Amplasarea stupilor pe vatra in stationar

Creat de bucovineanu, Februarie 15, 2009, 11:09:40 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Propun o discutie despre amplasarea stupilor pe vatra permanenta in stationar. Umbra sau soare? Distanta intre stupi si orientarea urdiniselor, etc.

REGALIAN

Bine pusa aceasta problema.
   Eu am stupii asezati  in linie, cu fata catre soare, unii au umbra, fiind plasati sum pomi, cei mai multi stau in soare.
  Nu am observat diferente de dezvoltare sau productie la cei care stau in soare fata de cei care stau la umbra.
   In zona noastra desprimavararea facandu-se mai tarziu, e bine ca stupii sa fie scaldati de razele de soare cat mai repede, dar umbra pomilor este foarte slaba in faza zborului de curatire, acestia neavand frunze inca.
   In schimb vara, in timpul caldurilor mari, cred ca stupii care stau la umbra au un avantaj.

stefan1

Este un subiect foarte important. Am vazutsi din pozele expuse pe forumuri unele locuri foarte bune pentru stupine. Aprecierea adevarata nu se poate face decat la fata locului. Sunt stupari care au un simt deosebit de a sesiza ce se potriveste pentru albine. Vetrele temporare nu-s chiar asa de importante, dar primavara, toamna si iarna conteaza mult acest loc si poate face diferenta dintre doi stupari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Adrian Roman

Subiect de discutat serios ! Si orientarea si umbrirea si culoarea.Asezarea recomandata si logica este cu urdinisul spre sud-est, ptr.captarea razelor solare cat mai devreme. Cazul unui prieten varstnic, consta in asezarea lazilor (60) pe doua randuri, la un metru intre ele, spate in spate. Foarte comod la lucrul cu ele si amplasate sub un desis de pruni mari si batrani. Le tot lauda cat sunt de harnice (!). In privinta umbririi, am patit-o eu , cu albine ventiland din greu si facand barbi ca la roiri, si cu faguri inmuiati si deformati. Am cumparat rogojini de trestie si le-am intins peste lazi, usurand astfel situatia. Cat despre culori, vara albul lucios e relativ rece in plin soare, restul culorilor fiind calde bine si chiar fierbinti (verdele si albastrul). Iarna in schimb, e tocmai invers! Sa ne auzim sanatosi. :hi:

dan

eu am amplasate albinele sub un rand de pruni cu fata lazilori inspre soare .Multi vor spune : stupi in bataia soarelui vara va duce la supraincalzirea in interior roit etc dar in acelasi timp trebuie sa ne gandim si la faptul ca iiarna la fiecare adiere de soare care incalzeste stupul duce la un mult mai mic consum din rezervele de miere si de ce nu in zilele cu soare mai puternic iesirea albinelor pt golire si chiar inlaturarea albinelor moarte cea ce e ff esential pt ele.dar mai inainte de toate trebuie sa aveti grija ca in imediata dv. vecinatate sa nu se gaseasca vreo asociatie agricola sau pomicola care folosesc insecticide pesticide care nu intodeauna vor tine cont daca e daunator pt albine sau nu.Culorile pe care le folositi pt lazi e bine sa fie de o tenta deschisa exclus rosu (am citit undeva ca albinele nu deosebesc culoarea rosie nu stiu cat e de adevarat) . tabla de deasupra va recomand se le dati cu bronz aluminiu care pe timpul verii reflecta ff bine caldura .locul ideal asa cum am mai vazut scris pe forum ar fi o livada cu pomi (pruni meri peri etc) care vara avand frunze fac umbra iarna acestea cazand soarele patrunde .Distanta intre stupi atat cat sa nu va incomodeze pe voi cand lucrati printre ei .am cateva poze cu stupimei la poze. numai bine :hi:

bucovineanu

Eu am majoritatea stupilor asezati cu urdinisul spre rasarit terenul avand o mica panta in acea directie. La marginea de sud si cea de nord am stupii orientati cu urdinisele spre sud, intreaga stupina fiind amplasata intr-o livada. In anii cu ierni calde la familiile din marginea de sud care au si urdinisele in acea directie si nu sunt umbrite se observa o oarecare avansare in dezvoltare.
Randul de la nord desi are urdinisele spre sud, fiind totusi umbrit de pomi chiar fara frunze are aceeasi dezvoltare cu cele orientate spre est.
Umbra este foarte benefica in timpul verii, familiile aflate la soare avand mai multe albine ocupate sa faca ventilatie,alte albine care in loc sa mearga la cules formeaza barbi si intra mai usor in frigurile roitului.
Daca stupii sunt aranjati pe mai multe randuri se vor aseza in tabla de sah, fiecare stup avand culoar de zbor printre alti 2 aflati pe randul din fata.

