Hidromel

  • 46 replies
  • 20036 views
*

Offline oroles

  • ********
  • 4651
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: Hidromel
« Răspuns #45 : Martie 23, 2017, 09:41:27 a.m. »
Ieri am gustat prima data hidromel, facut de mine dupa informatiile postate de catre Oroles, caruia ii multumesc. Miere, polen,suc de mere pentru fermentatie si in plus 2 kg de catina.
Are un gust interesant, posibil ca ar fi fost si mai bun daca nu adaugam catina care cred ca i-a dat putina amareala.
Important e efectul. Sanatate!
Orice hidromel are un gust amar. Sigur nu e de la catina ci de la miere. Asta este specificul hidromelului. Ca sa dispara acel gust amarui (care nu trebuie sa fie suparator) se fac periodic trageri de pe drojdie. Prima data se trage la sfarsitul fermentatiei si apoi din ce in ce mai rar (la 2 luni, la alte 3 luni). Prima tragere se face deschis astfel incat sa capete un pic de oxigen, sa elimine CO2. Asezi in butoiul in catre faci tragerea o scandura inclinata la 45 de grade si dai drumul la jetul de hidromel pe scandura astfel incat jetul sa se imprastie si aerarea sa se faca mai eficient. Asta e o prima conditie. A doua conditie pentru disparitia gustului amarui este sa il filtrezi la fiecare tragere. Eu folosesc filtre de bucatarie. A treia conditie este invechirea. La 1 an de la tragerea de pe boasca ii va disparea aproape complet gustul amarui. Invechirea se face la gramada ("bulk aging"). Se invecheste in damigene sau butoaie pline ochi, bine sigilate. Dupa ce s-a umplut damigeana se poate pune o lingura de ulei de parafina sau spirt, astfel incat se formeaza o pelicula protectoare. Eu mai folosesc Tannisol pastile (1 pastila la 100 de l) inainte de a-l pune la invechit. Are atat metabisulfit de potasiu, cat si tanin, ambele cu rol protector.

Vinul se poate trage in sticle imediat dupa fermentarea mustului, filtrare si conditionare. Hidromelul se pune in sticle abia la un an.

Pot spune ca e un bun afrodisiac hidromelul, creste potenta si nu in ultimul rand ajuta la fertilitate. E un foarte bun energizant.  Cei care aveti 5-6 copii nu luati in calcul ultimul "beneficiu". :)

La hidromel iti trebuie perseverenta.

I-am dat lui Romikele o sticla de hidromel dar nu a zis decat ca a fost "luat cu asalt" si atat. Asteptam o recenzie realista ceva, dar el nimic... 
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

*

Offline Bistriteanul

  • ***
  • 443
  • Bistrita, jud.B-N; 42
    • www.carpatin.net
Re: Hidromel
« Răspuns #46 : Martie 23, 2017, 10:58:20 a.m. »
Multumesc Oroles pentru imformatiile acestea.
Intradevar gustul amarui nu e deranjant e doar o tenta, place si femeilor.
Chestia cu aeratul e interesanta. Nu stiu daca apuca invechirea ca mai dau si la prieteni.
Cu siguranta dupa prima colectare de polen o sa mai fac o sarja.
Inca o data multumesc Oroles. Sanatate!
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum