Catina

Creat de filip, Aprilie 09, 2010, 06:45:02 PM

« precedentul - următorul »

silviu

Sa vad daca stiu sa atasez cateva poze cu plantatia mea de catina.Daca intereseaza pe cineva subiectul cu cel mai mare drag si asa imi fac intrarea intre api-ardelenisti.In api sunt incepator cu 9 roi.
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

tassevasi

  Bine ai venit pe  Apiardeal !
   Cred ca  va fi prima recolta ,se vad plantele mici dar promitatoare .
  Bravo ,probabil cistigul va fi mai mare de la catina  decit de la albine .
   Multa sanatate si numai bine .

stefan1

  Rod frumos pentru o plantatie tanara!
  Daca ai timp, da-ne amanunte despre cultura de catina!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

silviu

Buna ziua,
   Multumesc pentru urari! Da catina este tanara,recolta din 2009 cand am facut pozele a fost bunicica,am scos cativa banuti pe ea,am vandut mai mult crengute la colegi,cunostinte etc.,dar la suprafata pe care o am eu nu este o afacere.Procesatorul plateste foarte slab si are pretentii de calitate foarte mari.Afacere este de la 2-3 ha in sus,cand poti sa mai lucrezi si mecanizat.Ma rog,eu nu ar intre randuri,las faneata si ma canonesc cu cositul,pentru ca bargauanilor nu le trebuie fanul decat gratis si gata facut.
   Despre cultura catinei nu e mare lucru de spus,o plantezi si ai rabdare sa creasca.Cam la 3 ani incepe sa rodeasca si apoi sa vezi intepatiri si spini in maini.Cu introdusul in congelator este ceva dar nu destul de concludent.Crengutele se scutura de fructe daca sunt congelate la
-17-19 grade,in camere frigorifice,in congelator din cate stiu eu se ajunge la -4-6 grade.Se desprind ceva mai usor dar nu marte lucru.
    Anul asta nu a fost o recolta prea buna,am impartit la prieteni,cunostinte si am pus inh congelator spre disperarea sotiei ca nu mai are loc sa puna viete etc.Nu am congelat-o pentru ca,congelatorul vechi l-am dus la "statiune" langa Vatra Dornei si nu-l mai aduc in oras din lipsa de spatiu vital.
  Am fost ieri la plantatie 14-15 ari si birgauanii mi-au mai rupt un mascul care era mai frumos.Rup gardul si trc cu oile,fac dezastru.Degeaba am reparat gardul parca vad ca daca ma duc acuma iar e rupt.
   Astazi am fost la albine.Caldut,14 grade,zbor,nu puternic,plecau veneau 3,4,5,albine.Am tras un ochi in stupi.La doi stupi se vedea albina in partea superioara a ramelor.Nu or fi avand mancare destula sau am strans cuibul prea tare?Am incercat sa las cat mai multa mancare,am facut hraniri in august si septembrie.Mi-ar parea rau sa moara de foame si eu sa am rame cu miere.Cred ca e cam devreme sa la dau turta,vreau sa o fac dar numai la sfarsitul lui decembrie.Ce sa fie,ce sa fie.Voi ce ma sfatuiti sa fac?
   A venit juniorul 2 de la lucru si trebuie sa facem cosiliu de familie asa ca va las.
  Nu am poze cu albinele pentru ca nu mai am aparat foto.
  Daca va interseaza ceva ridicati intrebarea,acum ma duc sa-mi fac un pahar de suc de catina si sa-i fac parul "cret" juniorului.
  O seara buna tuturor!
         Cu stima,
               Ioan
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

stefan1

  Multumim de explicatii!
  Imi amintesc dintr-o carte (aparuta pe vremea comunistilor) unde era strecuraa o parafraza a unui verset biblic: "Cine nu munceste nici sa nu manance!" si care suna:"Cine nu munceste - ne mananca."
  Se aplica si aici. Dupa ce ca ei nu vor sa cultive, strica si ce au facut altii.
  Cat despre tepii catinei, am inteles ca sunt si specii mai 'abordabile', cu mai putini tepi.
  Cand culegi catina? Am inteles ca cu cat se culege mai tarziu, cu atat e mai bogata in principii active. Stiu pe cineva care o prepara cu miere, dar dupa ce o trece printr-o masinarie folosita la prepararea pastei de macese, astfel se elimina semintele.

