tehnica cresterii matcilor prin transv in familii orfane

Creat de valter, Decembrie 04, 2009, 02:03:13 PM

« precedentul - următorul »

D006

D-le milu, pana va ganditi dvs. ...  am sa fac cateva precizari:
Tendinta de a parasi stupul pentru a se imperechea descreste mai lent la matcile insamantate cu sperma de la numai 1-2 trantori si cu mai putin de 5mmc.
Matca trebuie tinuta 24 ore la 34gc a.i. spermatozoizii sa migreze in spermateca. Altfel spermatozoizii raman in oviductele laterale formand un dop ce este eliminat ulterior.
Gratia trebuie pastrata la urdinisul nucleului pana cand matca oua .
Toate acestea trebuie facute de crescatorul de matci, livrarea facandu-se dupa verificarea pontei si eliminarea riscului unui zbor de imperechere.

milu56

Citat din: lulachyD-le milu, important ar fi sa ne precizati cand a iesit matca la fecundare naturala (imediat dupa introducere in familie sau dupa o anumita perioada)?
Matcile din rasa sudica sau cele mai mici se insamanteaza mai greu, pentru reusita deplina fiind necesar un tub acrilic mai scurt si mai ingust la capatul superior.
Dupa 2 zile a iesit matca la fecundare naturala,mai bine imi plac matcile fecundate natural.

D006

D-le milu ar fi interesant sa ne povestiti cum ati introdus-o in familie (roi). Ati fost martorul zborului sau alte semne v-au facut sa trageti aceasta concluzie?
Si mie imi place aceasta matca, selectionata si fecundata natural, achizitionata de la un crescator de matci, dar ... trantorita !!!

D006

Am SI EU O INREBARE DACA AS VREA SA PASTREZ IN VIATA MATCILE CARE SUN FACUTE IN PERIOADA FRIGURILOR ROITULUI SI SA LE HRANESC SI APOI SA LA FOLOSESC CAND AM EU NEVOIE DE ELE.CARE ESTE TERMENUL MAXIM CAT AS PUTEA MAXIM SA O PASTREZ? EXISTA RISCURII DE LENEVIRE A MATCII ? VA ROG DACA SE POATE SA MA LAMURITI ??

D006

Citat din: Kiwi BeeUnde sa incep:
Rihana, o matca imperecheata maninca laptisor de matca.Si eu am avut o idee sa tin matci in custi separate peste iarna.Defapt un apicultor roman care traieste aici in NZ mia dat ideea.El spunea sa pun pina la 30 de custi in 1 familie si in functie de noroc reginele vor fi hranite prin orificiile custii.Am intrebat despre acest lucru aici pe forum pe alt topic dar nimeni nu mia raspuns asa ca in lipsa de timp (am fost la sfirsit de sezon) nu am facut acest experiment.Poate stie cineva sa spuna mai multe despre aceasta metoda cu rezultate proprii.
Stiu pe cineva care a incercat asta si matcile au fost "damaged" de catre albine care incercau sa le traga de picioare afara din cusca. Cica pe talpile matci este o glanda cu feromoni cu care marcheaza ea pe unde umbla pe faguri. Aceeasi glanda o are si albinele dar ele marcheaza floarea la care au fost.
Indicat cred ca ar fi nuclee mai mici intr-o cutie comuna.

D006

La acest subiect mi sa facut o prezentare de producere a 300 de matci pe zi timp de 100 de zile pe an.
Foarte ingenios matca de prasila are un fagure construit in care sa depuna oua timp de 24 de ore. Acel fagure este mutat apoi deasupra gratiei Haneman langa cel ouat cu o zi inainte si asa intr-un ciclu de 3 zile. Fagurele de 3 zile este scos pt insamantarea potiraselor care sunt 15 in rand si pe 3 randuri pe rama. Cupele sunt facute numai din ceara de capaceala si o picatura de laptisor de matca inainte de insamantare.
Familiile orfanizate sunt pe 3 copuri de 10 rame si fiecare corp are 3 rame de botci. Sunt extrem de populate pt a crea conditiile de roire tot timpul. Deci o familie de crestere are pana la 405 de botci in crestere.
Ramele cu botci merg la incubator dupa capacire si in ziua 12-13 merg in nuclee mici pt imperechere.
Frumoasa si organizata operatiunea.

