Jos

Autor Subiect: Uleiul de Neem  (Citit de 3663 ori)

Offline stefan1

  • Profesor off-line
  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 5697
  • Sibiu - 1953
Uleiul de Neem
« : Octombrie 31, 2009, 02:58:28 a.m. »
Uleiul de Neem
 Este un produs natural cu proprietati foarte interesante si cu utilizari
multiple.
 Se obtine din copacul de Neem, care produce prin fructe, frunze, flori,
scoarta, peste zece substante chimice de interes, dintre care Azadirachtina
(care a luat numele dupa denumirea stiintifica a arborelui de Neem
(Azadirachta Indica). Azadirachtina este unul dintre cele mai performante
bioinsecticide.
 Dintre efectele Azadirachtinei enumer: pesticid (contra parazitilor),
fungicid (contra ciupercilor), insecticid (contra insectelor), repulsiv
(indeparteaza insectele), stimulant al imunitatii. Are si proprietati ovicide
si larvicide (afecteaza ponta femelelor de insecte si cresterea larvelor). Uleiul de Neem nu e toxic pentru animalele cu sange cald sau pentru pasari,
ce este un mare avantaj fata de pesticidele sau insecticidele de sinteza.
Permite a se lupta contra a peste 400 de specii de insecte dintre care unele
au dobandit rezistenta la tratamentele obisnuite.
 In medicina traditionala indiana, copacul de Neem se cunoaste de peste 2000
de ani (dupa unii de 4500). Popular, copacul se numeste 'farmacia satului' si
chiar textele medicinale recomanda sa se planteze pe langa fiecare casa.
 Copacul este originar din zona sudhymalaiana a Indiei. Face parte din familia
Meliaceae, ce cuprinde specii ecuatoriale sau subtropicale. E un arbore care
ajunge la 25 sau chiar 30 m inaltime si o circumferinta de pana la 2,5 m.
Totusi de obicei talia este mai mica, de 10-15 m. Este adaptat si la soluri
sarace si la zone semiaride, dar nu suporta temperaturi scazute (sub 4 grade
celsius). S-a raspandit nu numai in sudul Asiei (unde sunt cca 18 milioane de
arbori) ci si in Africa, Australia si America de Sud. In zonele semidesertice
e util ca i se foloseste si lemnul pentru foc. Chiar si in Europa se cauta o
adaptare, mai ales a unor varietati din nordul Indiei, ceva mai rezistente la
frig. Se cultiva si acum pe Coasta de Azur.
 Arborele traieste pana la 2-300 de ani, rodeste cam din al 10-lea an.
Infloreste in mai iar fructele se coc si se recolteaza in iulie-august.
Florile sunt albe sau viloete, frunzele cumva asemanatoare cu ale nucului, iar
fructele niste drupe, asemanatoare cu maslinele, de 1-2 cm lungimea, iar cand
se coc au o culoare galbuie. Un copac adult produce pana la 50 kg de fructe,
din care rezulta cam 30 kg de seminte. Continutul de ulei in seminte este de
40-48%. Par productii mici, dar daca ne gandim ca un copac de cafea produce
doar 0,4-2,5kg fructe din care se obtin dupa inlaturarea pulpei 500g boabe sau
400 g boabe prajite...
 Extragerea uleiului de Neem se face in mai multe moduri: - cu solventi
                                                                                   - prin presare
 Ca solventi se poate folosi apa sau alte substante. In cazul apei, fructele
sau frunzele se zdrobesc si se lasa in apa o zi. Substantele utile trec in apa
si se face apoi o filtrare. Uneori, ulterior, apa se elimina si ramane un
praf, solubil in apa, numit 'Neem bitter'.  Daca se foloseste ca solvent de ex
alcoolul, se pot extrage mai multa substanta utila si mai concentreta.
 Extragerea prin presare se poate face la cald sau la rece. Prin extragerea la
cald se obtine o mai mare cantitate de ulei, dar procentul de Azadirachtina
este mai mic (0,03%). La extragerea la rece, procentul de  Azadirachtina este
mai mare de 0,16%.
 Uleiul are o culoare maronie, aproape opac. La 20 grade se solidifica, dar
usor incalzit se lichefiaza. Este termo- si fotosensibil. Daca sta mai mult la
peste 50 grade se degradeaza. Pentru a-l feri de lumina, extractia uleiului se
face in obscuritate.
 Utilizari:
 - In zonele de origine este folosit in foarte multe domenii. Efecte deosebite
are in afectiunile dermatologice, inclusiv in boli grave ca psoriazisul. De
asemenea in afectiuni digestive, respiratorii, dar are efecte deosebite chiar
ca antivirotic. De fapt se considera ca este cel mai puternic purificator al
sangelui, care face sa dea inapoi si boli virale ca herpasul, hepatita virala
sau chiar HIV. Preventiv se foloseste contra la malarie si paludism. Datorita
proprietatilor repulsive se foloseste mult in Asia si Africa pentru protectia
contra mustelor si tantarilor, in uleiuri de corp si parfumuri. Localnicii
folosesc frunzele sau extracte din fructe in igiena bucala sau la ingrijirea
parului. Tari ca Japonia si Australia importa cantitati mari de fructe de Neem
si le utilizeaza in cosmetica, incorporate in creme, uleiuri corporale,
shampoane, repulsive, protectoare solare sau dentare.
 In agricultura are multe utilizari, de la dezinfectarea grajdiurilor si a
hambarelor, la deparazitarea animalelor sau protectia lor contra intepaturilor
de insecte. Actioneaza asupra la capuse, paduchi, pureci, muste, scabie,
acarieni, gandaci etc. In Brazilia se spune ca fiecare cultivator de fructe si
legume cunoaste arborele de Neem. In special in ultimii ani este utilizat in
tratarea plantelor si animalelor.
 In Europa utilizarea lui este mai redusa, pentru ca avem o legislatie rigida
a pesticidelor. Procedura de omologare dureaza peste 5 ani si costa foarte
mult (peste un milion de euro in unele tari), incat nici o firma importatoare
nu este dispusa sa faca asemenea investitii. Totusi este utilizat in tratarea
multor specii de flori in Olanda, sau la tratamente in pomicultura in anumite
ferme inGermania, sau in anumite pepiniere pentru specii forestiere, inspecial
la conifere. Normal este un produs foarte indicat in agricultura ecologica,
eficient si fara efecte secundare. Dozarea in tratamente foliare este de 50g 
Azadirachtina/hectar. Se pulverizeaza o solutie diluata in proportie de 1/100
sau 2/100. Se pot face si tratamente aeriene.
 Ca ingrasamant foliar se face o pulverizare (spray) cu extract de Neem, care
aduce plantelor un aport insemnat de substante utile (azot,aminoacizi,
hormoni). Acestea se absorb rapid in planta, prin micile orificii din frunze
numite stomate. Cum acestea sunt in special pe dosul frunzei, trebuie aplicat
astfel ingrasamantul ca sa ajunga si pe dosul frunzelor (ca o ceata). Este un
tratament de criza, aplicat in stari speciale ale plantei: la plantare, la
seceta, frig, vant, arsita sau carente grave de nutritie. Administrarea este
mai bun dimineata sau seara, cand umiditatea mediului e mai mare si stomatele
sunt deschise, favorizand absorbtia.
 Un alt mod de folosire a plantei de Neem este administrarea ca ingrasamant
sub forma granulata. In acest sens se macina fructele integrale uscate si apoi
presate la rece. Substantele active din ingrasamant sunt foarte usor folosite
de plante, determina o dezvoltare puternica a radacinilor si insanatoseste
solul, eliminand o seama de daunatori, de ex nematozii care afecteaza
radacinile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Offline stefan1

  • Profesor off-line
  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 5697
  • Sibiu - 1953
Uleiul de Neem
« Răspuns #1 : Octombrie 31, 2009, 03:09:21 a.m. »
Utilizarea uleiului de Neem la tratamentele antivarroa
 Am citit intr-un site francez de utilizarea cu succes a uleiului de Neem in dilutie 1/9, contra la Varroa. Nu stiu insa detalii, dozare, mod de administrare.
 Se spune ca in doze corespunzatoare, uleiul de Neem nu este daunator albinelor. Pe de alta parte se stie ca  Azadirachtina din ulei interactioneaza cu hormonul de crestere, daregland dezvoltarea normala a insectelor si afectand capacitatea lor de reproducere. La larve  Azadirachtina inhiba producerea hormonului de naparlire, astfel ca larvele mor. Alte doua substante din ulei (Nimbina si Salanina) afecteaza tubul digestiv, incat parazitii nu se mai hranesc, deci induc o anorexie care ii ucide.
 Dupa efectele pe care le au aceste substante din ulei, inclin sa cred ca tratanentul la albine ar trebui facut cand nu este puiet in stup, dar cum am spus, nu stiu amanunte.
 Am gasit undeva ca intr-o revista apicola din Elvetia, din 2003, este prezentat un studiu despre acest tratament. Poate cineva dintre forumisti stie mai multe amanunte.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Offline pistol28

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1350
Re: Uleiul de Neem
« Răspuns #2 : Ianuarie 06, 2013, 11:57:51 a.m. »
http://www.elemental.ro/149-ulei-de-neem-bio.html

Ulei de Neem BIO, virgin, 50 ml
12,50 LEI

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Offline pistol28

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1350
Re: Uleiul de Neem
« Răspuns #3 : Ianuarie 06, 2013, 12:33:08 p.m. »
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Offline Dumitru Ivanov

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
Re: Uleiul de Neem
« Răspuns #4 : Octombrie 31, 2017, 04:02:13 p.m. »
Se poate gasi si la sticle mai mari?
Sau sa pastreaza bine si in sticlute mai mici?
____________________________________
Dumitru
Vezi si Dermatologie

 

Sus