Trec tot aici un subiect care poate ar necesita o rubrica separata.
A aparut un nou producator de mana,asta totusi fiind un prilej de ingrijorare , nu de bucurie. Este vorba despre o cicada, numita Metcalfa pruinosa sau cicada melifera.
E originara din estul Americii de Nord si in Europa este semnalata de mai putin de 40 de ani, pentru prima data in Italia, mai precis in zona Venetiei. De atunci s-a raspandit si acum se intalneste in toata Europa. La noi in tara a aparut dupa cum urmeaza:
- in 2006 la Eforie-Sud, parazitand vita-de-vie, rodii si plante in ghivece
- in 2012 in Timisoara si Arad
- in 2013 in Ilfov
- in 2015 in Cluj
Ca adult este ca o molie de 7-8mm lungime, de culoare variabila. Atat adultii cat si larvele se hranesc cu sucul plantelor pe care le inteapa si le sug seva.Ciclul biologic pleaca de la oua din care ies larve care trec prin 5 stadii pana la adult. Anual e o sinfura generatie, iar peste iarna trec doar ouale depuse pe vegetatie. Adultii se pot totusi vedea in multe luni de vara. O caracteristica a coloniilor de larve dar si a adultilor eate ca se acopere cu un puf alb (asemanator ca la paduchele lanos) si cu o substanta ceroasa care le face foarte greu de combatut. Ca efect al parazitarii lor, plantele, arbustii si arborii isi incetinesc dezvoltarea, reduc fructificarea, se imbolnavesc de diferite viroze sau alte boli.
Combaterea este foarte dificila din cauza invelisului cerat care acopera coloniile. Se recomanda substante neonicotinoide, de multe ori combinate doua-trei si tratamentul sa se repete de cateva ori. Ba se recomanda si udarea cu aceste solutii, probabil pentru ca planta sa absoarba din sol pesticidul sistemic si sa-l inglobeze in toata masa plantei.
Pentru albine este rau din mai multe motive. Larvele acestor cicade secreta multa mana, pe care albinele o recolteaza. Dar tratate cu neonicotinoide, albinele vor lua si pesticidele puternice cu care se cauta sa se combata acest daunator. Dar secretia abundenta de mana face ca aceasta sa impurifice alte culesuri, mierea recoltata devenind mai inchisa si chiar capatand gust de mana. Calitatea mierii de mana poate fi mai buna daca aceste cicade paraziteaza teiul sau artarul, dar ele pot parazita cca 200 de specii de plante si unele dau o mana de proasta calitate, reflectata in gustul mierii. De asemenea pot apare probleme cand se altereaza sorturile de miere monoflora.