metode de altoire a pomilor fructiferi

Creat de teo, Aprilie 11, 2010, 12:33:52 AM

« precedentul - următorul »

Bătrânul

Metoda respectiva este altoire sub coaja  :hi: si seva trebuie sa fie pornita bine !

D006

La Sft.Gheorghe da in IUNIE ,la noi deja in 2 zile trec  si florile de prun si in max 7 zile infloreste marul,pe cand acolo la sfarsitul lui mai.

D006

Citat din: Batrinul
Citat din: mihaimsibiu
Citat din: BatrinulEi baieti aici ati intrat pe domeniul meu  :razz:  Aici ma pricep mai bine ca la albine! Dragostea pentru livada am supt si eu cu laptele matern. Bunicul a plantat o livada in timpul secetei si cara apa pe deal cu galeata.... In primul rind trebuie sa iubim copacul. Altoirile PROFESIONALE se fac incepind din iunie deci acum plantati portaltoii salbatici sau semi nobili. Si mai vorbim. :hi:  :hi:  :hi:
intrebare ? am un corcodus gros cam cat meri din Austria, acum ar merge sa-l altoiesc folosind metoda Austriaca cu nectarin.
Acuma NU !!! Numai dupa ce se desparte USOR coaja de  lemn !!! IUNIE !!! :hi:
scuze ,am intrat in ceata.in pozele care le-am vazut cu altoirile din Austria am impresia ca este iarna.pun o poza sa o vedeti si sa va da-ti parerea.

D006

daca nu iarna,primavara devreme

D006

Daca tot vorbim de altoire....poate stie cineva daca evodia se poate altoi..... eventual daca stie cineva ce portaltoi ar merge.

Bătrânul

Deci se poate altoi cu metodele moderne ( alta decit crestarea in lemn) de primavara pina in toamna in perioada in care coaja se desparte usor de lemn . Eu am incercat si ieri de curiozitate la prun dar inca nu merge. Daca incepeti altoitul UN SFAT ! La legare cu banda izoler intoarceti lipiciul inspre exterior, in caz contrar la desfacere poate exfolia pelicula exterioara de la coaja .

viorel_v2000


viorel_v2000


viorel_v2000

Ia uitati aici ....meserie!
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/J6U5zVoU8TQ[/youtube]
Stie cineva cum se obtine "vopseaua" aceia neagra cu care etanseaza taieturile?
Eu folosesc acum ceva pe baza de ceara de albine amestecata cu ulei de in.

viorel_v2000


D006

#25
Citat din: romikele
Citat din: viorel_v2000
Stie cineva cum se obtine "vopseaua" aceia neagra cu care etanseaza taieturile?

Eu folosesc acum ceva pe baza de ceara de albine amestecata cu ulei de in.

http://www.semperflorens.ro/3601.htm
SI tatal mei a altoit majoritatea pomilor     in corja baga cate 2 crengute  dar nu crapa coarja pomului 

si acea vopsea este facuta din ceara   smoala   vasilina  cam atat  maine voi pune poze   eu am inteles ca toata treaba este sa nu prinda altoiul aier 
iar pe la jumatatea veri cand se prindea acea ceara se da jos  cu tot cu banda  :hi:  :hi:

crombra

Citat din: viorel_v2000Ia uitati aici ....meserie!
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/J6U5zVoU8TQ[/youtube]
Stie cineva cum se obtine "vopseaua" aceia neagra cu care etanseaza taieturile?
Eu folosesc acum ceva pe baza de ceara de albine amestecata cu ulei de in.
Din ce spune pomicultorul din clip este o emulsie asfaltica obtinuta prin dizolvarea bitumului asfaltic(smoala) cu benzina. Rezulta o "smantana" neagra.Dupa ce se evapora benzina smoala se intareste. Bunicul meu folosea asa ceva.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

Adrian Roman

Dau o bere "inbunatatita" !!! Merci, Marius ! :hi:  :hi:

Bătrânul

Foarte important !!! SA NU CURGA MASTICUL PE SUPRAFETELE DE ALTOIRE  !!!!!!!!! Nu puneti benzina in smoala incinsa mai bine un pic de ulei cit sa se intinde dar sa NU CURGA .

crombra

Pe vremea cand ma pasiona electronica(pe la 14 ani) foloseam pentru confectionarea circuitelor imprimate acest tip de smoala diluata. Cum procedam:
Intr-o sticluta de 250 ml puneam bucatele de smoala tare apoi turnam benzina cat sa acopere smoala. Inchideam sticla si o lasam o zi sa patrunda bine benzina in smoala. Agitam sticla din cand in cand. Daca voiam mai vascoasa adaugam smoala sau invers ,benzina. Totul se desfasoara la rece. Se poate folosi si orice alt solvent derivat din titei, care merge foarte bine cu smoala care este si ea o fractiune rezultata din distilarea titeiului.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/