CRISTI M

In pastoral incerc pe cat posibil sa-i pun cu urdinisul catre N .
In stationar ( vatra de iernare  ) sunt cu urdinisul catre Sud , stupii sunt vopsiti cu nuante inchise si sunt la adapost contra vantului , iata si o poza cu vatra de iernare

gore

Pe locul unde am stupii, în dreptul a doi stupi este un nuc, mai precis vara crengile acestuia umbresc stupul cand soarele este sus. Am observat ca dezvoltarea sa este mai lenta ca la cceilalti, se stie ca nucul tine rece, chiar nu este recomandat sa dormi la umbra nucului pt. ca racesti la plamani. Anul acesta as vrea sa mut stupii sau sa tai crengile. Aveti o alta varianta?
Este vorba despre ultimii doi stupi din poză.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

bucovineanu

Eu am in mijlocul stupinei un nuc foarte mare care umbreste cam  jumatate din numarul de stupi si totul este normal.Nu se observa nici un neajuns din aceasta cauza.Pentru slaba dezvoltare  a celor doi stupi trebuie cautata o alta cauza, nu umbra nucului este de vina, ea fiind chiar benefica.

D006

Mi se pare interesant subiectul culori.
Pe aici mai la toti care am vazut toti stupi sunt de aceeasi culoare si albinele nu ii incurca. Este doar o traditie sau realitate?
Da, daca sunt in soare se incalzesc mai mult natural si albinele pleaca la servici mai devreme si nu consuma asa de multa miere sa incalzeasca in interior.

bucovineanu

In stationar culoarea stupilor nu este foarte importanta.Avand permanent aceeasi pozitie albinele au multe alte repere dupa care se orienteaza. Daca stupii au urdinisele orientate in directii diferite nu sunt defel probleme. Pot sa apara probleme la orientarea reginelor cand fac zboruri pentru imperechere,
daca stupii sunt identici si lipiti unul de altul. De aceea e bine ca stupii sa fie diferentiati macar prin niste figuri geometrice de culori diferite.
Cat priveste temperatura, in timpul sezonului activ albinele trebuie de cele mai multe ori sa reduca temperatura din stup decat sa o ridice. Daca au urdinisele orientate spre est, chiar daca se afla la umbra sub pomi, dimineata vor fi incalzite chiar de primele raze de soare si vor pleca la cules.

D006

dupa mine trebuie evitate doar:
- zonele cu curenti foarte rapizi de aer;
- soselele;
- caile farate;
- apele curgatoare;
in rest culoare, pozitia urdinisului, umbra, soare eu le cosider fara importanta.

D006

Daca am vopsi stupul astfel:o laterala si o frontala in culoare alba,cu dispunere est,sau sud est in perioda de vara si cealalta laterala si frontala vopsite in culoare inchisa,cu expunerea spre est sau sud-est in perioada rece.S-ar face o rotire pe acels suport,cu ramanerea nemodificata a soclului,urdinisului si a scandurii de zbor.Ce parere aveti?

filip

Citat din: cristi xdupa mine trebuie evitate doar:
- zonele cu curenti foarte rapizi de aer;
- soselele;
- caile farate;
- apele curgatoare;
in rest culoare, pozitia urdinisului, umbra, soare eu le cosider fara importanta.
Exista totusi o problema ;
Am vazut stupi asezati astfel incat iarna nu ajunge raza soarelui pe ei.
Accestia au o problema cu iesirea la zborul de curatenie iarna.
Deci in momentul in care stabilim o vatra de stupina trebuie sa avem in vedere si perioada de vara cat si cea de iarna.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

gore

Mulţumesc pentru răspuns. Anul acesta voi vedea cum merge, până acum sunt mulţumit cum au iernat.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming