roinita

Creat de dragos2006, Octombrie 23, 2007, 01:03:55 AM

« precedentul - următorul »

D006

daca doriti sa cumparati roinita(iarba stupului)  click aici
http://www.eutopiamall.com/eg_mall/inde ... ;oras_crt=

D006

...cu ce ne ajuta?...
Pt ce putem sa o folosim?...este pt albine dupa nume...

D006

Citat din: bio...cu ce ne ajuta?...
Pt ce putem sa o folosim?...este pt albine dupa nume...
pe langa faptul ca este melifera,daca se freaca planta de locul unde vrem sa se aseze roiul natural,sunt sanse mari ca roiul sa se aseze acolo.

D006

Dlor,
Apropo de plante melifere a semanat cineva facelia?Pe ce suprafata si daca a dat rezultate.Ma refer la raportul investitie/cistig?Intr-un cuvint MERITA?
Cu stima

D006

...acum vreo 4 ani in urma un IAS [Facaieni Ialomita] care avea vreo 400 de stupi a semnat vreo 15 ha...Au realizat un cules de dezvoltare extraordinar pt floarea soarelui...familiile sau dezvoltat in plus au avut si un extras de pina in 10 kg pe familie...
Poate nu este multa miere dar la aproximativ 15 ha sa tii 400 de stupi mi se pare ceva ok...

stefan1

Eu am avut doua varietati de melisa: una luata de la un sas, intr-adevar cu miros de lamaie. A doua varietatew am procurat-o de la un stupar din Moldova, zona Suceava. Ca aspect nu am observat deosebiri, dar aceasta avea o aroma mai mult spre menta. Albinele erau mult mai atrase de aceasta. Frecam cu ea cosnita de luat roi sau lazila in care instalam roii. Adevarat ca roii erau atrasi uneori in cosnita cu acest miros. Din pacate am pierdut varietatea cu miros de menta. Daca are cineva...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hordoan_aurel

Am in stupina aceasta planta.Nici nu concep , ca la instalarea unui roi natural sa nu  o folosesc.Anul acesta  am " pacalit " vreo doi roi naturali pe care i-am dus unde am vrut eu. Pentru a-i vedea in toata splendoarea lor eu mai las stupii sa roiasca si natural.Cu atata tehnologie s-ar putea sa fie printre noi si stupari care nu au "trait" astfel de momente .

stefan1

D-le Aurel, miroase a lamaie sau a menta? Daca e a doua, poate apelez odata sa-mi dai niste seminte.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hordoan_aurel

D-le Stefan,
      Am doua tipuri.Va trimit cu placere din ambele.
       O varietate,cea care aduce mai mult cu menta dar nu numai , creste in tufa care de la an la an se extinde singura- nu m-am gandit sa iau seminte dar o pot face ca am de unde.
        Cealalta   este si cea pe care o viziteaza  albinele mai des, are un miros mai puternic- intradevar de lamaie  - dar deoarece cam la al doile an  o pierdeam - dar rasarea in alt loc - m-am ocupat  de ea si am seminte.Nu fac cultura insa o protejej pe acolo  pe unde rasare - in special pe linga gard .
   Urmeaza sa stabilim cum rezolvam problema.

Gruies

Eu am cultivat facelia,daca ai unde ,merita asigura un cules destul de bun( la mine15-20 ari au asigurat un cules de intretinere la 80 de stupi).Melissa as cumpara si eu sa mai pacalesc si eu un roi doi.gruies.

hordoan_aurel

Citat din: GruiesEu am cultivat facelia,daca ai unde ,merita asigura un cules destul de bun( la mine15-20 ari au asigurat un cules de intretinere la 80 de stupi).Melissa as cumpara si eu sa mai pacalesc si eu un roi doi.gruies.
I-mi faceti cunoscuta  adresa de expediere  si se rezolva.

bee_lover

dle. Aurel ne puteti detalia un pic cum sta treaba cu aceste plante si ce  se pot face cu ele si eu as fi interesat...

filip

Roinita sau iarba stuparului (Melissa officinalis L.) este cunoscuta din antichitate, primul care o descrie fiind medicul Eladei - Dioscoride - Pedanios, sec. I e.n., care ii mentiona si unele proprietati terapeutice.
Fiind o planta melifera, este vizitata frecvent de albine. De altfel, numele stiintific de "Melissa" deriva din cuvantul grecesc "Melitta", care inseamna albina.
Denumirea speciei "officinalis" indica proprietatile medicinale ale acestei plante, originara din Asia orientala.
In tara noastra, infloreste din iunie pana in august.
Florile au o culoare alba, alb - galbuie sau alb - liliachie si cu un miros de lamaie.
Este o planta anuala. Se recolteaza frunzele (folium Melissae) in timpul infloririi.
Cercetarile stiintifice privind melisa incep in secolul al XVI-lea, cand apare pe piata "apa de melisa", iar in anul 1582, la Frankfurt pe Main, s-a obtinut uleiul de melisa (Oleum melissae).
Cercetarile ulterioare evidentiaza faptul ca aceasta planta, in afara de uleiurile eterice, mai contine urmatoarele substante: citralul (o aldehida nesaturata din clasa terpenelor, ce prezinta o izomerie geometrica), citronelolul (un alcool nesaturat), taninuri, rasini, saponine, acidul succinic, cafeic, vitamina C (pana la 15 la suta, din substanta uscata), geraniol si un principiu amar.
Datorita substantelor mai sus amintite, melisa are urmatoarele proprietati: antispastice (diminueaza contractiile), carminativa (calmeaza durerile abdominale si expulzeaza gazele din intestin), coleretice (mareste si excita secretiile biliare), eupeptice (regleaza digestia stomacului), tonice, sedative.
Se recomanda in boli de stomac, ficat, astm, anemie, balonari, indigestie, intepaturi de albine, viespi, slabirea memoriei, boli de plamani, maladia Parkinson, ameteli.
Se administreaza sub forma de infuzie 1% si se bea circa 250 ml (1/4 l) de ceai pe zi, in special, dupa masa.
Intra in compozitia ceaiurilor laxative si anticolitice.
Apicultorii folosesc melisa la prinderea roiurilor si dezinfectarea stupilor.
Prof. Ion MINTEANSCHI
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

hordoan_aurel

Citat din: bee_loverdle. Aurel ne puteti detalia un pic cum sta treaba cu aceste plante si ce  se pot face cu ele si eu as fi interesat...
Multumesc colegului  pentru informatiile prezentate.
      Am sa ma refer  si eu doar la melisa cu observatia ca planta este "perena"- nu am analizat-o din alte puncte de vedere.Sustin aceasta din observatiile facute in decursul timpului.
      O folosesc in urmatoarele situatii:
                - la prinderea si instalarea roilor naturali-  folosesc planta verde proaspat recoltata- de aceea o am cultivata in apropierea stupinei pentru a o putea folosi in acest scop;
                - infuzie de melisa si alte plante in loc de apa ,  folosita  la prepararea turtelor de zahar pentru hranirile de iarna-primavara  sau la prepararea siropului de zahar administrat in perioada de lipsa de cules din perioada vara-toamna.
                - planta  medicinala

D006

mar interesa si pe mine ce pret are 1KG SAU CUM SE VINDE la ghiveci