gheco

Citat din: Kiwi Bee
Gheco lincul pe care  lai dat nul pot accesa/descarca.Zero.Asai la toti?
Despre ce link este vorba?
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Kiwi Bee

#37
Citat din: gheco din Mai 02, 2010, 12:16:48 AM
Citat din: Kiwi Bee
Gheco lincul pe care  lai dat nul pot accesa/descarca.Zero.Asai la toti?
Despre ce link este vorba?
Pe care lai postat in dec. tot pe pagina asta mai sus.


Kiwi Bee

Citat din: AndreiRN
Stiu pe cineva care a incercat asta si matcile au fost "damaged" de catre albine care incercau sa le traga de picioare afara din cusca. Cica pe talpile matci este o glanda cu feromoni cu care marcheaza ea pe unde umbla pe faguri. Aceeasi glanda o are si albinele dar ele marcheaza floarea la care au fost.
Indicat cred ca ar fi nuclee mai mici intr-o cutie comuna.
Da Andrei, si eu mam gindit la ceva asemanator.Reginele din custi vor fi atacate ca si pt. start.Daca albinele le pot prinde de picioare, aripi, oriunde le vor ciupi caci nu au mai mult acces la ele, deci reginele vor suferi rani definitive.
Asa ca eu zi de zi ma gindesc la o cusca perfectionata si nu cea de transport regine.
Cred ca regina are nevoie de un loc unde poatre sta linistita fara sa poata fi atinsa.
Am gasit nu demult la magazinul de 1,2,3 dollari la raionul de mase plastice ceva interesant.
Sint 6 "paharele" lilpite una de alta (dar le poti indeparta una de alta folosind un cutit) si fiecare are capac.Defapt ele se folosesc pt. a face inghetata acasa capacul avind un batz in interior.Cind tia inghetat inghetata o scoti de le congeletor si ridici capacul paharelului si hoppa ca ai inghetata pe batz.Prima data mam gindit sa le folosesc pt. crestere de matci.
Cam asa:pun ceara in capacul din care am decupat batzul anterior.Fac o gaurica in ceara unde voi transvaza larva de 1-2 zile.Capacul are si o ureche deci il pot agatza de bara de sus a unei rame.As putea pune 5 si pe 2 rinduri.La acele botci care sint finisate le pun paharelul care anterior a fost gaurit in mai multe locuri.Gauri de 2-3 mm.Pot reveni oricind caci reginele vor fi in sigutantza in raharel.Defapt este vorba de tehnica cu bugudiul.La noi nu am gasit bigudiu de care ar fi nevoie + cu paharelele astea ies mai ieftin decit cu un kit de crestere de matci.
Si acum iernarea in acele paharele.
Nu decupez batzul din capac cil modific cu ceara ca regina sa aiba un refugiu pe el.
Exteriorul paharelului in iau la smirglu ca albinele din stup sa se poata catzara pe el.Pe lateral mai sus aplic citeva gauri unde si regina din paharel sa se poata deplasa usor fara ca picioarele ei sa fie vulnerabile/accesibile pt. atac.Daca va fi hranita va fi OK, daca nu atunci moare de foame.Oricum este clar ca nu toate reginele vor fi acceptate/hranite.
Dupa informatiile mele treaba se aplica in Romania.Cel care mia dat ideea a lucrat aproape 2 decenii la Institutul de Cercetari Apicole din Bucuresti.
Ca si o idee extra azi dimineatza mam gindit ce ar fi ca paharelul in cauza sal stropesc cu palinka/tzuica inaite sa introduc regina(regina care oua-testat) in el.
Probabil mirosul reginei va fi putin neutralizata iar albinele din stup nu o vor ataca din start.Dupa cca o zi si mirosul ei nu va fi surpriza pt. o parte a stupului si find cca. 30 de paharele in stup si mirosul de tzuica va fi dominant oarecum.
Dezavantajul pe care il vad eu:
-reginele care vor supravietzui vor suferi un stres si cine stie ce fel de oua vor oua in primavara....... daca vor porni ouatul sau poate vor astepta vara.
Avantajul este de subintzeles:
-vom avea regine ouatoare(sa fim optimisti) inca din primavara timpurie si putem forma nuclee noi atunci cind de altfel nu sint regine noi sau in stupii unde sa spierit regina peste iarna putem da o regina noua.Sau le putem vinde  :)
Cam asta ar fi teoria.Cind am mai postat despre acest subiect nimeni nu a dat nici o idee.Poatre ca forumistii nu cunosc tehnica asta. :roll:
Eu am primit ideea la sfirsitul verii si nu am mai avut mult timp sa ma pregatresc sa o aplic.Fara sfaturi, idei extra mam tot gindit de unul singur pina cind am intrat in iarna si acum astept primavara. 
Revenind la ce mai zici tu AndreiRN si anume iernarea reginelor in micronuclee si eu am gasit ceva in vara trecuta.
Si anume:la magazinul de scule de la noi am gasit niste lazi mini frigorifice(ca si lazile frigorifice folosite in excursii, dar mult mai mici din polistiren).
Fabricind 3 rame micutze si plasind in ea un nucleu cu regina ouatoare eu as putea plasa 4 astfel de lazi intro cutie Langstroth 1/1.Cu intrari diferite binentzeles.Apoi pui un podisor modificat peste si pui o alta cutie Langstroth cu 4 lazi/micronuclee si tot asa faci 5-7 etaje(numai sa nu le doboare vintul de iarna).
O lada costa 5 euro.De banii astia + TVA cumpar o cutie langstroth 1/1.
Plus daca albinele rod polistirenul in interior nuo vei folosi mai multi ani la rind deci devine ineficient.Imi place mai mult lemnul.
Daca ne gindim si la faptul sa le dam mincare pe la sfirsitul iernii treaba devine greoaie/costisitoare in timp si nu vrem sa le expunem la frig.
Binentzeles dupa ce am experimentat macar odata tehnica voi fi mai destept.

gheco

#39
Citat din: Kiwi Bee
Citat din: gheco
Citat din: Kiwi Bee a scris:</b>
Gheco lincul pe care  lai dat nul pot accesa/descarca.Zero.Asai la toti?
/quote]
Despre ce link este vorba?

Pe care lai postat in dec. tot pe pagina asta mai sus.

<table style="width: 95%" align="center" cellspacing="4" cellpadding="6"><tr><td class="punquote"><b>gheco]
Detalii interesante despre un asemenea kit am gasit intr-un raport de cercetare de la Cluj. Poate va ajuta:
Scuze.
Am citit raportul respectiv, mi s-a parut interesant pentru acest topic, dar cand am postat nici eu nu am reusit sa-l deschid.
Inca odata i-mi cer scuze pentru incident.
Cu stima
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Kiwi Bee

Nici o problema.
Sapam mai departe pin iesim la capat   :)

D006

#41
[quote author=Kiwi Bee a scris:</b>

<table style="width: 95%" align="center" cellspacing="4" cellpadding="6"><tr><td class="punquote"><b>AndreiRN]
Stiu pe cineva care a incercat asta si matcile au fost "damaged" de catre albine care incercau sa le traga de picioare afara din cusca. Cica pe talpile matci este o glanda cu feromoni cu care marcheaza ea pe unde umbla pe faguri. Aceeasi glanda o are si albinele dar ele marcheaza floarea la care au fost.
Indicat cred ca ar fi nuclee mai mici intr-o cutie comuna.[/quote]
Reginele din custi vor fi atacate ca si pt. start.
Sint 6 "paharele" lilpite una de alta (dar le poti indeparta una de alta folosind un cutit) si fiecare are capac.
Si acum iernarea in acele paharele.
Ca si o idee extra azi dimineatza mam gindit ce ar fi ca paharelul in cauza sal stropesc cu palinka/tzuica inaite sa introduc regina(regina care oua-testat) in el.
Fabricind 3 rame micutze si plasind in ea un nucleu cu regina ouatoare eu as putea plasa 4 astfel de lazi intro cutie Langstroth 1/1.Cu intrari diferite binentzeles.Apoi pui un podisor modificat peste si pui o alta cutie Langstroth cu 4 lazi/micronuclee si tot asa faci 5-7 etaje(numai sa nu le doboare vintul de iarna).
[/quote]
Cand citesc astfel se subiecte imi fuge mintea la Michael Bush care lucreaza cu albina in sistemul ei natural sa o ajute nu sa o impiedice sa-si faca rostul ei normal. El este in Minesota parca si acolo e frig serios ca la mine nu se pune problema de frig. As prefera/recomanda tot echipament standard adica nuclee de iernare pe aceasi rama de 1/1 si eu am facut o cutie lunga cu 5 nuclee a cate 4 rame fiecare in care incep matci si le pot pastra cu albinele lor pana am nevoie. Daca au spatiu mai mic si ponteaza mai butin si se mentin si tot de la ele pot lua rame cu puiet capacit sa ajut alte familii si le dau de lucru o rama la cladit. Unde este frig as imbraca astfel de cutie lunga cu polistiren termoizolant care este gratis pe toate drumurile si chiar le-as face intrarea mica cu o teava de PVC de un inch ca sa mentina caldura ce o produc albinele. Eu cred ca este mai natural sa stea matca intre albinele ei decat izolata intr-o cusca si sa fie granita printre gratii.