  Despre albine eu zic ca nu trebuie sa te ingrijorezi, mai cu seama ca ai spus ca le-ai asigurat mancare destul de multa. Gandestete ca in aceste luni consuma nu mai mult de 1kg/luna. Daca are 5 rame inseamna ca nu mananca mai mult de 200g de pe o rama. Ba daca sunt si zile mai calde, albinele merg si se aprovizioneaza cu miere de la marginea cuibului si fagurii centrali raman aproape intacti. Eu zic ca pana la sfarsitul lui ianuarie nu ar trebui sa-i deranjezi cu nimic. Sunt insa si alte pareri si tu faci cum crezi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

silviu

Salutare,
       Catina am inteles ca este o specie si fara tepi,dar a mea este cu spini.Mare specialist in catina este dr.ing.Rat de la statiunea din Bacau,am cartea lui si parca un CD daca bine imi amintesc.Este si la Maracineni AG.Eu am plantat suprafata asta de incercare,am vre-o trei soiuri de catina in ea,cumparata din Desesti MM.Poate daca plantam pruni (am niste pruni soi vechi,nu se desfac de pe sambure,se coc tarziu,dar sunt foarte dulci prunele),acum faceam tuica din prune.
   Nici acuma nu-i tarziu sa fac completarile cu pruni pe care sa-i altoiesc,sau cu evodia si sa-i aduc albinele acolo.
   Catina o recoltez cand pot,anul asta am inceput prin septembrie si tot am recoltat pana prin noiembrie,dar am un soi care desi este mai productiv si are fructele mai mari se strica daca il lasi prea mult pe planta.Si eu o fac cu miere de albina dar asa boabe si luam dimineata cate o lingura buna.Sanatate curata.O fac si suc si sirop,iar ce ramane de la ele o folosesc la ceai.
  Am auzit si eu de masinaria care separa samburii la maciese di catina,are in vecin al unei cunostinte dar am inteles de la el ca a dat vreo 7000 de euro pe ea,adusa din Germania.
        Deci la albine sa le dau pace pana la sfarsitul lui dec.,mijlocul lui ianuarie.Cred ca mancare au suficienta,de impachetat le-am impachetat bine ,(daca nu le-am infofolit un pic),sper sa fie bine si sa iesim cu bine in primavara.
           O seara placuta pentru toata lumea.
            Cu stima,
                       Ioan
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

clucian

La catina la fel ca la struguri cea mai mare cantitate de vitamine si minerale se afla in samburi si in coaja. Daca indepartati samburi din catina pierdeti cea mai mare cantitate de vitamine si minerale.
E cum e vorba aia, defac ciocolata arunc continutul si mananc ambalajul. Asa si catina fara samburi.

Eu am cumprat catina de la cineva din Botosani, mi-a trimis cu autocarul la Bucuresti, catina direct pe bete. Foarte buna n-am ce zice. Culeg boabele de catina si le amestec cu miere. Nemaipomenit

stefan1

  Nu stiu amanunte, daca samburii sunt zdrobiti sau sunt inlaturati intregi. Oricum, si daca se consuma, se vor elimina intregi din tubul digestiv. De fapt asta e jmecheria pe care o fac multe plante pantru inmultire: langa samanta pun un continut atractiv, care face fructul consumabil, dar samanta se pastreaza intacta si poate sa incolteasca dupa ce a fost eliminata. Am scris asa ceva la topicul despre gladita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

octav

Anul asta am cules si noi catina. Am facut-o cu miere, propolis si echinaceea  si a iesit o nebunie.
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

clucian

@stefan1  Asta era si ideea sa nu se arunce samburele din fructul de catina, daca se poate rontaiti samburele, nu e tare se sfarama usor.

silviu

Un bargauan din Joseni sau Suseni a scris un mesaj si din gresala l-am sters.Daca receptioneaza il rog sa posteze din nou sa-i pot raspunde.
             Cu stima
                Chis
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

silviu

   Catina se inmulteste prin plante (stoloni) dar este foarte invaziva daca nu o cosesti des (eu cosesc de doua ori pe an si tai toate plantutele care rasar).Din seminte nu am incercat sa obtin plante.vezi ca am mai scris cate ceva la "Catina".Daca ai ceva intrebari cu placere oricand din ceea ce stiu.
               Cu stima,
                     Chis
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

mosunick

 Cat de rezistenta e la transplantare catina? (Seprinde usor sau ii mult de lucru pe langa ea...).
As fi interesat de cativa stoloni daca aveti.
O seara buna!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

silviu

   Nu e o problema cu plantatul.Se prinde usor,se intretine usor,ii place foarete mult lumina,(sa nu fie napadita de buruieni - si umbra ei ii e prea multa).Probabil ca la toamna o sa am si stoloni.Asta toamna i-am scoti pe toti si i-am dat.Nu am facut scoala sa-i inmultesc,ci numai ce gasesc dupa ce cosesc,ii scot si ii dau.(poate gasesc si in primavara numai sa ajung acolo)
            Daca te intereseaza tinem legatura.
                     Cu stima,
                             Chis
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

mirceavh

buna ...sant nou pe acest blog si am vazut plantele de catina , sant foarte misto asa cu fructe pe ele .as vrea sa stiu ce soi de catina este si cat timp ati asteptat pana a facut fructe ,si cam cate kg pe planta . am si io o plantatie mica de cam, 400 de plante in anul 2 acuma astept primavara sa vad daca o sa sa rodeasca .
va multumesc si ramanem in contact .....