salcamul

Creat de mihaipop_55, Mai 17, 2009, 01:27:52 AM

« precedentul - următorul »

mihaipop_55

ce salcam este cel din poza?

mihaipop_55

alta

mihaipop_55

si

mihaipop_55

in zona comunei Arinis, la stupina mea, in 15-05-2009 cantarul arata +4,3kg, iar in 16-05-2009 arata +4,15kg

mihaipop_55

a

mihaipop_55

si

D006

In zona in care sunt, zona Resitei ,dupa a 7-a zi de cules ,cantarul arata un plus  de 7 kg.Putin.Foarte putin! In alti ani aceasta situatie era a 2-a zi de cules.

mihaipop_55

eu vorbeam de cresteri zilnice.

Adrian Roman

Salcamul cu flori roz este foarte decorativ si cam atat . E vizitat de tauni cu placere, dar de albine aproape deloc. Am unul superb in curte si am urmarit situatia. Am "gustat " florile si nu au nectar aproape deloc, in comparatie cu cel alb. A fost la fel in fiecare an - de 4 ani incoace! , deci se poate concluziona.

stefan1

Se poate deci concluziona ca nu tot ce e frumos e si bun. Am citit undeva si de ciresul Japonez (sunt multe soiuri, de culori diferite si cu unul sau mai multe randuri de petale. La cele cu multe peta;e se zice ca staminele si pistilul s-au transformat in petale, incat florile devin sterile si, nemaifiind nevoie de polenizare, nu mai au nici nectar ca sa atraga insectele.  Am mai citit candva despre un soi de salcam foarte nectarifer, dar care are trunchiul si ramurile strambe si fara interes forestier, din care cauza nu se prea planteaza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mihaipop_55

si totusi este vizitat de albine!

mihaipop_55

si

Adrian Roman

Aveti dreptate d-l Pop , este vizitat din cand in cand de cate o albina... Nu este semnificativ din punct de vedere melifer. Si-i pacat , ca e bogat in flori si mai infloreste putin si toamna.

mihaipop_55

d-le stefan mai sus cred ca va refereati la salcamul roz,nu?
eu nu spun ca are importanta melifera dar in cartea d-nei dr. ing.ion nicoleta "arbori si arbusti meliferi" la pagina 101 prezinta salcamul roz (robinia pseudoaccacia var.decaisneana) cu o productie de 1200kg/ha.oare nu vorbim de acelasi salcam?

stefan1

Acum am citit postarea mea de mai sus si, intr-adevar este dupa o controversa despre salcamul roz. Eu nu am vazut nici un astfel de arbore sau arbust, am luat de bun ce a postat d-l Roman si am justificat cu ce am citit despre unele varietati de cires japonez. Intre timp am mai citit despre aceste soiuri de salcam si se specifica ca macar unele sunt bune melifere. Se poate ca ambii sa aveti dreptate si sa fie doua varietati diferite de salcam roz, cu potential melifer diferit. Si conditiile locale pot influenta. Se stie ca salcamul roz este mai sensibil la frig decat cel alb si in zona nordica a d-lui Roman (desi nici acea zona nu e chiar asa rece), sa nu produca nectar. Am scris si ca arborilor aflati la umbra le cad florile, si e posibil ca daca arborele e aflat la semiumbra sa dea putin nectar. Se stie ca in zone mai nordice nici salcamul alb nu prea da nectar (vezi Germania).
Eu chiar as vrea sa am un astfel de salcam. Nu stiu daca stiti ca in anumite tari se considera planta invaziva, ca si salcamul alb, adica se poate autoraspandi in defavoarea speciilor locale de arbori. Cred ca este putin raspandit pentru ca-i mai sensibil la frig si ca are ramurile fragile si nu rezista la vanturi si, probabil, si la zapezile care uneori la noi sunt mari. Are si un grad de toxicitate in toate componentele. Pe un forum am citit ca se observa si albine si bondari morti sub astfel de arbori, ceva asemanator cu culesul la tei in anumite conditii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)