Autor Subiect: DESPRE COLECTAREA VENINULUI -istoric  (Citit de 8460 ori)

Octombrie 21, 2008, 07:11:57 p.m.
Răspuns #15

catel

  • ****
  • Information Offline
  • Full Member
  • Mesaje postate: 539
    • Miere Sabadus
Citat din: balas
Atunci cand se colecteaza venin de la albine, se tine cont, cum se pot ataca albinele. Daca se pune grila in fata urdinisului, esti legat de zborul acestora. Este cules zboara, nu, pui degeaba.
 Varianta aleasa de cei din Salaj, a fost ceea de deasupra ramelor. In acest scop, multi si-au facut lazile pe orizontala, pentru a putea marii suprafata de contact cu albinele. Singura problema, era ca trebuia sa ne sculam devreme, ca sa prindem cat mai multe albine acasa. Albinele se atrageau pe grile, prin ungerea acestora cu miere. Veneau la pomana,si erau bruscate cu un curent pulsatoriu, de o valoare data de aparat, asa cum este prezentata, in plansa.
  Mai greu era sa se rada veninul, de pe placa de sticla. Trebuia o protectie speciala. Se raspandea prea mult praf de venin, si aerul era imposibil de respirat.
  Eu, si i-mi pare rau sa o spun, nu as mai putea sa ma gandesc sa culeg venin, fara  un pret stimulativ.
  Am participat la o demonstratie, a unui apoicultor. Avea un fel de rscheta, facuta pe un sistem de melc, si cu care se putea scoate un randament destul de bun. Omul era deschis, doar pentru a se putea recolta o cantitate suficienta, si pentru a mari interesul. De regula o transa, se comercializa, la 3-4 kilograme.

si nu ne dati un nr. de tel al omului? io zic ca asa incetul cu incetul poate daca ne mai adunam mai multi in primavara pornim la colectat de venin un grup mai mare. pana atunci sa nu uitam ca avem tim(din partea albinelor) sa pregatim terenul. sa gasim un cumparator serios, dar nu la mana a III a.  s.a. ce ziceti ?
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !