buckfast in romania

Creat de dragos2006, Ianuarie 07, 2009, 08:15:49 PM

« precedentul - următorul »

D006

dupa ce aca a avut o campanie puternica de introducere a rasei italiene in anii 70, nimeni nu a prezentat un rezultat al acestei campanii. stuparii de la cap mai faceau si ei un mic ciubuc vanzand pe unde puteau. din experienta personala pot spune ca imperecherea cu rasa locala a avut rezultate pozitive. ce nu pot spune este daca a fost cea mai buna alegere.
in ultimii ani buckfast-ul oficial a facut presiuni pentru patrunderea pe piata romaneasca. aca cu toate ca nu a fost instare sa ofere matci certificate a fost prima care a luat foc.
matci au intrat in romania pe toate filierele cu voia sau fara voia aca. trist este ca in tara noastra nu exista nicio institutie care sa faca o cercetare pe matci certificate aduse din tarile comunitare si nici macar o firma puternica interesata de aceasta problema.
eu personal in acest moment as prefera sa cumpar matci certificate, din lipsa de timp. dar cum poti sa cumperi niste matci necertificate la acelasi pret cu matcile certificate de dincolo.

balasbebe

Daca ai bagat matca Buckfast in stupina, este dependent tot timpul. da este foarte buna, pentru cel acare vrea sa faca productie cu  ele.  Ce te faci,, cand pretul la miere scade, produsele nu se mai cumpara, dar matcile la 2-3 ani, trebuie schimbate. Nu le schimbi, nu ai continuitate.
  Ma mai distreaza cate un stupar, care comercializeaza astfel de matci, si ma invita, sa iau cate o rama cu oua, sa-mi fac si eu, de fapt sa trag niste matci. Nici macar atata nu este informat ca nu se mai pot obtine urmasi de prasila, de calitate, dintr-un hibrid.
  Eu vreau sa vin doar cu niste argumente, sa le dezbatem pe un ton cat se poate de civilizat, cu intrebari, sau documente.
  Eu scris nu am nimic oficial, decat niste pareri formate, din doua discursuri de cel care a vrut sa introduca matca oficial, in Romania, D-l  Wagner, din Sibiu, de fapt de langa Sibiu.
  Ungurii de la granita cu noi, nici nu vor sa auda de o astfel de matca.
  Sper ca pot sa fiu inteles, din ceea ce am retinut eu. Nu am nimic in comun, cu matcile crescute de cei avizati in Romania.
  Stiu ca pe vremuri, se comercializau matci prin ACA, dar stuparii  nu erau incantati.
  In judetul invecinat, este un tanar, Radu Vancea, care si-a pus in valoare talentul, si-a dotat stupina cu ceea ce a crezut de cuviinta, si a produs matci.
  Eu sunt convins ca d-l Cristi, stie ce inseamna sa lucrezi cu material selectionat, a vazut multe lucruri frumoase, pe unde a trecut sau a lucrat.
  la noi in tara mai este si un alt factor. Pe langa clima, si lipsa tot mai mare a culesului.
  Sunt stupari din judet, care in an bun la pastoral au scos 140 de kilograme miere marfa, iar in anul urmator, a venit acasa, fara sa mai acopere cheltuielile.
   Haideti daca s-a pornit discutia, sa vedem intai de ce avem nevoie de matca, sau de cules.

CRISTI M

Am si eu o intrebare , ce poate iesi din fecundarea unei matci buckfast cu un trantor autohton ? ( STIIND FAPTUL CA MATCA ESTE UN HIBRID )

D006

peste o luna plec sa vad buckfast-ul in actiune , atunci va voi spune si parerea mea !

D006


D006

Felicitari ! te asteptam zilnic ( daca poti ) cu traduceri sunt "meserie " !

balasbebe

Citat din: CRISTI MAm si eu o intrebare , ce poate iesi din fecundarea unei matci buckfast cu un trantor autohton ? ( STIIND FAPTUL CA MATCA ESTE UN HIBRID )
Pornim de la teorie ca 80 % din caractere, le transmite trantorul. Daca noi cumparam Buckfast, deoarece presupunem ca linia de matci, autohtone, nu este buna, atunci ce rost ar mai avea sa nu zic intrebarea? Luam ceva, dar tot la noi ajungem.
  Poate ca ar fi buna o alta intrebare. Ce ar fi daca aceea matca, ar fi imperecheata, cu un trantor lingustica, sau carnica.
  Este tot asa doar o intrebare, sau un mod de a aborda aceasta chestiune delicata. Raspunsul, cel putin eu  nu-l pot da stiintific. Nu sunt de specialitate. Eu doar i-mi exprim parerea.

CRISTI M

Sa nu uitam ca buckfast are ani buni de cand este in Romania , cred ca sunt apicultori care au astfel de corcituri .( incrucisari de buckfast cu lingustica sau invers )
Ii rog pe aceasta cale sa ne spuna cum se comporta acesti urmas , ce avantaje sau dezavantaje au .
Ma intereseaza doar pentru cultura mea generala .
Cu respect Cristi M

bucovineanu

Eu nu uit un fragment de interviu de la televiziunea nationala de acum cativa ani cand domnul Wagner a fost intrebat daca reginele Buckfast dau o productie mai mare decat reginele autohtone.Raspunsul a fost urmatorul:si de o parte si de alta exista linii foarte bune. Si atunci se pune intrebarea:de ce este nevoie sa importam, daca putem obtine rezultate foarte bune cu ce avem? Oricum urmasele nu vor avea calitatile mamelor pentru ca nu poate fi controlata imperecherea.Nu inteleg de ce trebuie sa desconsideram tot ce avem si sa imbratisam tot ce vine din alta parte. Oare de ce vor sa ne vanda ceva foarte bun si nu il tin numai pentru ei, sa nu fie nevoiti sa mai importe produse apicole?

CRISTI M

Dupa cum spuneti si dumneavoastra ca ficele nu au calitatile mamelor , eu cred ca introducerea lor in RO este una pur economica , adica la 2-3 ani trebuie CUMPARATE alte matci . Stiind faptul ca un buckfast de prima mana costa 40-50 euro/bucata si una la mana 2-3 costa 10-25-euro/bucata, de aici reiese un castig substantial pentru producator .

D006

"Nici macar atata nu este informat ca nu se mai pot obtine urmasi de prasila, de calitate, dintr-un hibrid."
aici cred ca este o opinie gresita. intradevar nu ai controlul asupra calitatii daca faci imperecheri naturale, dar marea majoritate a matcilor vor fi la un nivel apropiat. daca vrei sa pastrezi linia (bineinteles daca chiar ai cumparat o linie cu descendenta certificata) atunci se impune imperecherea artificiala si cresterea controlata a trantorilor.
"Ungurii de la granita cu noi, nici nu vor sa auda de o astfel de matca."
din informatiile mele a fost depasita deja granita cu ungaria si sunt destui in ardeal care au deja albine corcite cu buckfast.
"Raspunsul a fost urmatorul:si de o parte si de alta exista linii foarte bune. Si atunci se pune intrebarea:de ce este nevoie sa importam, daca putem obtine rezultate foarte bune cu ce avem?"
pana nu face cineva un studiu nu putem afirma ca obtinem rezultate f bune cu ce avem. poate ca buckfastul va avea rezutate mult mai bune.
"Oare de ce vor sa ne vanda ceva foarte bun si nu il tin numai pentru ei, sa nu fie nevoiti sa mai importe produse apicole?"
este o problema pur comerciala. de ce noi nu tinem mierea numai pentru noi, daca este asa de buna? eu cred ca trebuie sa invatam sa facem comert si cu alte produse ale stupului daca chiar dorim sa fim competitivi in apicultura.
"Stiind faptul ca un buckfast de prima mana costa 40-50 euro/bucata si una la mana 2-3 costa 10-25-euro/bucata, de aici reiese un castig substantial pentru producator ."
o matca cu linie certificata poate merge si spre 100 euro. dar daca dai banii trebuie sa-i si scoti altfel nu are rost sa arunci banii. matcile "comerciale" le poti obtine sub 20 euro. si cred ca se merita.
eu nu am nimic imotriva matcilor autohtone. am impotriva celor care vand asa zise matci selectionate. am cumparat matci de la baneasa inainte de 2000, iar rezultatele au fost la nivelul matcilor crescute de mine. in 2004 am cumparat de la cislau 16 matci. la patru am luat teapa din prima, erau nefecundate. au inceput sa oua dupa aproximativ 10 zile. 6 au ouat o saptamana o rama si au disparut. am gasit botci de salvare. cele 6 + cele 4 nefecundate nu au reusit sa se ridice la un nivel multumitor, iar primul roi a fost in 2005 cu o asfel de matca. eu personal nu am timp sa ma ocup in mod profesionist de problema, dar cei care pretind ca o fac chiar gandesc ca dupa cativa ani in care o fac mai mult sau mai putin profesionist chiar au matci selectionate? aici este problema. de ce nu a existat o continuitate la centrele de selectie? de ce oamenii care au lucrat acolo nu au preluat activitatea si sa pastreze niste linii selectate poate in zeci de ani?

CRISTI M

Eu stiu ca buckfast este de miere . Stie cineva care este diferenta de miere marfa intre 1 fam . cu buckfast si 1 autohtona ?
La mine in stupi lucrez numai cu masca si combinezon .
Ma intreb , nu ai probleme cu hotii daca ai buckfast ( stiind ca albinele nu ataca ) ?

D006

"Stie cineva care este diferenta de miere marfa intre 1 fam . cu buckfast si 1 autohtona ?"
pana nu va face cineva acel studiu de care vorbeam, nu putem sa facem decat supozitii.
"Ma intreb , nu ai probleme cu hotii daca ai buckfast ( stiind ca albinele nu ataca ) ?"
daca vrei sa le folosesti si pe post de caine, eu zic mai bine sa vorbesti cu florin ca are niste dulai faini.  :rotfl:

filip

Toate soiurile de albine crescute de apicultori sunt de miere.
Sunt totusi cateva particularitati avute in vedere la selectia unei regine si implicit la formarea unui stup recordist.
Sa incepem cu -IERNAREA
Care este media populatiei unui stup dintr-o anumita rasa la intrarea in iarna?
-Cum se dezvolta in primavara si daca poate sa ajunga la culesul de salcam la capacitate maxima.
Cum ponteaza matca in lipsa de cules?
Daca pleaca in camp dimineata devreme,iar la salcam sunt stupi care culeg si pe ploaie marunta.
-lungimea trompei albinei.
Agresivitatea sau blandetea pe mine nu ma deranjeaza,dar e o proglema daca ai stupii in zona cu populatie,animale,etc.
Un lucru important e adaptarea unei matci create intr-un areal ,prin mutare in altul.
Se stie ca o matca performanta dintr-o zona a tarii nu are acceleasi performante in alta zona a tarii.
Am studiat si am desfintat linii de matci din cauza roiri,agresivitatii chiar in timpul unui cules maxim si a slabei putere de acumulare.
Nu poti da verdict la o linie de matci decat dupa cativa ani.
Orice greseala in apicultura se plateste.
Va doresc DRUM BUN SI CALE LUMINATA!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

CRISTI M

Ai dreptate , dar daca la caine ii dai o catea , te ajuta si la incarcat . :rotfl:  :rotfl: