ROZMARIN-in spaniola -ROMERO(Citit de 5818 ori)
ROZMARIN-in spaniola -ROMERO : Septembrie 07, 2009, 11:44:35 p.m.
Aceasta planta secreta foarte mult nectar,este si planta medicinala,in Romania nui stiu daca este,eu am vazut doar dupa ce am venit aici.Mierea este la culoare ca si de salcam numai cu alta aroma,Maine vreau sa duc o stupina intr-o zona cu mult romero sa am locul asigurat,acum cred ca o sa infloreasca peste o luna dupa cum mia spus un stupar din zona,voi vedea.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #1 : Septembrie 07, 2009, 11:59:22 p.m.
Chiar si merea nu numai plante:
-    Mierea de salcim – astenie, nevroze.
-    Mierea de tei – bronsite, raceli, insomnii, nevroze.
-    Mierea de menta – afectiuni gastrointestinale, indigestii, balonari.
-    Mierea de levantica – astm bronsic, emfizem pulmonar.
-    Mierea de rozmarin – boli respiratorii.
-    Mierea de cimbrisor – debilitate, boli pulmonare, astm.
-    Mierea de castan – boli cardiovasculare, afectiuni ale vaselor de singe.
Eu cred ca si in Romania ar merge aceasta planta,cine stie sa ne spuna cat mai multe despre rozmarion.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #2 : Septembrie 08, 2009, 12:48:12 a.m.
Măgheranul, altă plantă interesantă, e de fapt oregano, in greacă inseamnă comoara muntelui( oros) plantă  mediteraniană bogată în uleiuri volatile folosită in scop terapeutic dar şi ca şi condiment.
  Se înmulţeşte prin seminţe, la noi în ţară nu ştiu să se cultive pe scară largă deoarece peste iarnă îngheaţă.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #3 : Septembrie 08, 2009, 01:01:23 a.m.
total  gresit.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #4 : Septembrie 08, 2009, 03:42:15 p.m.
corect, mulţumesc pt corecţie, mă refeream la măgheran de fapt, o să revin şi mai sus ca să modific.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #5 : Septembrie 08, 2009, 10:26:36 p.m.
Origanum vulgare sau SOVARFUL.
http://en.wikipedia.org/wiki/OreganoROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #6 : Septembrie 08, 2009, 10:29:51 p.m.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #7 : Septembrie 08, 2009, 10:33:11 p.m.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #8 : Septembrie 12, 2009, 12:24:38 p.m.
Mierea de rozmarin este produsă de albine din nectarul de rozmarin, plantă sălbatică, foarte abundentă în unele regiuni ale ţării noastre şi în diferite ţări din bazinul mediteranean.
Producţia de miere este foarte neregulată deoarece depinde de condiţiile meteorologice de la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Înflorirea durează din noiembrie până în mai, perioada de vârf situându-se în luna aprilie. Recoltarea se face în mai. Conţinutul în apă este scăzut (mai mic de 17,5%).
Mierile de rozmarin au o aromă delicată; când sunt foarte pure, au gust foarte fin. Gustul este mult mai accentuat când mierea de rozma­rin este combinată cu miere de cimbrişor care înfloreşte aproape în acelaşi timp şi pe acelaşi teren cu rozmarinul. Coloraţia este slabă, maximum 35 mm pe scara lui Pfund, pH-ul este apropiat de 3,8 ; aciditatea este slabă, ca şi conţinutul în substanţe minerale.
Spectrul zaharurilor este destul de echilibrat : 39% glucoza şi 43% fructoză cu 13% dizaharide (în special maltoză:wink: şi aproape 2% erloză. Cristalizarea este destul de rapidă şi granulaţia fină. Spectrul polinic este supus unor variaţii importante ; polenul de rozmarin poate fi reprezentat foarte diferit în funcţie de regiunea de producţie şi probabil şi în funcţie de tipul de apicultură practicat. Se poate întâmpla ca o miere de rozmarin autentică să nu conţină mai mult de 10% polen de rozmarin, celelalte polenuri fiind foarte reprezentative pentru flora vizitată de albine pentru a culege polen; papilionacee de tipul Ulex, cistacee, cimişir (merişor), viţă-de-vie, iarbă-neagră arborescentă. În general, mierile de rozmarin sunt bogate în specii; este un lucru obişnuit să se găsească mai mult de 30 de tipuri de polen în aceeaşi miere, ceea ce indică o floră locală forate variată .
Examenul aprofundat al spectrului polinic al mierilor de rozmarin, permite să se facă deosebirea netă între mieri de rozmarin produse în diferite ţări.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #9 : Septembrie 20, 2009, 02:17:24 p.m.
Cine poate sa spuna o zona cu rozmarin in Romania?ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #10 : Noiembrie 06, 2009, 01:21:58 a.m.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #11 : Noiembrie 06, 2009, 11:37:38 a.m.
Cred ca ar merita plantat,rozmarinul se introduc doar crengute in pamant si se pune apa,atit,face radacina.ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #12 : Noiembrie 30, 2009, 12:17:21 a.m.Re: ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #13 : Noiembrie 18, 2016, 09:43:03 a.m.
  Am gasit in"Tribuna" ceva referiri despre acest arbust:
  "Cercetări recente indică faptul că uleiul esenţial de rozmarin îi ajută pe cei clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze anumite sarcini. Persoanele care suferă de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă vor folosi uleiul de rozmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp. Cercetarea a fost făcută pe un eşantion de 66 de pacienţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rozmarin şi celălalt a trebuit să stea într-o altă cameră fără niciun miros. După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au trebuit să realizeze o serie de teste de memorie care includeau ascunderea unor obiecte şi regăsirea lor mai târziu, precum şi alte teste similare. Eucalyptolul este substanţa care influenţează memoria şi îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale. Pentru a ne asigura că nu uităm cele mai importante evenimente din viaţa de zi cu zi, ar trebui să purtăm la noi în permanenţă o sticluţă cu ulei esenţial de rozmarin."

  Eu cred ca acest arbust (verde si iarna, creste pana la cca 1,5 m) ar putea creste si la noi. Zice ca rezista pana la minus 23oC, dar nu la geruri de durata. Ar trebui protejate in special plantele tinere. Prefera terenurile acide, dare creste (mai mic) si in soluri alcaline. E bine vizitat de albine dar si de bondari sau alte insecte, oferind un nectar de calitate si polen.
  Fiind originara din zone mai sudice (Italia, Spania) nu stiu cum s-ar comporta la noi. Infloreste in aprilie, mai, iunie si in unii ani si in noiembrie sau chiar mai tarziu in zonele calde. In Spania e una din sursele bune de miere, iar in Franta mierea produsa de rozmarin se numeste miere Narbonne.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: ROZMARIN-in spaniola -ROMERO Răspuns #14 : Noiembrie 18, 2016, 03:05:12 p.m.
Referitor la cum s-ar comporta rozmarinul la noi. Am avut o astfel de planta si a rezistat doua ierni, cu protectie. A treia iarna, cand nu l-am mai protejat, a murit (desi iarna respectiva a fost mai "moale"). Protectia a constat dintr-un sac de polietilena pe care l-am tras de sus si pana jos. Eu cred ca daca se protejeaza in fiecare iarna, planta aceasta ar putea rezista si la noi.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!