Apilarnil..recoltare pastrare...

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2007, 11:34:20 PM

« precedentul - următorul »

D006

am recoltat apilarnil dar de vandut greu   adica deloc  la 100 familii poti face lejer 500kg ...pt vid am folosit un aspirator de casa cu niste adaptari relativ simple..eram cu albinele linga o ferma si am avut o camera in ferma respectiva unde dusei un frigider cu congelatot pt a-l congela cit mai repede dupa recoltare...

PricopArthur

La cat timp se recolteaza apilarnilul?
E vreo problema daca il recoltam prin stoarcerea fagurilor?
Miere multă şi inimă curată!

PricopArthur

Am intrebat pt ca nu stiu exact. 7 sau 9 zile? Eu am mai adunat pentru cei apropiati din ramele claditoare cand puietul e inca necapacit. Cand s-au format nimfele, merge bine la pui.
Miere multă şi inimă curată!

D006

..a 10-a zi de la depunerea oului..vine a 7-a zi de larva...

PricopArthur

In a 7-a zi larva e mai micuta, iar rezervele sunt mai mari. Poate chiar maxime. Dupa inca 2 zile larva ocupa toata celula.
Asta inseamna ca in aplarnil sunt cantitati importante de miere si polen.
Miere multă şi inimă curată!

maximus

apilarnilul se recolteaza chiar inainte de capacirea celulei,cand orificiul acesteia este micsorat si anume in ziua a 10-a.la aceasta varsta are raportul optim de nutrienti,e "parguita",si cel mai important lucru,nu are produsi de metabolism,adica toxine,pentru ca pana acum a crescut.
  de acum incolo in larva se produc transformari mari,cu diferentierea si aparitia noilor tesuturi(aripi,picioare,invelisul de chtina,etc),si din sinteza proteinelor rezulta substante balast-toxine,care nu sant de dorit in consumarea produsului.

PricopArthur

Miere multă şi inimă curată!

D006

..cred ca se refera la larve de 7 zile...larva are 7 zile de stadiu larva ,fara cele 3 zile de stadiu ou...
  plus inca 3 in care a fost ou...ne duce undeva la 10zile...
  este o parere...

PricopArthur

In regula. Dar vanzarea e de fapt principala problema.
Miere multă şi inimă curată!

D006

...intr-adevar pretul oferit de cei care mai folosesc apilarnilul pt a produce anumite preparate este mai mult simbolic...

PricopArthur

... si atunci ramane numai pt apicultori. De aceea au longevitate mare.
Miere multă şi inimă curată!

PricopArthur

bee_lover,
             spune-mi te rog cum se spune la apilarnil in engleza. Nu am gasit in nici un dictionar denumirea.
Miere multă şi inimă curată!

maximus

in mai anul trecut am fost la cj la o conferinta internationala de apiterapie,unde au participat apiterapeuti si apicultori din Franta,Anglia,Bulgaria,Turcia,etc
     mare mi-a fost mirarea cand niste medici romani au prezentat rezultate deosebite in vindecarea anumitor boli cu apilarnil,si un cercetator englez s-a ridicat in picioare foarte contrariat,intreband la ce sant bune larvele de trantor.
     discutand apoi cu mai multi participanti din romania am aflat ca apilarnilul a fost descoperit de N.Iliesiu accidental,cand a dat la pasari trantori din rame claditoare si a observat cat de repede au explodat in crestere,si deocamdata este folosit doar la noi in tara,in occident inca nu este cunoscut.
     scoala romaneasca de apiterapie s-a aplecat indelung asupra acestui produs,dovada ca azi stim la ce poate fi folosit,si inca nu e tot.pe zi ce trece i se descopera noi valente terapeutice.

bee_lover

Cum zice si maximus ei nu prea se ocupa de asa ceva. Insa puteti sa le spuneti celor de pe forum ca e vb de "white eyed drone pupa", sau puteti gasi informatii cu frozen drone pupa il exporta chinezii si japonezii.Ei le si prajesc.

PricopArthur

Printr-un concurs de imprejurari am intrat in posesia cartii lui Nicolae V. Iliesu, Apilarnilul, editata in 1981.
             
               Va multumesc tuturor pt informatie.
Miere multă şi inimă curată!