citeva informatii interesante.

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 24, 2010, 12:49:04 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

FEBRUARIE     ( FAURARUL )
       Februarie alb intareste semanaturile. Februarie urat infrumuseteaza pe mai. Cind nu ingheata in Februarie ,nu e semn de an manos , Negura de apus arata ger.Daca apa curgatoare e calda ,va urma gerul mare ,Viforele ce nu vin in faur, se razbuna pe,,primavara". 
      FEBRUARIE ; ,,Curata si aerriseste stupiisi celor mai slabi pune-le mancare; tot acum e timpul de a transporta cosnitele de albine ( coloniile de albine ) cumparate sau pe care vrei a le muta ".  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:
    Continuare in Martie

ioanardelean55

Stiati ca ?????
  Acarapioza se aseamana cu Varroza ?
In primavara anului 1904 ,s-a produs o mortalitate neobisnuita al albinelor in insula Wright ( coasta de sud a Angliei ) , care s-a raspindit ,pina in 1917 , in toata Anglia si Irlanda. In unele regiuni pierderile au fost estimate la 90% din populatie.
Cauza a fost lamurita de H a r v e y si R e nn i e , care au gasit in traheele albinelor un acarian numit mai tarziu ,Acarapis  Woodi, Acarianul s-a raspandit apoi in ;Franta si Elvetia (1921 ), Austria si Bavaria (1923) , U.R.S.S. ( 1926 ), Italia  ( 1930 ) ,Alsacia ( 1931 ) . Abia dupa 50 de ani s-a descoperit un acaricid eficace, lichdul lui F r o w , :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:
  Atentie deci !!!

stefan1

Stiati ca de la aceasta situatie din apicultura engleza au demarat cautarile Fratelui Adam (Karl Kerle) calugar la Manastirea Benedictina din Buckfast- Devos din sudul Angliei, deci cautarile care s-au finalizat prin creerea rasei Buckfast?
  Stiati ca rasa Carnica este una din cele mai razistente la Acarapis Woodii?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ioanardelean55

Mic dictionar al apicultorului
  ALBINA -- institut de credit si economii in Sibiu,intemeiat la 1871 cu sucursale la Bucuresti, Brasov ,Cluj ,Dici-Sin -Martin-,Lugoj,Medias, Targu-Mures,Timisoara. In 1895 la sediul institutului luau masa zilnic, 50 elevi saraci de la liceele din Sibiu .Nationalizat in 1948.   
  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

,, Albina Romaneasca "
Primul ziar in limba romana din Moldova, editat de Gheorghe Asachi la 1 iunie 1829 . pe prima pagina avind o albina ,o lira si un caduceu aplecat asupra unui glob terestru ,totul inconjurat de razele soarelui ; iar sub gravura , versurile;
  ,,Este albinei dorul si lege ,din flori miere a culege ".
 
Apare pina in 1859 ; din 1850 ,,Gazeta din Moldova". :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

,,
   ,,ALBINA '' -revista enciclopedica populara aparuta cu intreruperi, la Bucuresti ( 1897 -1916, 1922 - 1928, 1933 -1937, 1945 - 1948 ) . Din 1948 apare ca revista a Asezamintelor culturale din Romania. La conducerea ei a fost printre altii, C. Radulescu- Motru,Gh, Adamescu, Gheorghe Cosbuc. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

ALBINA-  tipografie la Iasi, infiintata de Gh. Asachi in anul 1832. :hi:  :hi:

ioanardelean55

Stiati ca ;
  Inca din anul 1930 negustorii de miere foloseau un aparat ce specifica culoarea mieri numit ,,MELOSCOP"
Intr-o sticluta de apr.50 gr.se punea mierea care urma sa o cumpere de la producator . aparatul avea in dotare 10 fisiute de sticla colorate in 10 nuante incepand cu gelbenul cel mai deschis si sfarsind cu brunul cel mai inchis .aceste fasi de sticla erau numerotate de la 1-10. se stabilea culoarea mieri si se nota in contract numarul fasiei de sticla care corespundea cu culoarea mieri  ,astfel nu se putea schimba mirerea din momentul intelegeri si pina la ridicarea marfi. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Stiati ca ;
   
  Charton   a  nascocit un aparat  numit ,, GLOSOMETRU'' care nu e decat o cutiuta de tabla de marimea unei cutii de chibrituri ,  cu care se masoara lungimea troampei la albine . Informatie aparuta in 1945 . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Dictionarul de Botanica da urmatoarea definitie : Nectar, cuvant derivat din limba greaca ; Nektar, care inseamna bautura zeilor, este sucul dulce secretat de plante in nectariile lor ,care la randul lor sint niste organe glandulare situate in diferite parti ale plantelor  ( de obicei in structura florilor .) :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

L. L. Langstroth a descoperit necesitatea ventilatiei ascendente a famiililor ce ierneaza in aer liber.
Initial , Langstroth s-a gindit ca protejarea prin impeachetare sau prin folosirea stupilor cu pereti dubli ar putea rezolva problema umiditatii din stup. Mai tirziu ,a inteles ca supraapreciase avantajele protejarii totale a stupilor si si-a concentrat atentia asupra gasiri unei modalitati de a scapa de cea ce el numea ,, Respiratia albinelor ".

ioanardelean55

Ca rezultat al experientelor efectuate cu stupi cu pereti dubli si stupi cu pereti simpli, dintre care unii cu capacul ridicat la o inaltime de 1 1/4 cm. Langstroth a descoperit ca ventilatia ascendenta este esentiala pentru buna iernare a familiilor in aer liber.
  In prima editie a cartii sale  ( 1853 ), Langstroth scria ; ,, Nici chiar cele mai scazute temperaturi inregistrate in zonele unde albinele se pot dezvolta nu pot distruge o familie puternica , dispunand de cantitati suficiente de miere , decat indirect daca aceasta ester pusa pe faguri goi ...." si  ,, Intr-adevar cind este frig, este necesara o foarte libera admisie de aer ...."

ioanardelean55

In lucrarea sa ulterioara  ( 1857 ) Langstroth prezenta rezultatele experientelor care au demonstrat necesitatea ventilatiei ascendente a stupilor in timpul ierni si a aratat cum se poate realiza .
  Se recomanda in mod curent inchiderea urdinisului inferior, ridicarea parti frontale a podisorului la cel putin 1 cm. practicarea de gauri in partea frontala a stupului si vopsirea partilor frontale in negru , :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

bucovineanu

Se refera la stupii cu doua urdinisuri. Cat priveste curentii ascendenti aici e o problema sensibila. Daca acum doua sute de ani era recomandata iernarea in aceste conditii, intre timp s-au mai schimbat lucrurile. S-a constatat ca existenta curentilor ascendenti puternici este daunatoare unei bune iernari. Se pierde caldura, albinele consuma mult, apare diareea si de aici necazurile.

ioanardelean55

Intr-un an ,o familie de albine consuma circa 100 Kg de miere, 50 Kg polen si 50 litri de apa.
  Ca sa culega 1Kg miere ,o albina ar trebui sa cerceteze 2-5 milioane de flori si sa parcurga o distanta egala cu ocolul pamantului , Pentru aceasta insa ar trebui sa traiasca de o suta de ori mai mult .
Pentru a aduce 100 g apa in stup ,albinele au nevoie de cca 3 000 de zboruri.
O albina recolteaza in medie la fiecare zbor cca 15 mg .polen. Astfel, pentru 1 Kg polen ar trebui sa efectueze cca 67 000 zboruri.  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi: