Stuparit stationar sau pastoral?(Citit de 33847 ori)
Stuparit stationar sau pastoral? Răspuns #15 : Februarie 11, 2009, 09:13:22 p.m.
Draga Mihai daca o albina trebue sa faca aprox.50.000 de zboruri pentru a aduce 1kg de nectar in stup apai nu este logic ca daca distanta este mai mica de la stup la floare va aduce mai mult intru-n timp mai scurt?
    Deci sfatul meu muta stupi.
   Cu stima
    Ionel :hi:Stuparit stationar sau pastoral? Răspuns #16 : Februarie 11, 2009, 09:31:47 p.m.
este adevarat domnule ionel, dar am in minte o informatie (nu stiu de unde) cum ca albina are nevoie de vreo 800m ca sa prelucreze nectarul si apoi sa-l depoziteze, deci distanta este discutabila.
cu multa stima.mihaiStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #17 : Februarie 11, 2009, 10:17:33 p.m.
Nu te contrazic de informatia cu 800 de m ,tot ce este posibil. Dar atunci stau si ma intreb oare albinele care culeg la cativa m de stupina sa fie toate de la vecini?
   Cu stima
    IonelStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #18 : Februarie 12, 2009, 12:06:14 a.m.
Daca se shimba vremea brusc , din partea opusa directiei de cules , nu mai ajung toate la stupina. popStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #19 : Februarie 12, 2009, 01:06:09 a.m.
domnule ionel , albinele care culeg langa stupina executa un ocol pana prelucreaza mierea. repet nu sunt sigur de aceste informatii, de aceea le discut aici si astept pareri.cu multa consideratie mihaiStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #20 : Februarie 12, 2009, 12:14:35 p.m.
Am observat ca albinele zboara pe anumite culoare , urmaresc un drum.Daca stai pe aceste directii se izbesc de tine din cauza vitezei. Nu am observat sa faca ocoluri.Cel mai bine se observa cand ai dispusa stupina intre culturi.popStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #21 : Februarie 12, 2009, 05:07:04 p.m.
am inteles ca nectarul cules din flori nu este depus in celule fara sa fie prelucrat si acest lucru necesita un anumit timp iar apoi noaptea albinele ventileaza pentru a micsora procentul de apa din miere sub 20 procente.
va salut respectuosStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #22 : Februarie 12, 2009, 08:58:19 p.m.
Pierre Jean-Prost  zice  ,,Concentratia  are  loc  in  doi timpi:1- albina  goleste continutul  din  gusa  intr-o celula;picatura de  lichid  dulce se extinde si  pierde  apa  prin  evaporare;este  absorbita, din  nou golita,absorbita,etc., de  mai  multe  ori timp 15 a  20 minute.Aceste  maniobre extinde  picatura si  concentratia pina  la  un  continut  in apa  de 40 la 50%.
2- In  faguri,timp  de  mai  multe  zile,lichidul lasa  sa se evaporeze incet  apa;concentratia  crescind  pina  ajunge la 70-80%de  zahar  pe 14-25% de  apa."Stuparit stationar sau pastoral? Răspuns #23 : Februarie 12, 2009, 09:34:15 p.m.
Citat din: doctoru
Nu te contrazic de informatia cu 800 de m ,tot ce este posibil. Dar atunci stau si ma intreb oare albinele care culeg la cativa m de stupina sa fie toate de la vecini?
   Cu stima
    Ionel
In stupina  am  cam 1 hectar  de  cimbrisor(tomilio)si   urmarind zborul  albinelor denot  ca  forte  putine  albine  culeg  nectarul  din jurul  stupilor,majoritatea zboara  intr-o  directie  contrara  a stupinei.De  ce  se  intimpla  acest  fenomen?
Au  cules  mai bun in  alta  parte?ori  este  adevarat   ca  le-ar trebui  o  anumita  distanta pt a  prelucra  putin  nectarul.Stuparit stationar sau pastoral? Răspuns #24 : Februarie 12, 2009, 09:47:30 p.m.
domnule abeja, din primul raspuns deducem ca albinelr ar trebui sa vina "glont" acasa ,iar din al doilea ca cele mai multe nu culeg prea aproape ,deci un interes diferit.
am sa caut sursa cu teoria celor 800 de metri. cu stima mihaiStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #25 : Februarie 12, 2009, 10:04:46 p.m.
Eu nu fac pastoral dar sa-i intrebam pe cei care fac daca la salcam,rapita,f.s.etc pun stupinele la aprox. 1km de padure sau lan pentru a avea timp albina sa prelucreze nectarul?
     Cu stima
      IonelStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #26 : Februarie 12, 2009, 10:07:55 p.m.
Citat din: pop
Am observat ca albinele zboara pe anumite culoare , urmaresc un drum.Daca stai pe aceste directii se izbesc de tine din cauza vitezei. Nu am observat sa faca ocoluri.Cel mai bine se observa cand ai dispusa stupina intre culturi.pop
Foarte  adevarat.IN alt  topic ,domnul  Bucovineanu  il  intreba  pe  dl  Combra daca nu  i  se  ratacesc  matcile  din  cauza stupilor  de  aceiasi  culoare,din  exp  mea  si cred  ca  si  din  exp  dumneavostra , s-a  opservat urmatoare  chestie:inlocuirea  unui  stup  de  o culoare  cu  un  stup  de  alta  culoare pe  acelasi  loc  nu  produce  nici  un  efect,albinele nu  ezita  de  loc intrarea  in  noul  stup.Intrebare:)e  ce  se  pierd  multe  albine  la  culesul  de  floarea soarelui ?
Ce  culori  vad  albinele? Ramine  valabila vopsirea  stupilor  in  diferite  nuante?
Albina  i-si  gaseste  stupul dupa  mirosul  de  feromoni?Stuparit stationar sau pastoral? Răspuns #27 : Februarie 12, 2009, 10:30:40 p.m.
Abeja i-ti dau dreptate.
  In timpul culesului albinele care stau pe scandurica de zbor cu fata spre stup si dau de zor din aripi elimina feromoni pe directia de zbor a culegatoarelor pentru a le orienta spre stup.
   Cu stima
    IonelStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #28 : Februarie 13, 2009, 11:49:42 a.m.
de doi ani plantez cateva fire de busuioc in fata stupilor si am observat ca dimineata si seara albinele viziteaza florile, ies pe urdinis glont la flori dupa care glont in lada,. deci nu cred ca albinele au nevoie de cei 800 m sa prelucreze nectarulStuparit stationar sau pastoral? Răspuns #29 : Februarie 17, 2009, 12:52:54 a.m.
eu practic stuparitul stationar in partea dreapta a stupinei la o distanta de aproximativ un km se afla un palc cu un anumit nr de salcami iar in partea dreapta ceva mai departe incepe o adevarata padure de salcami.In fiecare an cand salcamul e inflorit in partea dreapta se formeaza acel culoar pt ca salcamii fiind mult mai multi  este cules intens.Mierea albinelor rezulta din nectarul cules din flori impreuna cu o secretie produsa de ele (cum ar fii scuipatul nostru nu gasesc o alta asociere mai buna)acest procedeu poate avea loc  in momentul depunerii mierii in celule.Parerea mea nu luati in calcul distanta in care sa poata avea timp pt. a prelucra  mierea.Sau daca ar fi si asa ar pute o face si in stup fara prea multa uzura .Chiar trebuie ca acest procedeu sa aiba loc in zbor?
 :smile: