acid oxalic

Creat de maximus, Octombrie 09, 2007, 06:09:11 PM

« precedentul - următorul »

Donbazil

Citat din: Alutus din Decembrie 27, 2011, 03:47:13 PM
Citat din: Obombo din Octombrie 14, 2011, 01:24:34 AM
Avantajul acidului oxalic este ca nu lasa reziduuri in miere sau in ceara, dar cu toata acestea tratamentul se face in lipsa magaziilor de recolta,
As dori un raspuns fara echivoc mai ales din partea unui apicultor din Romania, daca dupa un tratament cu AO a extras si a comercializat mierea fara probleme catre un procesator. De exemplu : tratament cu AO in iulie si extragere in august sau tratament cu AO la 1 august si extragere in 20 august sau 1 septembrie. Te rog don Bazil caci vad ca ai experienta in domeniu.

Sal'tare!
La intrebarea dumitale nu-ti pot raspunde, pentru ca eu na fac tratamente cu A.O. decat in noiembrie, cand albinele sunt in ghem afanat -( 5-6 grade plus) . Acum o saptamana fiind timpul asa frumos, am facut pentru prima data in viata mea si tratament  de " primavara" (pentru ca deja sunt oua si deci sezonul practic a inceput)....Dar de acum  si  pana cand o fi de scos miere......mai trece multa apa pe Bega.....
Sal'tare!

mosunick

Acidul oxalic si cel formic din cate cunosc sunt printre putinele tratamente relativ eficiente acceptate la mierea BIO.
Problema e ca pentru a fi eficiente 100% trebuie facute in lipsa de puiet, daca nu, eficienta scade pe la 55%.
Cifra am aflat-o la o comunicare la targul de la Cluj de acum 2 ani. Nu mai stiu cine a facut studiul...
Ca sa fie mai mare eficienta se pun vaporizatoare in stup, si creste eficienta pentru ca in momentul in care eclozioneaza albinele, varroa ramane expus direct la actiunea acidului.
Ideea e ca poti linistit sa folosesti, numai sa ai in vedere la formic ca ataca orice este metalic si pierderea de matci ca urmare a tratamentului e mai mare, deci trebuie avut grija la proportia de acid per stup.
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

stefan1

  Eu stiu ca acidul formic ataca si paduchii din celule, dar prolema este dozarea, care este puternic dependenta de temperatura. Cel oxalic se recomanda doar cand nu mai e puiet in stupi si o singura data pentru o generatie de albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bionut

Foloseste cineva vaporizator pentru acid oxalic? Din cate vad pe youtube prin vaporizare se poate repeta tratamentul de 3-4 ori la fel ca la Varachet pentru a prinde toate stadiile de dezvoltare ale albinelor. Tot acolo zicea cineva ca aceasta metoda nu e la fel de daunatoare albinei ca cea prin stropire.



varza

Salutari tuturor. Am si eu o nelamurire referitoare la acidul oxalic sublimat. Cat timp trebuie inchis stupul dupa tratament si care este temperatura minima la care se poate aplica? De asemenea cat timp dupa aplicare are efect asupra varoua? Am aplicat pana acum doar in solutie  anul trecut la 5 grade prin picurare si am fost multumit. Anul acesta vreau sa incerc si sublimarea . Multumesc mult si imi cer iertare daca a mai postat cineva aceste informatii dar eu nu am reusit sa le gasesc.

stefan1

Citat din: stefan1
  Dau niste explicatii la situl urmator indicat de  ni_nacu:
    http://www.biovet.ch/shop/global/Apicul ... er::2.html         

  VAPORIZATORUL VARROX
Cu acest vaporizator se infierbanta acidul oxalic-dihidrat.Prin aceasta se obtine o ceatza de acid oxalic (AO) care acopera toate albinele si suprafetzele cu un foarte fin film de cristale de acid. Aceste cristale vor fi suportate fara probleme de albine dar au efect mortal pt varroa.
  Aparatul este refolosibil mai multi ani. Acidul oxalic-dihidrat se gaseste in farmacii si e ieftin.
   Mod de folosire:
Se pune acidul oxalic in aparat apoi se introduce pe urdinis in stup. Lada se etanseaza. Se incalzeste aparatul 2-2,5 min apoi mai ramane 2 min in stup, dupa care se scoate si se raceste scurt timp in apa. Stupul se lasa inca 10 minute inchis.
   In functie de tipl de stup se foloseste 1-2 gr acid
  La operatie se foloseste masca si manusi rezistente la acizi si haine cu maneca lunga.
  Tratamentul se face in luna noiembrie-decembrie la temp > +5 grade, in stupi fara puiet.
  Aparatul se livreaza cu cleme de conectare la bateria auto.

Acest tratament tarziu, cand nu e puiet, combinat cu un tratament in vara cu acid formic sau THYMOVAR da cele mai bune rezultate contra la varroa. Numai in stupii fara puiet  tratamentul este eficient.
   PRETUL:92,70 Euro
Se poate lua Online in Elvetia
Se gaseste in mai multe tari ca Albania, Bosnia, Cypru, Grecia, Franta etc.

   Se da impreuna cu cablu prelungitor (25 Euro) si masca de protectie (9,30 Euro)

  Se mai pot cumpara cu acestea si THYMOVAR (0,00 Euro?) pt tratamentul de vara.
Sunt placutze impregnate cu Tymol puse in stup in august-septembrie, dupa culesul de mana. Se pun 1-2 /stup si se lasa 3-4 saptamani. Cel mai bun efect au la 20-25 grade, dar nu se recomanda peste 30 grade. Dupa primul rand se mai pune un rand pt inca 3-4 saptamani.

Modificat de stefan1 (10-01-2008 10:51:22)

  Reiau aici o postare facuta pe forumul vechi, care vad ca nu se mai regaseste in acesta nou. Era si un videoclip cu tratamentul la link-ul indicat, care din pacate nu se mai poate accesa. Din explicatiile date atunci, repet: aparatul se introduce pe urdinis, se incalzeste 2-2,5 min, apoi se mai tine 2 minute ,timp in care se evapora acidul, dupa care aparatul se scoate si se raceste. Stupul se mai tine inchis inca 10 minute, deci in total ar fi cca 15 minute.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

varza

Multumesc mult Stefan.   :thanks: . Si inca o intrebare:  Se poate face vaporizare si apoi solutie prin picurare pe aceasi generatie de albine? Multumesc.

Kiwi Bee

Varza, fumigarea cu AO se repeta 1/saptamina timp de 4 saptamini. Astfel garantat acoperi un ciclu/generatie de albine. Altfel nu faci mare brinza deoarece fumul de AO nu patrunde capaceala, deci puietul capacit cu varroa in interiorul celulei nu va fi afectat de tratament.
Dupa cite stiu eu, dar nu am practicat inca, picurarea cu solutie de AO se recomanda doar 1 sau max de 2 ori pe an.

Avem multe topice anti-varroa , vezi aici   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=20.msg217440#msg217440

stefan1

#85
  As vrea sa fac un tratament cu acid oxalic prin picurare. Nu am mai facut niciodata si am multe nelamuriri. In primul rand nu sunt in clar cu temperatura la care se administreaza. Acele +5o sunt limita inferioara sau temperatura optima de administrare? Intreb ca am citit un studiu interesant la italieni si cercetarea se facea in iunie, tot prin picurare. Am auzit o explicatie ca in lipsa ghemului, parte din lichid ar cadea pe fundul stupului. Eu cred ca la aceasta ora densitatea in cuib e destul de mare chiar daca nu este format ghemul. Ma gandesc ca, similar la Varachet, albinele putin mai active s-ar putea debarasa mai usor de paduchi decat cele amortite la 5o. O ratiune a recomandarii ar putea sa fie daca tratamentul nu omoara, doar afecteaza temporar paduchii. Acest lucru este posibil, ca spunea un coleg ca a vazut dupa tratament paduchi stransi in grupuri pe fundul stupului. Daca e asa, s-ar putea ca dupa o vreme acestia sa-si revina si sa se urce din nou pe albine daca nu sunt funduri de sita sau daca albinele nu stau in ghem, fara sa circule pe fundul stupului.
  In studiul italienilor s-a masurat concentratia de acid oxalic in corpul albinelor la diferite perioade (foloseau acid marcat radioactiv) si au constatat ca concentratia maxima in corpul albinelor se inregistra dupa o zi (probabil lingeau si ce a cazut pe faguri si materialele din stup), dar apoi scadea destul de rapid si dupa 7 zile valorile erau foarte mici. Nu se stie daca albinele si metabolizeaza acidul ingerat dar acesta s-a detectat si in diferite portiuni ale tubului digestiv si in hemolimfa sau in emanatiile de CO2.
  Eu presupun ca Varroa este afectat de ingerarea hemolimfei cu acid oxalic sau poate si prin respiratia aerului care contine acidul. Dar socotind ca in corpul albinei concentratia de acid scade vertiginos dupa o zi, posibil ca doza sa nu mai fie mortala pentru paduchii care reusesc sa se catere din nou pe albine dupa perioada critica. Ar fi interesante cercetari cu numarul de paduchi cazuti pe ore dupa tratament , cati morti si cati doar ametiti si cu timpul cat acestia pot sa mai traiasca pe fundul lazii.
  Poate cei care au tratat de mai multa vreme pot sa vina cu alte amanunte.

  De unde se procura acid oxalic si cam la ce preturi?   ^:)^
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Am inteles ca varachetul este mult mai eficient decat AO.
Am purtat o dicutie cu Mates de la Blaj. I-am spus ca vreau sa fac cu AO dupa VF, si a zis ca nu-si are rostul
Mai bine faci rost de Mavrik 2 F si dai. Cu el poti sa dai si la o temperatura negativa, si in orice perioada. Da are remanenta mare si se va regasi si in miere sau ceara. Noi salajenii le combinam. Sunt si raman acarieni si asa dar reusim sa tinem sub control infestatia.

mape 48-petru manea

Tratamentul cu AO este complementar---am inceput acest tratament acum 5 ani---din obs. mele am ajuns la concluzia ca este un tratament complementar bun ---in 2013 nu am avut AO si nu am facut ---in 2014 am avut probleme in toamna cu varooa---fiind ultimul tratament dupa cele 3 cu varachet nu am avut curiozitatea sa controlez subarul dupa tratamentul cu AO ---este clar cadupa tratamentul cu varachet si apoi cu AO vor cadea putini paraziti ---din cate am citit temperatura maxima trebuie sa ni depaseasca 5 gr. tocmai pentru a prinde albinele in ghem---jetul sau picaturile trebuie facute ,trecand de cateva ori peste albinele din intervale pana se termina cantitatea de 40-50 ml pe familie in functie de puterea familiei---picaturile se dau numai pe interval unde sunt albine


oroles

AO provoaca probleme la mucoasa intestinala a albineo. E logic, fiind un acid. Eu voi incerca prin ianuarie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani