schite STUP VERTICAL 12 R + CAT 1/2

Creat de kio, Iulie 31, 2008, 02:43:42 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Hai sa ii zicem ,STUPUL DADANTT ROMANESC CU 12 RAME, .Fundul stupului este bine sa fie cu aerisire pe toata suprafata cel putin eu asa ii am si pe timpul iernii le pun un carton asfaltat pe gratarul de aerisire pe care primavara ii scot prin fata unde am blocu de 2/2 si lungimea cat interiorul stupului de 555, se lucreaza mult ma usor asa la curatirea de primavara se trge frumos cartonul cu tot ce e pe el, albine moarte,rumegus de ceara si alte reziduri.Nu e nevoe de cartonul asfaltat numai pe timpul ierni la stupii outernici se poate lasa gratarul de aerisire liber pe tot timpul anului. Se poat folosi cu ramele in pat cald stupul fiind patrat,se pot folosi numai rame de cuib daca avem stupi puternici folosind doua corpuri,se poate lucra cu 1-2-3 chiar si 4 magazii dupa puterea stupului si cum ii am eu se poate folosi rama de cuib pe 2 corpuri de magazie avem destul de multe avantaje la acest tip de stup. :hi:

kio

Hai sa scriem pe forum pentru ca, in mod sigur, sunt mai multi interesati, chiar daca tac malc. Facand parte dintr-o "asociatie", trebuie sa vedem in primul rand interesul comun.

milu56

Citat din: kioHai sa scriem pe forum pentru ca, in mod sigur, sunt mai multi interesati, chiar daca tac malc. Facand parte dintr-o "asociatie", trebuie sa vedem in primul rand interesul comun.
Perfect deacord,ce frumos ar fi sa fie o asociatie in Romania formata dintrun grup de apicultori care ar ajunge la un acord comun sa avem fabrica de lazi a noastra sa avem stupi cei mai moderni si sa cunoastem tara cu cele mai bune zone.Si ce e mai important sa avem stupii cei mai puternici ca acestia sunt sanatosi acesti stupi puternici se incadreaza in asemenea lazi.Avem multe de discutat acum experimentez o problema importanta,intre corpuri un falt sa se fixeze mai perfect corpurile dupa ce o experimentez o spun la stupii mei nu am acest falt dar podisorul il am din 5 scandurele.Mai experimentez deasemenea un hranitor de 8 litri care are o mare importanta in apicultura pentru completarea hranei,eu nu am asa ceva in stupi ,am numai hranitor in rama care se afla tot rimpul in stup, acest hranitor este de 300 gr.in fiecare stu am aceasta rama cu hranitor atat iarna cat si vara.Vreau sa imi obiectezi rama de magazie,la ramele de magazie nu e un stas anume.

milu56

Rama hranitor conceputa de mine din 1975.

kio

Hranitor de podisor, capacitate cca. 800 ml.

kio

Acest tip de hranitor vreau sa il folosesc la stupii ale caror desene le-am postat anterior. Singura dilema este inaltimea ramei de cat, dar in cateva zile - tinand cont si de parerile colegilor de forum, o voi rezolva.

roliold

Si eu am folosit un alimentator asemanator . Seamana cu alimentatorul tip Miuler . De 3 ani am schimbat modelul de stup si la ora actuala alimentatorul folosit de mine este un borcan de 720 ml cu capac filetat in care am dat circular niste gauri ( pe un rand ) si alimentez prin podisor . Stupul este constituit din corpuri pentru 12 rame (de 300 mm inaltime ) , magazii 1/2 cu 12 rame ( de 145 mm inaltime ) fund detasabil cu plasa antivarroa (cu sau fara colector de polen interior ) podisor ( cu functii multiple ) si capac (smplu fara aerisire ) .
Pentru alimentatorul care l-ati postat , imi dati voie sa va dau o sugestie .
Daca in felul in care faceti alimentarea (sau stimularea ) , mentineti mai mult timp alimentatorul in stup , renuntati la compartimentarea alimentatorului . In acest fel albinele pot sa curete tot alimentatorul , in caz contrar , in spatiul unde turnati siropul , apare mucegaiul .

kio

E corect ceea ce spui. Voi cauta o solutie care sa inlature acest neajuns. Revin cu modificari.
Referitor la inaltimea ramei de cat, banuiesc ca ai adoptat-o pentru a permite inlocuirea a 2 rame de cat cu una de cuib, in conditiile pastrarii distantei recomandate intre "etaje".

kio

Modificari hranitor: fanta de acces la camera de alimentare, plasa de protectie a camerei, mentin totusi geamul si deasupra sitei din cauza furnicilor care ar curata urmele de sirop de pe sita

milu56

Eu cel putin nu ma complic cu alimentatoare de alte tipuri care le-am experimentat de-a lungul vremi si dupa ce am ajuns la un numar mai mare de stupii le-am abandonat pe toate.In fiecare stup am rame normale, o diafragma de stup si rama hranitor care pot sa spun ca este ca o rama normala doar ca ii pun o foaie de multietajat. Nu mai am treaba cu depozitarea alimentatoarelor.Nu am furnici in acest tip de alimentator , cand vreau sa fac o stimulare primavara de vreme cand inca nu e luat pachetajul de pe stup se pune 200 - 300 g de sirop caldut , foarte bine se comporta stimularea in interiorul stupului.Ai ridica o scandurica care e deasupra alimentatorului si sa ii pui siropul nu e mare lucru.Mai mult lucru iti da grija alimentatoarelor care necesita spatiu de depozitare.V-am scris ca acuma experimantez un alimentatorul de 8-10 l pentru complectarea hranei de iarna.Acesta va fi tot timpul pe stup.Nu va spun mai multe o sa vedeti dupa experimentare.Sa stiti ca rama hranitor e mai aproape de natural.ati observat ca albinele tot timpul isi fac o coroana de miere si in partea superioara a ramei isi pun hrana pentru ca e mai preferat in partea superiaoara.Putem spune ca avem coroana de miere pe aceasta rama atunci cand e in centru cuibului si avem puiet pe ea.Nu ne deranjeaza cu nimic oricunde sa-r afla aceasta rama.La margine sau la centrul sau dupa diafragma, putem sa zicem ca e ca si o rama normala.

rolioid

Pentru domnul kio , postez 3  poze , pentru a se vedea mai bine poza din postarea anterioara , poate il va ajuta la solutia pe care o va adopta .
Sticla de acoperire este din trei bucati articulate intre ele cu banda de izolat ( pentru instalatiile electrice ) . Sticla mai ingusta acopera un orificiu cu diametrul de 25 mm care comunica cu interiorul alimentatorului . Cand se ridica sticla , prin orificiu se poate turna siropul (cu ajutorul unei sticle sau cu o palnie ) , solutie pentru cei mai putin curajosi . Cei mai mai curajosi pot ridica a doua sticla si au acces mai usor la spatiu de alimentare .

rolioid

urmatoarea

rolioid

ultima

kio

Foarte interesanta articularea bucatilor de sticla, eu ma gandisem la glisarea unei singure bucati. Ce sunt benzile colorate de pe fundul hranitorului?
P.S. Nu sunt "domnul kio" ci, pur si simplu, kio. Cel putin pe acest forum, toti suntem egali.

kio

Sectiune comparativa: CAT 1/2 REDUS (stanga) - CAT 1/2 STAS (dreapta).