si nu ai matci selectionate cel putin 50% vor intra in friguri.Iar daca sunt slabi nu reusesti sa-i imparti in 3 apoi sa acumuleze miere suficienta si populatie sa treaca iarna.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #10 : Decembrie 11, 2009, 10:27:06 p.m.
parerea mea este ca da, daca ai un stup orizontal ..eu asa am facut cat am mers pe inmultire si nu pe miere..le lasam sa intre in friguri ca sa faca botci-nu sunt adeptul botcilor de salvare- si in ultima clipa, inainte de a roi le divizam in trei..cel mai slab roi, il lasam pe vatra si mai "culegea" din albinele ce se intorceau in stup...mai dadeam ceva sirop sau daca faneata mergea le lasam numai cu rezervele pe care le asigurasem la divizare
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.roSECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #11 : Decembrie 11, 2009, 10:56:47 p.m.
interesant.
  Eu anul acesta nu am avut centrifugă ca să extrag salcâmul la timp.
Până m-au miluit prietenii am pierdut cam o săptămână timp în care am dat rame goale în caturi.
   Cu toate acestea din 5 doar doi au intrat în friguri .După ce au roit, am mai făcut câte un artificial cu botci din ei plus rame de la ceilalţi.
 Eu cred că o să îi pot ţine în frâu pînă după salcâm, că doară sunt lângă ei non stop, de s-au săturat  ei de mine, şi a doua zi după extracţie să-i rup pe cei tari în trei şi pe cei mai slabi în două.
 Cam aşa mi-am făcut planul pe 2010.SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #12 : Decembrie 11, 2009, 11:27:38 p.m.
Daca ai avea cateva matci inainte de salcam ar fi si mai bine sau cel mai tarziu in perioada salcamului poti sa ancerci cu o familie pe care o divizezi in mai multe nuclee.SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #13 : Decembrie 11, 2009, 11:54:38 p.m.
da aşa intenţionez să fac cel puţin 20 de mătci până se termină salcâmul ca să le am gata împerecheate.
Mi-am făcut nuclee din poliestiren şi sper să meargă . Vreau neapărat să-mi triplez cel puţin efectivul la anul. Acum am doar 12.SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine Răspuns #14 : Decembrie 12, 2009, 12:21:21 a.m.
domnule cristian, iti fac o marturisire...pana acum nu m-am ocupat prea mult de albine insa de anul asta si mai ales vazand oameni ca dumneata, cu atata pofta de progres m-am mobilizat si eu...metoda de roire pe care eu o aplic este dupa mine simpla, buna si comoda....raman stupi, daca nu egali ca forte, macar aparent egali...in fine, alta e treaba....cum faci dumneata nucleul sau nucleele inainte de salcam, asta ma intereseaza, da incet si cu rabdare, ca e tarziu si pricep ca un catar (si am si neuronul obosit)
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro