Tipuri de botci

Creat de dragos2006, Iulie 18, 2009, 02:52:12 PM

« precedentul - următorul »

D006


bucovineanu

Botcile de salvare apar atunci cand intr-o familie dispare regina brusc dintr-un motiv oarecare. Acest tip de botci rezulta prin modificarea de catre albine a unor celule normale in care se alla larve in diferite stadii de dezvoltare.De obicei acest tip de botci sunt mai mici decat cele de roire si de schimbare linistita. Sunt cu atat mai mici cu cat larvele din care provin sunt mai mari si de aceea  albinele au timp sa depoziteze o cantitate mai mica de laptisor pana trebuie sa le capaceasca.Sunt plasate pe mai multe rame din cuib, de obicei spre marginile ramei, pentru ca acolo se gaseste de obicei puiet in stare larvara. Reginele care rezulta din astfel de botci nu sunt de calitate, aceasta deoarece nu au fost hranite de la inceput cu laptisor de regina.
Botcile de roire sunt plasate mai ales in partea de jos a ramelor, dar si in partile laterale. De obicei intr-o familie intrata in frigurile roitului apar cateva zeci de astfel de botci.Albinele construiesc potirase rasturnate in care regina depune oua.  Albinele acorda o mare atentie acestor botci si de aceea rezulta regine mari si foarte viguroase. Singurul mare dezavantaj al reginelor rezultate din astfel de botci este faptul ca mostenesc instinctul accentuat de roire de la reginele mame.
Botcile de schimbare linistita apar la familiile care nu roiesc (anecbalice), ale caror regine sunt batrane, au 3-5 ani. Sunt in numar mic ( de obicei 1-8 bucati) si de obicei sunt construite in treimea superioara a ramelor aflate catre marginea cuibului, de obicei pe ultimele sau penultimele rame. Astfel de botci sunt plasate uneori si in partea de jos a ramelor si pot fi confundate cu botcile de roire. Prima regina care rezulta din astfel de botci le omoara pe celelalte din botci si de multe ori convetuieste o perioada cu regina batrana. Sunt botci mari in care albinele depoziteaza o mare cantitate de laptisor si de aceea rezulta regine de foarte buna calitate, care in cele mai multe cazuri mostenesc caracterele anecbalice ale mamelor. Familiile care au astfel de regine sunt de obicei recordiste.De la astfel de familii trebuie crescute regine atunci cand facem selectie si crestere artificiala. Rog si pe alti colegi sa completeze cele scrise de mine, sau sa ma corecteze daca gresesc.

eusebiu

Botca de salvare: este acea botca care o scoate stupul in momentul cand noi omoram regina din diferite cauze cand umblam in stup sau dispare sburand si nu revine la stupul de unde a plecat. Sunt amplasate in general pe centru ramelor si sunt in jur de 8-10 bucati grupate si 3-4 peo rama.
Botca de roire: astea sunt foarte multe si sunt  pe marginile ramelor de cuib si mai putin pe centrul ramei. Sunt in jur de 40-50 bucati.
Botca de schimbare linistita: este asezata pe centrul ramei si sunt doar 3-4 bucati, maxim 1-2 pe rama.
Astepam pe cei mai vechi in apicultura cu experienta mai multa.

D006

Intamplator la extractia de la FS am facut poza  la o botca de schimbare linistita pe care le recoltez din familiile unde au aparut si le altoiesc in familiile ramase fara matca accidental sau la care au ratat imperecherea matcii.

D006

Interesante informatiile si observate de mine aceste diferite botci.
Deci, reginele crescute artificial sunt regine de salvare si totusi in zeci de mii de stupi fac treaba buna.
Am discutat acest subiect pe forum american si oameni cu 50 de ani experienta au ajuns la o concluzie diferita un pic.
Albina face o matca din larva intre 1-3 zile si cica in primele 3 zile toate larvele de albina primesc laptisor de matca.
De la a 4 zi apare diferenta de dieta dintre albina si matca si calitatea matci depinde de abundenta hranei din stupul care le produce.
Acuma eu asa am citit si vazut la alti ca experienta mea proprie este limitata.

bucovineanu

Reginele crescute in mod artificial nu au calitatea celor rezultate din botci de schimbare linistita. Dar daca sunt obtinute din material de la familii care schimba linistit regina, in anul urmator sau in al doilea vor schimba regina singure. Bineinteles ca acest lucru nu se intampla  intotdeauna, dar este suficient daca are loc in 60-70% din cazuri.

D006

Pate asta este unul din motivele problemelor apicole moderne de azi.
Eu estimez ca 80 -90% din reginele existente aici sunt crescute prin metode artificiale.
Statistica in genetica are un rol ff important si o sa urmaresc cu mare interes discutiile cat si ce se intampla si la mine in stupi.

bucovineanu

De ce reginele de salvare sunt inferioare celor crescute artificial?Atunci cand familia ramane orfana albinele transforma in botci celule cu larve in diferite stadii de dezvoltare . Varsta larvelor din  celulele transformate in botci ajunge pana la cateva zile. Botcile in care larvele sunt cele mai batrane vor fi capacite primele si ca urmare,  desi vor fi cele mai prost hranite si din ele vor  rezulta regine mici si neviguroase, acestea vor ecloza primele. Prima regina eclozata va distruge celelalte botci din care ar fi putut rezulta regine de o calitate mai buna si va ramane stapana. Daca albinele  ar lua in crestere numai larve cu varsta cuprinsa intre 12 si 36 de ore ar rezulta regine cu o calitate net superioara. Atunci cand se face crestere artificiala larvele care se transvazeaza trebuie sa se incadreze in  limita de varsta amintita mai sus.
        P S Rog pe dl administrator sa mute subiectul la topicul "Regine".

D006

Foarte adevarat ce ati spus.
Dar, daca albinele au larve de 5 zile si larve de 2 zile vor alege sa faca botci si din cele mai mari?
Sau vor alege numai pe cele potrivite pt acesta slujba fff importanta?
Eu desigur vb teoretic si din citit.
Ati avut ocazi in care albina a ales larve mai mature?
Ai cum s-au comportat diferit reginele rezultate?

bucovineanu

Din pacate, asa cum am spus si mai sus, chiar daca au larve de varste diferite nu vor face botci numai din cele potrivite, vor face si din cele mai in varsta. Am intalnit cazuri cand am distrus toate botcile pe care le-am gasit pentru a putea da o regina fecundata si aceasta a fost omorata de catre albine deoarece aveau o regina nefecundata mai mica decat o albina care de  multe ori nu stim de unde a iesit si daca o lasam in stup are putine sanse sa se fecundeze. In general reginele rezultate din larve de varsta nepotrivita vor depune oua insuficiente pentru a mentine familia in stare normala. Deasemenea aceste regine au o viata mai scurta decat cele normale si daca nu sunt schimbate de albine trebuie sa faca acest lucru apicultorul atunci cand e posibil.

D006

O sa tin cont de aceste informati si o sa imi fac notite despre inceputul matcilor facute de mine.

stefan1

Citat din: AndreiRNInteresante informatiile si observate de mine aceste diferite botci.
Deci, reginele crescute artificial sunt regine de salvare si totusi in zeci de mii de stupi fac treaba buna.
Am discutat acest subiect pe forum american si oameni cu 50 de ani experienta au ajuns la o concluzie diferita un pic.
Albina face o matca din larva intre 1-3 zile si cica in primele 3 zile toate larvele de albina primesc laptisor de matca.
De la a 4 zi apare diferenta de dieta dintre albina si matca si calitatea matci depinde de abundenta hranei din stupul care le produce.
Acuma eu asa am citit si vazut la alti ca experienta mea proprie este limitata.
Laptisorul de matca este o substanta foarte complexa. El este diferit in diferite momente de dezvoltare ale larvei. Laptisorul sau hrana administrate larvelor de albina contin si hormoni cu rol de 'castrare' care inhiba dezvoltarea aparatului sexual la albine. De aceea o larva cu destinatia "albina" nu mai poate da o matca perfecta. Va rezulta o matca cu aparatul genital mai putin dezvoltat si cu atat mai putin cu cat este luata mai tarziu in crestere.
Intr-adevar, daca la un stup care si-a 'tras' botce de salvare distrugem primele botce capacite, avem sansa sa obtinem o matca ceva mai buna. Totusi este posibil ca si acele botce sa fi fost luate in crestere ca botce nu din stadiu de ou ci tot de larva. De fapt se vede ca daca se distrug toate botcele pe care le-a facut stupul si mai are puiet necapacit, el va transforma alte larve in botce.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Rama mea are 6 botci si sunt doua in mijlocul fagurelui, doua jos ca la roire si una am decupat-o azi si doua pe lateral unul langa altul.
O sa incerc sa le duc la maturitate pe toate si sa vad diferentele dintre matci.

D006

Ai de capu meu! Aia botca de schimbare????
Ahahahahahha!!!
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Citat din: dragos2006Intamplator la extractia de la FS am facut poza  la o botca de schimbare linistita pe care le recoltez din familiile unde au aparut si le altoiesc in familiile ramase fara matca accidental sau la care au ratat imperecherea matcii.

D006

Ce sa-i faci ...  dar in familie era prezenta matca si avea doar 4 botci pozitionate pe centrul ramei , de salvare nu putea fi pt. ca familia avea matca , de roire nici atat mai ales la data asta , poate or mai fi si alte tipuri de botci si eu nu stiu .
Daca esti bun la suflet te rog desluseste-ma si pe mine si explica-mi ce fel de botca este , precizez ca familia de unde am recoltat-o avea matca.