cristi x]intrebari pt tabara adversa: - cum "exfoliaza albina" o celula cu miere capacita? - cum iese albina, matca, trantorele din celula? - cum perforeaza albina ziarul la unificarea familiilor? - cum rod albinele un ziar care obtureaza urdinisul? - cum perforeaza o albina o punga de plastic cu sirop de zahar in ea? [/quote] se pare ca nimeni nu vrea sa indice o sursa din literatura apicola din romania care sa raspunda la aceste intrebari. eu am sa continui sa-mi imbogatesc experienta apicola in primul rand alaturi de stupii mei si am sa vin aici cu noutati pt incepatori, chiar cu riscul unor dispute de genul acesta. [/quote] Raspunsul pus de mine din literatura apicola a fost postat la Jural apicol de mai bine de trei zile., dar il repet si aici : S- au aprins pasiuni in discutie despre subiectul : muscatura albinei , eu am cerut amanunte la eternul Hristea care scria in 1935 in " stuparitul " urmatoarele : " Gura e compusa din doua parti bine deosebite una de alta : prima e gura propriu zisa cu buze pentru pipait , sub care se vad doua clestisoare ce se deschid lateral - numite mandibule . De ele , albina se serveste precum noi oamenii ne slujim de mainile noastre ; roade in primul rand capacelul ca sa se poata elibera singura din celula ; apoi , cara cu ele orice necuratenii s-ar gasi in stup , aruncandu-le afara pe urdinis. Cand albinele sunt mai inaintate in varsta si fac ceara , mandibulele le ajuta la prins solzisorii de ceara pe care-i duc la gura ; cand cladesc , ele se slujesc de mandibule ca de niste mistrii pentru a netezi peretii celulelor. Culegatoarele de polen folosesc mandibulele la deschisul sacilor de polen , si , in sfarsit , sunt si o arma de atac , cu care prind zdravan pe albinele hoate sau alti dusmani care ar indrasni sa le atace locuinta , rozandu - le aripile si rupandu-le antenele. Mandibulele sunt din chitina de culoare negricioasa stralucitoare . Cu totul contrariu celor afirmate de unii , cum ca ele ar putea ataca poamele si ar pricinui stricaciuni , s-a stabilit neindoios ca e cu neputinta ca albinele sa faca o astfel de stricaciune , intrucat SUPRAFATA ACESTOR CLESTISOARE E NETEDA . Daca vedem intr-adevar toamna albinele ce sug mustul de pe boabele strugurilor , nu ele au pricinuit plesnirea pielitii fine a boabelor , ci , ori ca ea a plesnit singura , ori a fost intai atacata de viespi , care intr-adevar pot face pagube de acestea , prin faptul ca mandibulele lor sunt crestate ca o panza de fierastrau. "

memorat
« Răspuns #39 : Aprilie 26, 2009, 12:22:21 p.m. »
In jurnal e si o poza unde se compara mandibula de albina cu cea de viespe. Pe acelasi subiect Hristea are o descriere frumoasa si in "stuparitul nou "

memorat
« Răspuns #40 : Aprilie 26, 2009, 01:38:27 p.m. »
deci, parerea dvs. care este ? cam ce forta are muscatura albinei (vb sub aspectul durerii. se simte usor, doare, nu doare ? ) nu inseamna ca ne jignim unii pe altii daca nu avem aceleasi pareri.

memorat
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !
« Răspuns #41 : Aprilie 27, 2009, 12:25:53 p.m. »
In tema: Tata stia o poezie cu un tigan care nu stia de unde sa o prinda pe o albina. Eu imi mai amintesc doar ultima strofa: " Fir-ai tu sa fi, naroada Daca musti tu pe la coada! Fir-ai teapana sa fi, Capul dar de ce-l mai tii?" Poate stie cineva toata poezia, sa mi-o aminteasca si mie.

memorat
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)
« Răspuns #42 : Ianuarie 29, 2010, 01:28:56 p.m. »
In tema: Poate stie cineva toata poezia, sa mi-o aminteasca si mie. Am gasit doar acum postul asta. Eu stiu poezia asa: A fost, candva, intr-o vara, Un tigan manca o para Si-o albina, cum zbura, Drept pe para se-aseza. "Na, gandi tiganu-n gand, Pentru ce nu-ti vezi de drum? Cum sa scap acum de ea? Gura ici...Picior colea..." Si gandind asa, curand, Isi facu un plan in gand: La ea mana sa-si intinda Si de coada drept s-o prinda. Da' cu-n deget cum o-atinge Hop! Albina-l si-mpunge. Aoleu, mai, ce naroada, Daca musti tu pe la coada. Fir-ai teapana sa fii, Capul dar' la ce-l mai tii? Cap de musca bazalau, Zapacit si natarau!" Parca asa era. O stiu si eu de la tata, mi-o spunea cand aveam 3 ani. Curios cum vin amintirile. 

memorat
« Răspuns #43 : Ianuarie 30, 2010, 01:52:03 a.m. »
Da, asta era poezia, dar n-am gasit-o in nici o carte. Trebuie sa o invat.

memorat
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)
« Răspuns #44 : Februarie 26, 2010, 10:11:15 p.m. »
va salut cu respect pe toti apicultorii din acest forum,cu sau fara experienta,diplome ,studii etc.Eu inca ma consider un apicultor fara experienta.Am urmarit intorsatura rea a discutiei.Daca o sa va comportati tot asa o sa-mi fie teama sa deschid eu un subiect ce m-ar interesa,sau sa-mi exprim o parere personala.

memorat
Pagini: 1 2 [ 3] 4 Mergi Sus
|