Opinia mea.
http://www.bushfarms.com/bees.htm

Kiwi Bee

Ai dreptate Andrei si iti intzeleg pctul de vedere.Tot respectul.
Dar cum am mai spus sint laboratoare in care se obtin acele rezultate dorite si unele metode se pot implementa si in stupina apicultorului chiar daca rezultatele vor fi mai slabe(poate nu asta este cuvintul cel mai potrivit).
Fara experientze crezi ca sar fi ajuns dea lungul mileniilor la apicultura zilelor noastre?
Sa nu spun ceva necunoscut pt. noi cei originali din Romania, dar pe vremea romanilor, sau daca pt. unii suna mai bine, pe vremea lui Decebal sau si mai de vreme se practica apicultura pe teritoriului Romaniei de astazi.
De atunci si pina azi sint convins ca sau facut experientze si sacrificii in rasele albinelor si in apicultura in general de care poate multi dintre noi(inclusiv eu) nici nu ne imaginam.
De ce chiar noi sa ne oprim cu experimentarile, sacrificiile?
Daca mor 100 sau hai sa fie 1000 de regine cu ocazia unei experientze(sa zicem ca si exemplu subiectul amintit de mine mai sus) peste iarna nu cred ca ar trebui sa ne consideram criminali al naturii.Mai ramin peste 1 milion de regine active numai in Romania.
Atentie eu nu vorbesc despre modificarea genetica!
Totodata consider ca este bine ca nu sintem cu totii de aceiasi parere in unele subiecte.Asta duce inainte.Generatiile urmatoare au nevoie de noi cu sau fara rezultate bune.Toate rezultatele noastre vor fi drept invatzatura pt. ei.
Chiar aici pe acest forum se intimpla acest lucru.
Binentzeles daca cineva nu doreste sa faca astfel de experimente pt. ca ii este pur si simplu mila de vietzuitoarea "albina", nu inseamna ca este un om rau care nu doreste dezvoltatea viitorului.

D006

Sunt pt experimentare in orice domeniu si nu am nicio problema cand o creatura moare sau este omorata.
Prin experimentele noastre chiar si apar modificari genetice sau selectii genetice.
Interesanta povestea spusa de Dick.
In Europa au fost si sunt apicultori.
In Africa au fost si sunt vanatori de albine.
Vanatorul de albine gaseste intr-o scorbura o familie de albine si daca nu este excesiv agresiva recolteaza mierea in general prin distrugerea partiala sau totala a familiei. Dar in cazul in care este o familie excesiv de agresiva se da jos din copac si cauta alta. In felul acesta in cursul generatiilor albinele agresive au supravietuit si chiar s-au si inmultit luand locul celor mai putin agresive.
In Europa apicultorul a recoltat mierea fara sa distruga familia si cand a dat de o familie fff agresiva pe aia a distruso genetic prin inlocuirea matci daca stia sau simplu a distrus familia. Astfel sa ajuns la albine mai blande in Europa si fff agresive in Africa.